- Aankoopadvies: Compact of spiegelreflex camera
- Aandachtspunten bij aankoop nieuwe camera
- Advies voor het overstappen naar een digitale spiegelreflexcamera
- Tweedehands foto apparatuur
- Introductie systeemcamera’s
- Aankoopadvies: Objectieven
- Aankoopadvies: Statieven
- De ‘plastic fantastic’ 50mm lens
- Introductie werken met een pentablet
Spiegelreflexcamera’s zijn populairder dan ooit, veel mensen stappen over van een compactcamera. Maar dit betekent niet dat iedereen er even blij mee is. Het gewicht, de omvang en complexiteit van spiegelreflexcamera’s worden als negatieve punten ervaren. Voor veel typen fotografie is een spiegelreflexcamera ook niet vereist, maar de beeldkwaliteit moet dan wel beter zijn dan bij een compactcamera.
Tot een aantal jaren geleden was er geen echt alternatief, slechts een beperkt aantal compactcamera’s vormde door een iets grotere sensor en functies een alternatief voor de veeleisende fotograaf. Tot de introductie van de systeemcamera een aantal jaren geleden.
Wat is een systeemcamera
Het begrip ‘systeemcamera’ is nog relatief nieuw en niet universeel gebruikt (ook omdat je technisch gezien een spiegelreflexcamera hier ook onder kunt scharen). Je vindt dit soort camera’s vaak ook onder de noemer Mirrorless, ILC (interchangeable-lens compact) of EVIL (electronic viewfinder interchangeable lens).
Panasonic Lumix GF1 – 45mm, 1/200s op f/8, ISO 100
In dit artikel (en op andere plekken) wordt met een systeemcamera een camera bedoeld die niet beschikt over een spiegel die opklapt als de foto wordt genomen (in tegenstelling tot een spiegelreflexcamera), maar wel de mogelijkheid biedt om lenzen te wisselen (in tegenstelling tot een compactcamera). Deze camera’s worden vaak gepositioneerd tussen een compact- en een spiegelreflexcamera in.
Doordat de spiegel ontbreekt en er over het algemeen wordt gewerkt met kleinere sensors dan in een spiegelreflexcamera (maar groter dan in een compactcamera) kan de camera veel kleiner en lichter worden uitgevoerd. Ook de lenzen kunnen compacter worden, waardoor het totale gewicht van camera en lens wordt beperkt en deze makkelijker is op te bergen.
Voordelen van een systeemcamera
Systeemcamera’s zijn pas een aantal jaar op de markt, maar worden gezien als goed alternatief als je niet dagelijks een zware spiegelreflexcamera met lenzen wilt meenemen, maar toch een betere kwaliteit foto wilt maken dan je telefoon of een simpele compactcamera kan maken.
Het gewicht en de compactheid spelen dus een grote rol. Een kleine camera is bijvoorbeeld heel interessant als je foto’s op straat maakt. Een kleine camera is minder intimiderend voor je onderwerp dan een grote spiegelreflexcamera. Ook maken deze camera’s minder geluid, doordat je geen opklappende spiegel hebt. Het geheel maakt dat je minder opvalt en ook kunt fotograferen op plekken waar je met een spiegelreflexcamera tegen de bewaking aanloopt.
Ten opzichte van een compactcamera heb je als voordeel dat de beeldkwaliteit hoger is en dat je de mogelijkheid hebt om lenzen te wisselen. Hierdoor heb je meer mogelijkheden om een onderscheidende compositie te maken. In vergelijking met digitale spiegelreflexcamera’s zijn ze vaak gemakkelijker te bedienen.
Het autofocus systeem van veel systeemcamera’s is gebaseerd op contrastdetectie. Dit betekent dat autofocus iets langzamer kan zijn dan bij een spiegelreflexcamera, maar over het algemeen is dit nu op het niveau van een instap spiegelreflex. Contrastdetectie maakt het echter ook mogelijkheid om gezichtsherkenning en andere focus functies in te bouwen en als het systeem heeft scherpgesteld op basis van een preview van de foto dan weet je ook dat het eindresultaat echt scherp is.
Panasonic Lumix GF1 – 39mm, 1/50s op f/5.6, ISO 250
Doordat het een nieuwe categorie is vindt er veel innovatie plaats. Systeemcamera’s hebben vaak geen optische zoeker (zonder spiegel is het niet mogelijk direct te tonen wat je door de lens ziet), je moet de foto beoordelen aan de hand van het LCD scherm of met een elektronische zoeker. Deze laatste categorie biedt de mogelijkheid allerlei informatie op het zoekerbeeld te projecteren die kan helpen bij het maken van de foto. Denk bijvoorbeeld aan hulplijnen voor compositie, een live histogram, etc.
Ook beschikken veel camera’s over de mogelijkheid verschillende beeldformaten (4×3, 16×9, 3×2, etc.) te kiezen, foto’s in RAW formaat te nemen, hebben een aantal modellen ingebouwde beeldstabilisatie, HDR mogelijkheden, omklapbare LCD schermen, gezichtsdetectie en uitgebreide focusfuncties en vaak ook videomogelijkheden.
