DigitaleFotografieTips.nl

229 reacties op “Veelgestelde Lightroom vragen”

 1. Kenneth,

  bedankt voor deze lightroom special week .
  Ik heb weer een heleboel materie te lezen.Ik vindt dat je de documentatie duidelijk en eenvoudig probeert uit te leggen.
  Ik vindt het zeer geslaagd en voor mij mogen er meer komen van dit soort specials.

  Gr.
  Christian

 2. super weekje zo dankzij de bruikbare tips en trucs.

  wellicht eens iets doen over verzekeren van je camera. zit nu in een situatie dat

 3. Hey Kenneth,

  Hartelijk dank voor al deze artikelen. Heel erg handig en leuk om alles bij elkaar te hebben.

  Echt top.

 4. soms wil ik een foto in photoshop bewerken maar geeft lightroom aan dat hij fotoshop niet kan openen? komt dit vaker voor?

  1. Hoi Brian,

   Geeft hij dit altijd aan of soms? Welk besturingssysteem gebruik je?

 5. Spijtig dat deze week niet wat langer duurt dan andere.
  Bedankt Kenneth!

 6. Goedemorgen,
  Voordat ik in alle, zo te zien zeer nuttige, artikelen duik, heb ik nog een vraagje over de beta versie Lightroom 3. Ik heb deze gedownload zonder dat ik ooit in lightroom heb gewerkt. Ik kan er al redelijk mee aan de slag, maar het archiveren in Library is mij nog niet helemaal duidelijk. Een collega fotograaf adviseerde mij nooit te werken met een beta versie, laat staan er mee te beginnen. Kan het kloppen dat in de beta versie de catalogus/folders nog niet zo werkt als in lightroom 2? Ik heb nl bij mijn collega gekeken in Lightroom 1 en daar zien zijn folders er een stuk overzichtelijker uit.
  Kenneth, wat zou jou advies zijn?
  Groeten,
  Monique

  1. Hoi Monique,

   Je kunt inderdaad beter niet belangrijk werk in de beta doen, omdat je de bewerkingen niet mee kunt nemen naar de definitieve versie van Lightroom. Het is, naast de trial versie van Lightroom 2, echter wel een manier om (tijdelijk) gratis met Lightroom te werken en te onderzoeken of het programma geschikt voor je is. Zo lang je dus niet bewerkingen doet die je niet opnieuw wilt doen kan het geen kwaad er mee te experimenteren.

   Aan de organisatie is in Lightroom 3 beta niet veel veranderd t.o.v Lightroom 2, behalve Collections in de Develop module en zou dus niet veel anders moeten werken. In mijn ervaring werkt de beta echter niet altijd helemaal lekker, dat zou het issue kunnen zijn waar jij ook mee te maken hebt.

 7. Laatst was ik de volgende aktie aan het doen: op basis van een smart collections had ik een slideshow gemaakt. Nadat deze klaar was ging ik de slideshow (ca 300 foto’s) exporteren als Jpeg. Dit levert Jpeg plaatjes op met daarbij de opmaak van de slideshow en de tekst van iedere foto.
  Om wat voor reden dan ook stopte deze laatste aktie (Omzetten naar Jpeg slideshow) er iedere keer mee nadat een x aantal foto’s waren omgezet en dus niet alle foto’s. Dit leidde er toe dat ik dit iedere keer opnieuw moest doen, maar geen enkele keer werd de aktie helemaal afgerond. Enig idee hoe dit kan ?

  1. Ik heb dit zelf niet eerder gezien, maar ik begrijp dat het een bekend probleem is en dat het mogelijk te maken heeft met een beperking in Windows. Het lijkt op willekeurige momenten te gebeuren.

   Op http://www.lightroomforums.net/index.php?topic=8481.0 geven ze als suggestie het pad naar de foto’s te verkleinen, ze tijdelijk bijvoorbeeld in c: te zetten en het dan nog eens te proberen.