Voor video speelt als extra voordeel mee dat je deze kleine camera’s op plekken kunt gebruiken en inbouwen waar je grotere camera’s vaak niet kunt gebruiken.
Nadelen van een systeemcamera
Alle beschikbare systeemcamera’s ondersteunen een ander formaat vatting, waardoor je opnieuw lenzen moet aanschaffen. Natuurlijk zijn deze lenzen wel compacter uitgevoerd dan zware lichtsterke lenzen gebruikt bij een spiegelreflexcamera.
Er komen echter ook steeds meer adapterringen op de markt waarmee je oude lenzen kunt gebruiken. Maar bedenk wel dat met name voor groothoek je waarschijnlijk nieuw lenzen nodig hebt, omdat de cropfactor groter is dan bij een crop spiegelreflexcamera.
Ook verlies je veel van de functionaliteit van oudere lenzen (bijvoorbeeld geen autofocus of beperking in diafragma) en is de gewichtsverhouding tussen camera en lens compleet anders (zwaardere lens met lichtere camera geeft een ongebalanceerd geheel). Je zult merken dat je dan meer de lens dan de camera vasthoudt.
Er worden grote slagen gemaakt in de beeldkwaliteit en dynamisch bereik, maar deze is door het gebruik van kleinere sensoren nog niet op het niveau van crop spiegelreflexcamera’s. Dit wordt met name bepaald door de noodzaak een compact systeem op te leveren, hoe kleiner de sensor, hoe kleiner de lens, hoe kleiner het geheel.
Daarnaast is er ook nog steeds de wil meer megapixels in de sensor op te nemen, meer megapixels is een voordeel in de marketing van de camera’s, hoewel er fabrikanten zoals Fuji zijn die bewust voor minder megapixels en grotere sensoren kiezen. Dit leidt er toe dat de ruimte per pixel op dit soort sensoren kleiner is dan bij een spiegelreflexcamera, wat een negatieve invloed kan hebben op de beeldkwaliteit. Dit ga je merken in de hogere ISO waarden.
De ontwikkelingen in sensortechniek zitten echter niet stil, elke nieuwe generatie zal hier beter mee om kunnen gaan, maar er is nog wel een weg te gaan. Gebruik je je foto’s op het web of voor kleinere afdrukken, dan zul je hier relatief minder nadeel van ervaren.
Doordat er geen spiegel is om de sensor te beschermen en de sensor dicht bij de vatting zit is deze gevoeliger voor stof en water of andere beschadigingen.
Aangezien je niet door een optische zoeker kijkt zie je het beeld niet zoals de realiteit. Je kijkt naar een vertraagde weergave van het beeld, doordat de realiteit eerst digitaal moet worden gemaakt en naar het beeldscherm van de zoeker of achterop de camera moet worden gestuurd. Hierdoor kun je wat vertraging in de beeldopbouw ervaren bij snelle bewegingen van de camera. De ene camera heeft hier meer last van dan de andere en op den duur kun je hier ook op anticiperen, maar voor actiefotografie is het wellicht een te grote beperking.
Panasonic Lumix GF1 – 45mm, 1/250s op f/5.6, ISO 100
Een compositie moeten maken via een LCD scherm werkt minder goed bij fel zonlicht. Je kunt dan vaak een optionele elektronische zoeker aanschaffen om dat tegen te gaan, maar dit betekent wel dat je de hotshoe opoffert en geen flitser of zender kunt plaatsen op de camera.
Heb je grote handen, dan kan het gebrek aan grip als een nadeel worden ervaren. Ook zijn de knopjes vaak kleiner uitgevoerd. Verschillende modellen bieden verschillende ontwerpen, ben je er niet zeker van probeer dan verschillende camera’s uit in een camerawinkel.
Beschik je over veel compactflash geheugenkaarten, dan zul je waarschijnlijk nieuwe SD kaartjes moeten kopen, kleinere camera’s bieden alleen ruimte aan kleinere geheugenkaarten. Ook zijn batterijen vaak kleiner uitgevoerd, waardoor je minder foto’s uit een batterij kunt halen. Natuurlijk eenvoudig op te lossen door een extra batterij aan te schaffen, maar dit betekent ook weer extra kosten.
Door de nieuwigheid hebben lang niet alle systemen nog een uitgebreide keuze in lenzen, flitsers en accessoires zoals afstandsbedieningen en GPS locatieregistratie.
Omdat de camera’s bedoeld zijn als overstap van compactcamera bieden veel fabrikanten functies die ook in een compactcamera gebruikelijk zijn of die de werking van de camera versimpelen. Als je een veeleisende fotograaf bent die zelf instellingen wil kunnen maken, kijk dan goed welke mogelijkheden de camera biedt.
De Panasonic GF1 was bijvoorbeeld een prima camera voor een veeleisende fotograaf doordat veel functies door middel van knoppen konden worden ingesteld zonder in het menu te moeten duiken. De GF2 en GF3 waren echter een versimpelde versie en daardoor lang niet zo interessant. Met de GX1 zal dit waarschijnlijk weer recht worden gezet.