 8. Wat een top site! Ik heb inmiddels volgens mij alle artikelen gelezen en superveel geleerd! Met het nabewerken van foto’s beleef ik ook al net zo veel plezier als het maken ervan. Ik blijf het alleen moeilijk vinden om foto’s op een juiste manier van hun ruis te ontdoen en om foto’s te verscherpen. Vaak ziet het er in de preview dan erg goed uit, maar als ik exporteer dan lijkt het veel te veel. Ook vraag ik me af wat het verschil is bij exporteren als je daar Sharpen for Screen of Sharpen for Print aanvinkt. Voert Lightroom dan extra verscherping toe bovenop je verscherping in Develop modus? En zijn hier ook instellingen voor aan te passen? Sorry, een boel vragen, en denk ik net wat te laat nu de lightroom week is afgelopen.

  Ik kijk in ieder geval alweer uit naar je volgende artikel!

  Groeten,

  Menno

  1. Hoi Menno,

   Het verscherpen bij export staat los van de Develop module. Je kunt aan het einde, afhankelijk van het gebruik van de foto nog automatische verscherping laten toepassen. Bij For Print is de verscherping zwaarder dan bij For Screen, omdat tijdens het print proces wat scherpte verloren gaat. Dit hangt ook af van of je normaal of fotopapier gebruikt.

 9. Een vraag over de graduated filter in LR:
  Stel ik heb een foto met dramatische luchten (of luchten die ik wil gaan benadrukken), maar het onderwerp van de foto staat nogal prominent boven de horizon. Ik vind de graduated filter erg lekker werken om luchten te bewerken, maar in het voorbeeld hiervoor genoemd wordt natuurlijk het onderwerp mee bewerkt. Zijn er in LR ‘mask’ opties zodat niet alles wat binnen de graduated filter valt wordt bewerkt? Volgens mij kan ik ‘alleen’ met de adjustment brush aan de gang omdat daar een ‘auto mask’ aangezet kan worden.
  Ideeën?
  Thanx,
  Jos

  1. Hoi Jos,

   Dat is inderdaad een lastig geval, het filter wordt over de hele foto toegepast, er is geen masking optie in Lightroom. Met een adjustment brush kun je alleen achteraf het verticale deel opnieuw intekenen. Stel dat het filter -1 stop terug drukt op dat deel, dan moet je met de brush dus weer +1 intekenen.

 10. Ik heb maar een demo gedownload zodat ik ook gelijk wat kan oefenen. Prima geschreven en het helpt je gelijk op weg

 11. Hallo Kenneth,

  Allereerst mijn hartelijke dank voor het inzichtelijk maken van de toch wel complexe wereld van fotobewerken.

  Ik beheer mijn foto’s nog niet echt. Wil dat nu beter gaan doen en twijfel een beetje. Heb ook wel eens gehoord nl, dat het fotobeheeronderdeel van Photoshop Elements heel goed zou zijn.
  Het kost mij teveel tijd om die twee, als leek, met elkaar te vergelijken. Misschien dat jij iets meer weet over de verschillen tussen fotobeheer met PE en met Lightroom. Los dan van het feit dat Lightroom meer gespecialiseerd is in RAW.
  Wat zijn de pluspunten van beiden op basis waarvan ik een keuze kan maken?
  Tot nu toe fotografeerde ik nog niet in RAW.

  Alvast bedankt, Jacqueline

 12. Kenneth,
  Bedankt voor ordenen/behandelen van de vele facetten in LR2. Op basis van jouw aanwijzingen heb ik een workflow gemaakt. De graduatie filters heb ik ook gekocht en dat scheelt weer heel wat tijd en dat voor €6 incl btw.
  In mijn laatste bericht op mijn blog heb een en ander nog weer eens aangegeven, zou het leuk vinden als je daar een reactie opgeeft.
  http://camarastel.wordpress.com/ titel Spijk en omstreken.
  Nogmaals bedankt en een fijn weekend.
  Groet,
  Gerrit

 13. Beste Kenneth,
  Ik heb mijn camera, fotobewerkingsprogramma’s en printer ingesteld op Adobe RGB. Dit heb ik gedaan omdat ik ergens heb gelezen dat wanneer je alleen maar print (inktjet) dan is dat beter. Op het web plaats ik regelmatig mijn foto’s in Flickr en in mijn fotoblog. Door verhalen van anderen, begin ik af en toe te twijfelen. Wat adviseer je mij Adobe RGB of sRGB. Kortgeleden kreeg ik een opmerking dat er ruis was ontstaan in een HDR-foto (programma Dynamic Photo HDR). Dit programma kan ik niet instellen op een kleurbeheer.
  Groet,
  Gerrit Stel