Sensorgrootte
De grootte van de sensor verschilt per systeem. Camera fabrikanten moeten een balans vinden tussen de noodzaak een compacter systeem te maken en de beeldkwaliteit toch hoog genoeg te houden. Bij de grote fabrikanten komt er een extra complicatie bij dat ze ook de omzet van de instapcategorie spiegelreflexcamera’s moeten beschermen, dit is een groot percentage van de jaaromzet.
Pentax Q
De Pentax Q serie beschikt over een zelfde kleine sensor als een compactcamera met de navenante nadelen voor de beeldkwaliteit bij weinig licht. De camera is door de keuze van de sensor enorm compact en Pentax biedt naast een aantal standaard lenzen ook een aantal ’toy’ lenzen waarmee je speciale effecten kunt bereiken.
Nikon CX
Het Nikon 1 systeem beschikt over een erg kleine sensor (nog steeds wel iets groter dan een gemiddelde compactcamera) die Nikon de naam Nikon CX heeft meegegeven. De sensor is ongeveer 3x kleiner dan het Nikon DX systeem. De sensor is relatief nieuw, hij is geïntroduceerd in oktober 2011.
Micro Four Thirds
Je hebt eerder misschien wel eens wat gelezen over de Micro Four Thirds standaard. Dit werd in 2008 op de markt gebracht en heeft een sensor die is gebaseerd op het fourthirds systeem dat door Olympus en Kodak is ontwikkeld. Deze sensor is ongeveer 2x keer kleiner dan 35mm, als je dus een 20mm lens koopt biedt deze het beeld van een 40mm lens op een fullframe camera.
De standaard wordt gebruikt in Panasonic en Olympus systeemcamera’s, waardoor het mogelijk is lenzen uit te wisselen tussen beide systemen, een voordeel als je eventueel wilt overstappen of een mooie Panasonic lens op je Olympus camera wilt gebruiken.
APS-C
De meeste instap spiegelreflexcamera’s beschikken over een APS-C sensor, de zogenaamde crop sensor. Deze is vaak 1,5 of 1,6 keer kleiner dan de 35mm standaard. Van de systeemcamera’s beschikt de Samsung NX, Sony NEX en de Fuji X serie over deze soort sensor. Dit betekent in principe een beeldkwaliteit die gelijk is aan een crop spiegelreflexcamera en dat de pixels (bij een gelijkblijvend aantal megapixels) ongeveer 50% groter kunnen zijn dan bij Micro Four Thirds, wat een gunstig effect heeft voor de beeldkwaliteit.
Nadeel is wel dat een grotere sensor ook iets grotere lenzen vereist en daarmee iets minder compact kan worden uitgevoerd.
Cropfactor
Het gebruik van kleinere sensoren heeft gevolgen voor hoe een lens zich gedraagt. In het Micro Four Thirds systeem gedraagt een 20mm lens zich als een 40mm lens op een 35mm camera, erg handig als je telelenzen gebruikt voor je fotografie. Nadeel is wel dat je een wijdere lens nodig hebt voor groothoek foto’s, voor omgerekend 28mm op een 35mm systeem heb je 14mm nodig bij Micro Four Thirds.
Panasonic Lumix en Olympus PEN Micro Four Thirds
Samen met Olympus heeft Panasonic het Micro Four Thirds systeem geïntroduceerd. Dit betekent dat Panasonic en Olympus al een uitgebreide collectie aan lenzen hebben kunnen opbouwen. Hiermee hebben ze een voorsprong op de andere fabrikanten.
Het Micro Four Thirds systeem is ook het meest uitgebreid qua ondersteuning door andere fabrikanten met adapters en dergelijke. Hierdoor heb je veel keuze uit lenzen, waaronder ook high-end manuele focus lenzen. Het is hiermee een ideaal systeem om te experimenteren met oudere lenzen of high-end prime lenzen.
Olympus kiest voor compacte lenzen, veel lenzen kunnen inklappen en zijn daardoor kleiner om te vervoeren. Panasonic had voor de premium X serie lenzen (die compacter zijn) grotere lenzen dan Olympus, maar ook de populaire 20mm pancake lens.
De Panasonic Micro Four Thirds serie bestaat uit drie lijnen camera’s. De GX-lijn is tussen de instap GF- en de high-end G-serie in gepositioneerd. GH biedt video mogelijkheden.
Olympus biedt camera’s in de PEN serie. De E-PM lijn is de PEN ‘mini’ instapcamera, de E-PL lijn is de PEN ‘lite’ en E-P staat voor de high-end Olympus PEN lijn.
Sony αNEX
De Sony αNEX serie bevat net als hun crop spiegelreflexcamera serie een Exmor APS HD CMOS sensor. Daarmee kan Sony iets eenvoudiger meer megapixels ondersteunen, zoals de 24 megapixels voor de NEX7 camera (hoewel je dus vraagtekens kunt zetten bij de noodzaak van zoveel pixels).
De grotere sensor vereist ook grotere lenzen, hoewel kleiner dan de spiegelreflex serie, is het verschil in gewicht minder groot dan bij Micro Four Thirds. Sony biedt een uitgebreide serie compacte, verwisselbare lenzen die te gebruiken zijn met elke Sony αNEX-camera. Met een adapter zijn ook andere Sony α of Minolta lenzen bruikbaar, je verliest wel de autofocus mogelijkheid.
Sony biedt veel technologie in de camera’s, waaronder de mogelijkheid snel panorama’s te maken en 3D.
Samsung NX
Ook Samsung biedt crop formaat sensors in de NX lijn camera’s die er meer uit zien volgens het traditionele spiegelreflex design. Het lijkt of de spiegelreflexcamera’s zijn gekrompen.
Onderscheidend vermogen zit in de heldere en felle OLED technologie die wordt gebruikt in het beeldscherm en de lagere prijs dan Sony’s NEX lijn, maar heeft ook een minder hoge resolutie scherm en mist het moderne design.
Nikon 1
Nikon is een nieuwkomer in deze categorie met de Nikon 1 serie camera’s die eind 2011 zijn geïntroduceerd. Om zich te onderscheiden van de concurrentie hebben ze gekozen voor een veel kleinere sensor, die betere prestaties levert dan je zou verwachten.
De J lijn richt zich op de overstappende gebruiker van een compactcamera, de V lijn is meer high-end, maar biedt niet de hoeveelheid controle die een meer ervaren fotograaf graag zou willen. Nikon heeft gekozen deze eerste camera’s eenvoudig te houden.
Fuji X-Pro
Fuji is een relatieve nieuwkomer, maar heeft al indruk gemaakt met de X100 en X10 camera’s die geroemd worden om de beeldkwaliteit door de keuze voor een relatief grote sensor. Daarnaast kon Fuji de sensor specifiek op de lens ontwerpen doordat de lenzen niet verwisseld kunnen worden (en daarom technisch geen systeemcamera’s zijn). Nadeel van de X100 is dat de camera af en toe een eigen wil heeft, de software niet altijd even intuïtief is en de hoeveelheid foto’s die je kunt nemen op één batterij tegenvalt. Het lijkt een camera te zijn waar je mee om moet leren gaan, de ene fotograaf houdt van de camera, de andere fotograaf vervloekt hem.
Tijdens de Consumer Electronics Show heeft Fuji echter wel een systeemcamera geïntroduceerd, de X-Pro1, en een drietal verwisselbare lenzen. Als dit dezelfde beeldkwaliteit oplevert als met de X100 dan kan dit een erg interessante camera worden. De prijs is wel aan de hoge kant, reken op € 1700 zonder lenzen.
Ricoh GXR
Een beetje een vreemde in deze categorie. Ook dit is een camera zonder spiegel, maar in plaats van verwisselbare lenzen wissel je hier een lens/sensor combinatie. In principe koop je een body en afhankelijk van je behoeften een lens/sensor combinatie. Zo heb je een optimale beeldkwaliteit voor de fotografie die je doet.
Doordat je elke keer een lens/sensor combinatie koopt zijn de prijzen per ‘lensor’ relatief hoog.
Canon??
De grote afwezige op dit moment. Als marktleider heeft Canon ook niet de noodzaak aan de winstgevende instapcategorie te gaan morrelen totdat duidelijk is wat de vraag naar dit soort camera’s is en wat de concurrentie doet. Nikon heeft echter recent hun entree gemaakt in deze categorie en daarmee wordt het ook voor Canon noodzakelijk/interessant een product in deze categorie te introduceren. Misschien dat tijdens CES of Photokina in september 2012 er meer bekend wordt over de stappen die Canon gaat zetten.
Aandachtspunten
Zoals je uit het artikel hebt kunnen zien is er veel variatie tussen de verschillende systeemcamera’s en lenzen. De keuze voor een specifieke systeemcamera, als je eenmaal hebt besloten dat je een camera in deze categorie wilt, is dus zeker niet eenvoudig. De beeldkwaliteit speelt een rol, maar denk zeker ook na over de beschikbaarheid van lichtsterke lenzen, wel of niet ingebouwde beeldstabilisatie, mogelijkheid andere lenzen te gebruiken, bedieningsgemak en mogelijkheden instellingen eenvoudig te wijzigen, etc.
Laat je in ieder geval niet leiden door megapixels alleen, hoe meer megapixels op een relatief kleine sensor worden gepropt, hoe minder de prestaties bij hogere ISO waarden zullen zijn. Ook heb je lang niet altijd behoefte aan zoveel megapixels, met 12 megapixels kun je vaak al prima A3 afdrukken maken.
Aangezien veel systeemcamera’s net zo geprijsd zijn als een instap spiegelreflexcamera is het wel goed vooraf te bedenken of je meer gaat hebben aan een systeemcamera of een spiegelreflexcamera. Systeemcamera’s zijn eenvoudiger te bedienen, bieden innovatieve functies en compacte camera’s en lenzen, maar bieden ook een iets mindere beeldkwaliteit in situaties met weinig licht en zijn nog niet goed toepasbaar voor sportfotografie. Kijk dus goed naar het type fotografie dat je uitvoert.
Dit artikel gaf je een introductie in de wereld van de systeemcamera’s. Een categorie die zich tussen de compact- en spiegelreflexcamera in positioneert (de ene camera wat meer aan de high-end kant, de andere wat meer aan de instap kant) en die probeert de voordelen van zowel compactcamera’s als spiegelreflexcamera’s te combineren. Door velen al aangeduid als de toekomst van fotocamera’s, waarbij de smartphone wel eens de rol van de simpele compactcamera zou kunnen gaan overnemen.