  1. Hoi Gerrit,

   Als je AdobeRGB instelt dan zou het kunnen dat sommige bezoekers van je website andere kleuren zien dan anderen. Firefox, Chrome en Safari kijken namelijk naar het kleurprofiel dat in de foto zit en dit wijkt af van het besturingssysteem. Als je sRGB als kleurprofiel instelt is het verschil veel kleiner. Ikzelf exporteer altijd als sRGB vanuit Lightroom als de foto voor het web wordt gebruikt.

   Ga je printen, dan is AdobeRGB beter, maar je hebt alleen wat aan het extra kleurbereik daarvan als de foto niet eerst met een sRGB profiel is opgeslagen. In mijn geval druk ik foto’s alleen af via een fotocentrale en stuur ik ze toch als sRGB door. Meestal kun je aangeven dat ze geen kleurcorrectie moeten doen.

   1. Kenneth,
    Bedankt voor je snelle beantwoording. Mag ik het voor mijn begripsvorming vrij vertalen in:
    Werk in sRGB en wanneer je gaat printen doe dat dan in een printer die ingesteld is op AdobeRGB.
    En werken in sRGB betekent: camera, monitor (indien mogelijk), fotobewerkingsprogramma’s instellen op sRGB en de printer op AdobeRGB.
    Ik hoop dat ik het goed heb begrepen.
    Groet,
    Gerrit Stel

    1. Hoi Gerrit,

     Het beste kun je werken in Lightroom met AdobeRGB, zodat je voor het printen het maximale kleurbereik hebt. De camera kun je voor het vastleggen van de maximale kleuren ook in AdobeRGB laten staan/zetten. Als je dan een foto voor het web nodig hebt kun je die met een sRGB kleurprofiel laten exporteren (zit in de export opties) zodat verschillende browsers de kleuren correct tonen.

 14. ja hij doet het elke keer…
  ook al heb in bijv fotoshop al opgestart.

 15. Ha Kenneth,

  Sinds eind verleden jaar lees ik regelmatig de artikelen op je site. Als beginnend fotograaf lees ik me goed in op de technieken en kijk zoveel mogelijk naar de foto’s van andere fotografen.

  Uiteraard komt ook het gebruik van tooling om de hoek kijken. Ik bewerk mijn foto’s in Lightroom. Vervolgens wil ik ze gaan uitprinten. Tussen het bewerken in Lightroom en het uitprinten lees ik veelal dat je ze nog een keer door Photoshop moet halen om echt te verscherpen. Dat roept bij mij de vraag op: In welk programma print ik nu de foto nu daadwerkelijk? In Photoshop of in Lightroom? Ik heb het idee dat je de foto niet kan afprinten in Lightroom.

  Mvg,

  Stephen

  1. Hoi Stephen, ik weet niet welke versie van Lightroom je hebt, maar versie 2 heeft de mogelijkheid voor ‘output sharpening’ waarbij je kunt instellen of het naar een printer of het web gaat en aan de hand daarvan past hij de juiste verscherping toe. Ik heb zelf niet heel veel ervaring met printer vanuit Lightroom, ik zie op internet verschillende verhalen van mensen die verschillende voorkeuren hebben. De dpBestflow website (Engels) heeft een goede beschrijving.

   1. Ha Kenneth,

    Bedankt voor het artikel; super!!

    Groet,

    Stephen

 16. In je artikel Lightroom of Photoshop? heb je het met name over het verschil in de foto bewerken.
  Ik wil graag weten wat het verschil in fotobeheer is, tussen die twee.

  1. Hoi Jacqueline,

   Adobe Bridge en Lightroom lijken erg op elkaar, maar er zit toch een fundamenteel verschil tussen de twee. Bridge is een browser, bekijkt het bestandssysteem. Elke foto wordt stuk voor stuk bekeken of aan de juiste zoekterm wordt voldaan. Hierdoor duurt het relatief lang voor Bridge om de metadata te doorzoeken.