Op de website Sansmirror.com (Engelstalig) kun je meer informatie vinden over de verschillende systeemcamera’s. Fotografen Craig Mod en Bert Stephani (modelfotografie) laten zien wat er mogelijk is met de al wat oudere Panasonic GF1.
Hey Kenneth,
Leuk artikel! Ik mis er nog eentje de Pentax Q. Niet dat dit een geweldige camera is. Hij is te klein! Heeft snel last van beeldruis bij hoge iso.
Afgelopen donderdag (5 jan) was ik een van de gelukkigen die voor het fotografietijdschrift Zoom.nl, systeemcamera’s mocht testen.
In zoom nr. 3 komt een 6 pag. tellend artikel, met foto’s en ons oordeel.
Gr. Nicole
Interessant artikel. Zoals je al aangeeft zullen de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen waardoor ook dit type camera’s beter en sneller worden. Ik heb even gespeeld met de Nikon 1, maar vond de autofocus en zoom te traag (in verhouding tot dSLR) en de prijs te hoog (destijds bijna net zoveel als een Nikon dSLR instapmodel + lens). Ongetwijfeld zullen die prijzen tzt ook dalen.
Ik ben ook benieuwd of het wat wordt met die techniek van de Lytro camera’s.
@eric
hoi eric over de nikon1, jij merkt op dat de autofocus te traag is terwijl elke reviewsite dit het allersterkste punt vind van de 1 serie? Zelfs sneller of net zo snel als een dslr. Zie dpreview.com bijvoorbeeld. En met een trage zoom, bedoel je daarmee de lichtsterkte? Volgens mij heeft de 1 serie handmatige zoom dus traag kan niet denk ik in dat geval
Je slaat de mooiste systeemcamera over: de Leica M. Prijzig, maar erg mooi.
De Leica M is inderdaad een zeer mooie spiegelreflex. Ligt helaas iets buiten mijn budget, dus ik moet het blijven doen met mijn oude trouwe canon.
Loevesteijn
Hallo,
Ik ga deze zomer een maand naar de VS en wil hiervoor een nieuwe camera kopen. Ik heb weinig verstand van fotografie en daardoor twijfel ik tussen een compact camera en een systeemcamera. Ik heb in een ander artikel wel gelezen dat een spiegelreflex camera niet geschikt is voor leken op het gebied van fotografie. Ik wil zonder al te veel moeite, mooie foto’s maken van zowel grote als kleine onderwerpen (Bijvoorbeeld de Grand Canyon en een schilderij). Is bijvoorbeeld de Nikon 1 geschikt of kan ik ook prima foto’s maken met een compact camera? Ik zie bijvoorbeeld bij de nikon 1 dat deze maar 3x optisch kan zoomen en bij compact camera’s is dit al snel meer. Waar ligt dat aan? Kan iemand mij wat tips geven, waar moet ik op letten bij de specificaties van compact camera’s?
Alvast bedankt!!
Beste Gino,
Als ik jouw was zou ik een goede compactcamera meenemen. Zoiets als een Canon G12 oid. Op vakantie wil je inderdaad niet zeulen met een zwaardere spiegelreflex. Ook een systeem camera lijkt mij niet handig want dan zit je weer met verschillende lensjes. (begrijp mij goed, ik ben een heel grote fan van systeemcamera’s)
Maar als je met niet al te veel moeite je foto’s wil maken zou ik voor een goede compact gaan. Maak je niet al te veel zorgen over het zoombereik, loop er gewoon naar je onderwerp toe ;-)
De Nikon1 kent verschillende lensen en kunnen veel meer dan 3x optisch inzoomen. Waarschijnlijk gaat het om het standaard lensje wat bij de camera zit bij aankoop.
En bedenk dat niet je camera mooi foto’s maakt maar jij! Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke camera je om je nek slingert.
Dus misschien voldoet je huidige camera gewoon aan al je eisen! Kan je in de US meer souvenirtjes kopen :D
Als je een nieuwe camera gaat kopen, laat je vooral niet omver praten door de verkoper over de hoeveelheid pixels die de camera produceert!
Let er vooral op of de camera lekker in je hand ligt. (je koopt ook geen mooie schoenen die niet lekker zitten) Dus probeer zoveel mogelijk cameraatjes uit
Let er op of instellingen makkelijk aan te passen zijn, dus niet dat je in menuutjes in de camera moet gaan morrelen om bijvoorbeeld je belichting aan te passen.
Ga naar een echte fotowinkel! en laat je goed uitleggen over de camera. Vertel wat je gaat doen met de camera!
Succes,
Ridder
Hoi Ridder,
Bedankt voor je reactie!! Daar heb ik wat aan gehad. Ik heb mede door jouw advies gekozen voor de Canon powershot sx240. Deze heeft aardig wat opties, groothoek en tele zijn goed en de reviews waren ook goed. Heb toch wel bewust gezocht naar een camera die optisch ver kan zoomen, omdat ik bijvoorbeeld op de uitgestrekte vlaktes niet zomaar naar een onderwerp kan lopen dat een paar honderd meter verderop is. Al met al heb ik volgens mij een goede keuze gemaakt. De camera kostte 249 euro en met de tijdelijke cashback actie van Canon krijg ik daar nog 30 euro van terug plus een EK bal t.w.v. 30 euro. Prima deal volgens mij. Nogmaals bedankt voor je reactie!