   Lightroom is een database en daarbij juist per uitstek geschikt voor het zoeken naar foto’s. Met behulp van het zoekveld vind je binnen seconden al je foto’s. Erg belangrijk voor een fotograaf met tienduizenden foto’s verspreid over meerdere harde schijven en in verschillende mappen. Mits je natuurlijk metadata (zoektermen, locaties, etc.) aan de foto hebt gekoppeld. Met behulp van (smart) collections kun je de foto’s nog verder organiseren.

   Bridge is vooral handig als je de locatie van (nieuwe) foto’s weet en een snelle bewerking wilt toepassen. Daarnaast is Bridge ook geschikt om verschillende foto’s, logo’s, audio, video, etc. in een project op te nemen, het programma vervult een brugfunctie tussen verschillende Adobe producten.

 17. Ik heb een jaar geleden een dig. SRL camera gekocht. Maar heb natuurlijk duizenden foto’s van mijn compact op de computer die ik ook wil gaan beheren.

  Al die bewerkte foto’s zien er niet uit qua kleur. Heb begrepen dat dat aan de standaardinstelling AdobeRGB ligt.
  Maar als ik al die foto’s met die beroerde kleuren zie, krijg ik de neiging ze opnieuw te bewerken.
  Is het mogelijk om deze foto’s bij het beheren te zien in sRGB?

  En als ik een fotoboek laat printen, kan ik dan de foto’s beter in AdobeRGB of in sRGB exporteren?

  Wil mijn SRL-foto’s wel bewerken in AdobeRGB.

  1. Hoi Jacqueline, er kunnen verschillende oorzaken zijn. Je zegt niet of je in RAW werkt (ik denk het niet voor de oude foto’s aangezien je een compact camera noemt), in RAW heb je niets te maken met kleurprofielen, pas als je exporteert moet je een keuze maken (sRGB als de foto’s op internet te zien zijn), in Lightroom zou je daarom geen beroerde kleuren moeten zien. Zien de kleuren er in Lightroom anders uit (beter of slechter?) dan in een ander programma waarin je ze bekijkt? Waaruit bestaan de beroerde kleuren? Niet warm genoeg, flets?

 18. Hallo Kenneth,

  Wat fijn dat je de tijd neemt voor een antwoord! Ik ben nog een echte lightroomleek.
  Mijn oude foto’s zijn inderdaad niet in RAW gemaakt.
  De kleuren zijn eerder veel te warm. Er lijkt veel te veel geel in te zitten (steenrood wordt bruinrood), of te weinig blauw.
  Op het moment dat ik ze importeer van de schijf zien ze er in het importeerscherm nog wel fris uit.

  1. Hoi Jacqueline, zou het kunnen dat er in het import scherm bij Develop Settings iets anders dan None staat? Dus, er wordt een preset toegepast bij het importeren?

 19. Ik heb de Nederlandstalige versie 2.6.
  Weet niet precies wat je bedoeld. Zowel in de bibliotheek als in ontwikkelvak staat onderin Filter: filters uitgeschakeld.
  In het import scherm kan ik geen Develop Settings kiezen (ik bedoel het scherm waarin ik kan kiezen van welke schijf en map ik de foto’s haal).
  Boven in bibliotheekscherm staat: Tekst, kenmerk, metagegevens, geen

  1. Voor andere mensen met dit probleem, via e-mail hebben we het kunnen oplossen (een deel van de originele discussie die zich meer op de import actie richtte is weggehaald om de discussie duidelijker te maken).

   De andere weergave in Lightroom heeft te maken met het kleurprofiel van Windows wat mogelijk corrupt is geraakt. Op http://forums.techarena.in/customize-desktop/1121095.htm#post4237754 zie je een voorbeeld van hoe verschillende applicaties de kleuren anders weergeven. Op http://www.lightroomqueen.com/blog/2008/12/28/corrupted-monitor-profile/ kun je een handleiding vinden hoe je dit probleem kunt oplossen voor verschillende besturingssystemen.