Groeten!
Hallo Gino,
Goede keuze! Ik kende de camera niet maar als ik de review zo lees zou ik m graag willen hebben als “de camera-die-je-altijd-bij-je-wilt-hebben” Lekker plat en moderne techniek.
En nu eerst de handleiding verslinden, en daarna nog eens!!
Goede reis en veel plezier met je nieuwe camera!
Groet,
Ridder.
Ps: Nu ben ik wel benieuwd naar je foto’s van e reis :)
Beste allen,
Kun je analoge lenzen van Nikon F gebruiken op de vier/derde systeemcamera’s van Panasonic?
Vr. groet
Evert
Hoi Evert, dit is mogelijk, maar met beperkingen. Op http://m43photo.blogspot.nl/2010/02/nikon-to-m43-adapter.html is hierover een goed artikel te vinden.
Kenneth dank voor je reactie, ik heb de geadviseerde artikelen gelezen en ben veel wijzer geworden over lensaanpassingen voor het 4/3 systeem.
Nu de camera nog.
Vriendelijke groet,
Evert
Hoi allemaal
Bedankt voor dit artikel, Kenneth.
Ik ben een enthousiaste amateurfotografe en wil overstappen naar een instapmodel spiegelreflexcamera, zoals Nikon D3100. De verkoper in de winkel heeft me echter ook verwezen naar een systeemcamera, Panasonic DMC-FZ200: hij heeft aangegeven dat deze camera veel overeenkomsten heeft met een dslr, maar niet de dure en zware investering.
Eerlijk is eerlijk, de Panasonic maakt ontzettend snel foto’s – geweldig bij actiefoto’s – en zoombereik is groot, terwijl het beeld scherp blijft. Nu ben ik aan het twijfelen geslagen of ik een systeemcamera of een spiegelreflex wil aanschaffen.
Wat me het meest tegenhoudt, als ik eerlijk ben, is de gevoelwaarde. Ik heb nu al bijna 3 jaar een goede compactcamera (Sony Cyber-shot DSC-HX5V) en wat ik nu mis is vooral de handmatige instelmogelijkheden, en ook RAW mode.
Ik wil echter op een creatieve manier foto’s maken en bewerken, een grotere beeldkwaliteit en zelf spelen met verhouding sluitertijd-ISO waarde, scherpte/diepte, etc. Ik hou van landschappen fotograferen, dieren (het liefst in hun natuurlijke habitat), kleine details en mensen.
Deze camera is echter net nieuw, dus veel reviews heb ik niet kunnen lezen. Wat zouden jullie mij kunnen adviseren, als jullie al uberhaupt advies kunnen geven? Heeft iemand al ervaring met deze camera of dit getest?
Hoe komt die verkoper nou op het idee dat die Panasonic DMC-FZ200 een systeemcamera is?? Het is een gewone compact met vaste lens. Die lens is wel lichtsterk, f/2.8 over het gehele zoombereik. Da’s best wel uniek voor een compact. Geen verkeerde keuze maar persoonlijk zou ik kiezen voor de Nikon D3100. Want ik geef de voorkeur aan losse objectieven. Stel je wil toch een nog lichtsterkere lens of meer groothoek. Als je toch een goede systeemcamera zoekt kijk dan even naar Olympus of Fuji of zo,
Hierbij een review en vergelijk tussen de 2 camera’s:
http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=panasonic_dmcfz200&products=nikon_d3100&sortDir=ascending
Groet,
Ridder
Beste Ridder,
Als ik de vergelijking bekijk dan is mijn conclusie de Panasonic. Als ik bij Nikon ga kijken naar een tele met een opening van 2.8 valt dit meteen buiten mijn (en vele anderen’s) budget. Bij de Panasonic blijft de opening bij 600 mm 2.8! Straf. Ik vraag me alleen af of de camera even snel is bij binnen opnames met flitser? Ik overweeg om de systeemcamera dmc-G3 aan te schaffen of Canon 600D, dan heb je wel aparte lenzen maar minder zoombereik. Zijn er nog andere voordelen voor de G3 tov DMC-FZ200 of dan toch de Canon?
Ik gebruik nu de verouderde dmc-fz20 die véél te traag is met flitser bij binnenopnames. Buiten echter sprankelende beelden dank zij een mooie lens en de grote 2.8 opening.
Graag advies.
Groet,
Bart
P.S.: Kenneth, een zéér verdienstelijk en verduidelijkend artikel!
Een APS-C sensor is 2 x kleiner dan standaard 35mm of fullframe en heeft een crop-factor van 1.5
Een 4/3 camera heeft een sensor die 4 x kleiner is dan fullframe en heeft een crop-factor van 2.0.
De crop factor zegt niets over de verhouding van grote van de sensors maar de benutte beeldcirkel.