 20. Een korte vraag als ik vanuit lightroom het raw bestand verder wil bewerken in Photoshop welk format moet ik dan kiezen om de foto zo optimaal te behouden? ( het liefst raw te behouden)

 21. Met een rechtermuisklik op de foto in de grid van Lightroom krijg je een menu waarin je “edit in” ziet. In dat hulpmenu staat het commando “open as smart object in Photoshop”.
  Dat is de beste manier om verliesloos op en neer te gaan tussen de beide programma’s. Succes!

 22. @John Dank je wel! Alleen als ik dat doe blijft die tekst grijs. Waar zou dit aan kunnen liggen, instellingen?

  1. Leontien, welke versie van Photoshop gebruik je?

   Photoshop kan niet het RAW/DNG bestand zelf openen, Lightroom moet altijd een export doen naar TIFF of PSD. Hiervoor maakt Lightroom een virtuele kopie van het bestand in TIFF of PSD formaat, je kunt na bewerking in Photoshop geen Lightroom bewerkingen meer terug draaien op die kopie.

   Of je in TIFF of PSD formaat exporteert maakt eigenlijk niet zoveel uit, qua kleuren komen beide formaten overeen, TIFF levert meestal een iets groter bestand op.

 23. Ik ben net begonnen met lightroom en probeer dus op internet meer info te vinden. Ik heb door hoe ik een preset kan downloaden, maar ook hoe ik een eigen gemaakte preset kan opslaan. Waar ik nu alleen tegen aan loop is dat het knopje ‘develop’ ineens verdwenen is! Ik weet niet wat ik (per ongeluk) heb gedaan en hoe ik het terug kan vinden. Want zonder dit knopje kom ik niet bij mijn presets en heb ik geen mogelijkheid om de foto te bewerken.

  Kan je me helpen?
  Alvast vriendelijk bedankt!

  1. Hoi Sheila,

   Wellicht heb je het driehoekje ingedrukt bovenaan het scherm (waar het Lightroom logo staat en Library | Develop, etc)? Eventueel kun je ook met Shift+tab alle panelen weer openen.

   Je kunt ook altijd met de D toets naar de Develop module gaan (mits je een foto hebt geselecteerd).

 24. Hoi Kenneth,

  Dank je wel voor je antwoord. Het is gelukt!

  Ik wil nog wat vragen, als dat mag. Ik vraag me af of je een gehele batch en/of gedeeltes uit je batch ook in één keer kan behandelen met een preset, zodat je ze niet per stuk hoeft te doen. Daarnaast heb ik de tekst gelezen waarin je uitlegt dat je catalogussen kunt exporteren? Ik heb wat foto’s in de Quick Collection gezet, maar krijg andere mogelijkheden te zien als ik op de rechtermuis klik (save/clear Quick Collection). Ik zie natuurlijk wel onderin het knopje export, maar daar kwam ik ook niet mee verder. Ik heb versie 1.3, mocht dat van belang zijn.

  En als laatste vraag, hoe krijg ik een (water)merk in de foto’s?

  Ik vind het in ieder geval super dat je hier de moeite neemt om vragen te beantwoorden. Dat mag ook wel even gezegd worden.

  Alvast vriendelijk bedankt,
  Sheila

  1. Hoi Sheila, een preset kun je op meerdere foto’s toepassen door op de eerste foto het preset te kiezen en vervolgens extra foto’s te selecteren met ctrl/cmd en dan op de Sync… knop rechts onderin te drukken. Hij past dan razendsnel alle instellingen toe, je kunt ook nog kiezen welke je wel of niet wilt.

   Export as Catalog is de optie waar je naar zoek bent, deze zit in het Bestand/File menu.

   Bij de Export functie van een foto kun je aangeven “Add copyright watermark” om een tekst op je foto weer te geven. Wil je een plaatje gebruiken, dat zit niet standaard in versie 1 en 2 van Lightroom, daar heb je een plug-in voor nodig (zie ook http://www.digitalefotografietips.nl/lightroom/plugins/ ). In versie 3 van Lightroom wordt dit standaard functionaliteit.

 25. Hai Kenneth,

  Ik ben er uit ik exporteer als orgineel dan krijg ik hem als raw in mijn Photoshop CS3.
  Dank je wel voor je moeite!

  Vriendelijke groet,
  Leontien

1 2 3 7