Duitsers noemen 4/3 dan ook terecht quartell formaat of digitale 110 sensor (4/3 is nagenoeg gelijk aan instamatic 110 formaat)
En APS-C is nagenoeg gelijk aan half-kleinbeeld zoals vroeger door Olympus in de analoge PEN camera werd gebruikt.
Heeft iemand ervaring met de Olympus PEN Camera E-PL3 DZK Starter Kit Silver. Bij ING Rentepunten is deze camera te krijgen voor € 399, inclusief 2 lenzen van 14-42mm en 40-150mm. Lijkt mij wel een scherpe prijs voor een interessante camera, maar ben benieuwd wat jullie ervan vinden?
Heel erg leuk stukje. (hele website trouwens)
Wij hebben sinds een paar dagen een Nikon 1 J1 en aangezien ik echt een leek ben op foto gebied ben ik me druk aan het inlezen wat er allemaal mogelijk is wat betreft diafragma, sluitertijd en dergelijke.
Er nuttige site!
Wat een handige website!
Ik ben een echte beginner maar wil graag overstappen op spiegelreflex of een systeemcamera. Nu heb ik eigenlijk twee systeem camera’s op het oog. Uit de Nikon 1 serie, de j3 of de samsung NX20. Nu is mijn vraag, welke zou u aanraden?
En raadt u misschien een andere uit de Nikon serie aan?
Of heeft er misschien iemand ervaringen met een van deze merken?
En over de sluitertijd, bij de specificaties vindt je 1/8000 en 1/16000 maar wat is nu eigenlijk beter?
Wat voor mij vooral belangrijk is, is dat als ik een foto maak van dieren of andere dingen dat de camera snel een foto maakt, zodat je het beeld kunt vastlegggen zoals je wilt, en niet 2 seconden later, want zeker bij dieren is het dan alweer een heel andere foto.
Maar als ik daar naar op zoek ben, waar moet ik dan opletten bij de specificaties?
Ik ben begin dit jaar gaan kijken naar Systeemcamera’s voor erbij. Eerst een Sony Nex aangeschaft, maar persoonlijk kan ik niet wennen aan de bediening. Daarnaast is mijn ervaring met de service van Sony niet al te best dat ik zoiets heb van dat ding de deur uit.
Altijd gezegd dat een systeemcamera nooit mijn dslr kan vervangen (5D III), maar begin toch wel steeds meer en meer daarop terug te komen. Ben toch wel erg gecharmeerd van de fujifilm x Pro1 + 35 f/1.4 en 18 f/2. Dit is een camera dat fotograferen voor mij persoonlijk weer leuk maakt. En beeldkwaliteit is ook verbluffend goed.
Tijdens vakanties heb ik geen zin aan een grote zware lompe spiegelreflex, maar wil toch thuis komen met leuke foto’s. Dus dat ding gaat dan toch maar elke keer mee. Nu de 5D III en X Pro1 bij me in Korea en merk dat plezier in fotografie tijdens de vakanties steeds meer terug komt door gebruik van de systeemcamera. En mensen op straat je minder aanstaren als je langs komt lopen met je camera en meer opstaan om op te foto te gaan.
Dit soort camera’s maken voor mij fotograferen weer leuk. Nooit verwacht dat ik enthousiast zou worden over een systeemcamera. Zeker nadat ik geëxperimenteerd heb met de Sony Nex, Canon M, Nikon J2 (deze waren het allemaal net niet) :D
Speel wel met de gedachten om de 5D III met haar objectieven de deur te verwijzen en volledig over te stappen op de systeemcamera. Wellicht een Leica M9 voor in de plaats ?
Belangrijkste is plezier aan fotografie.
Leuk om te lezen over de systeemcamera.
Ik ben altijd bezig geweest met de hybrides van Sony.
Had er geweldig goede ervaringen mee en een super handige bediening. Toch liet ik me verleiden door een systeemcamera te kopen. Voornamelijk doe ik close-up en macrootjes.
Bij deze Nikon 1V2 is het wennen. Jammer dat een draaibaar LSD scherm ontbreekt. Ik ben al wat ouder en heb wat moeite met lage standpunten. Wacht wel op een systeem met beweegbaar scherm dus.De camera is prima ondanks de kleinere sensor.
Het is maar net hoe hoog je de lat wilt leggen.
Graag ook een reactie op de vraag van Riet over de Olympus Pen camera. Nog een aanvullende vraag: heeft hij ook HDR tegenlichtcorrectie en heeft hij een zoeker?
Beste William,
Heb je de specificaties van de camera al eens bekeken. Hier zul je vast antwoord vinden op je vraag ;-)
En welke Pen bedoel je ? Advies pak de site erbij en ga deze eens rustig doorlezen
http://www.olympus.nl/site/nl/c/cameras/pen_cameras/index.html
vraag…
wat zal ik nemen
Nikon 1 j 2
of
Sony nex 3
of
Samsung nx1000
HELP! wil de beste op gebied van foto’s niet van wifi etc
Beste is wat jij het prettigste vind bedienen en prettigste in je hand ligt. Ga naar de winkel en houdt er een paar vast en blader door de menu’s en maak een paar foto’s.
hallo
misschien toch eens tijd de tekst over systeemcameras te herzien, want er is toch al veel veranderd…. Ik zelf heb een Olympus em-5 en eerlijk gezegd hoef ik geen spiegelreflex meer, zeker gezien het zeer ruime aanbod aan (zeer) goede lenzen. En ik kan mijn foto’s gerust op groot formaat afdrukken en hogere iso waarden gebruiken.
Erg fijne en makkelijk te begrijpen artikelen, die mij helpen beter te begrijpen waar ik op moet letten bij mijn zoektocht naar een systeemcamera.
Omdat dit artikel al wat verouderd is, hoop ik dat u mij kunt adviseren. Ik wil graag net een wat betere fotokwaliteit dan met een compactcamera te behalen valt. Voornamelijk om mooie landschappen op vakanties vast te stellen en details scherp vast te leggen met een wazige achtergrond.
Nu valt mijn oog op de Nikon 1 J3 of V2 (de S is volgens mij te simpel?). Timelapse mogelijkheid lijkt mij ook erg leuk!
Maar hij moet licht zijn en niet teveel instelmogelijkheden hebben. Is dit dan een goede keus? En is de Nikon 1 standaard kitlens een groothoek? Ik heb nu een Lumix DMC-FX77 en deze groothoek is zo fijn dat er zoveel op de foto past!
Ik hoop dat iemand mij kan adviseren of ik op de goede weg ben, bedankt!
Kelly,
Als je keuze ergens op gevallen is dan zal dat wel een reden hebben. De Nikon 1 is allerminst een mooie camera en dat zowel uiterlijk als technisch. Persoonlijk vind ik de opnames wat minder sprankelend dan bij de Canon G15 of de Lumix G-serie, ik zou ook de Lumix DMC-LX7 overwegen met een lichtsterke lens van 1.4 en een MOS sensor (veel beter dan de Nikon sensor)! Staar je niet blind op enkel technische specificaties zoals aantal megapixels. Maar een slechte keuze bestaat niet in dit (prijs)segment.
Kelly,
Zoals hierboven al aangegeven. Staar je niet blind op de specificaties. Deze maken niet de foto’s. Dat doe jij zelf. De camera is een je tool…
Het is mijn inziens lastig advies geven. Hiervoor is het weten van een budget toch wel handig. Er zijn systeem camera’s van paar honderd euro tot paar duizend euro.
Eerste tip: ga naar de winkel en houd er een paar vast. Welke vind jij prettig bedienen en vast houden. Dit heb ik recentelijk ook gedaan met mijn vriendin en moeders. Beide wilde een camera. Moeders had een 600D en deze vind ze te groot.
Bieden hebben gekozen voor de zelfde camera een Sony NEX 3NL + 16-50 objectief. Beide wilde ook wat meer mm voor het kunnen fotograferen in dierentuinen etc. Dus een teleobjectief erbij gekocht. Een 55-210.
Persoonlijk vind ik de Megapixel race iets minder interessant en de functies. De systeemcamera’s die ik zelf verkies zijn toch wel de systeem camera’s met een zogenaamde crop sensor (1,5 / 1,6). Dit is een sensor die vergelijkbaar is die in de instap spiegelreflex camera zit. De Sony NEX , Samsung Fuji en Canon hebben dit soort sensor in de camera zitten. De Nikon heeft helaas een kleine sensor. Is deze gelijk slecht Nee. Hier kun je nog steeds erg mooie foto’s maken.
Advies ga eens naar de winkel en probeer een paar camera’s
Bedankt Bart en Daan voor jullie reactie!
Ik kom er nog niet helemaal uit door alle verschillen tussen de camera’s, het belangrijkste vind ik de resolutie van de eindfoto. Vanwege mijn werk (o.a. vormgeving) heb ik een hekel aan ruis wanneer ik een deel van de foto wil gebruiken en hij dus opblaast. Zo heb ik fantastische foto’s gemaakt in Rome met mijn Lumix compact camera – al moet ik de kleuren achteraf wel sprekender maken – , maar mis ik toch de kwaliteit bij een grotere afdruk of als ik slechts een deel van de foto wil gebruiken. En ik wil graag de diafragma in kunnen stellen.
Ik ben er nu wel uit dat ik de panorama functie wel erg leuk zou vinden, waardoor de Fuji X-M1 afvalt (leek mij een fijne camera qua instellingen die niet allemaal in het menu verborgen zitten). De Sony NEX-3N is wellicht een betere keus dan de Nikon 1 J3 (die ik wel het mooiste vind qua looks ;))? De Nikon heeft meer focuspunten en snellere autofocus, is dat belangrijk?
Nu vraag ik mij nog af of handmatige instellingen ook op te slaan zijn, of moet je die steeds onthouden en opnieuw instellen? En is het lastig om dit steeds te moeten doen?
Ik wil ze inderdaad even in de winkel vasthouden (heb ik wel gedaan in de Media Markt) en uitproberen (dat kon daar helaas niet).
En hoe zit het nu met de groothoeklenzen? Is 10-30mm een groothoeklens (Nikon) en 16-50 (Sony)? Hebben jullie een artikel over de verschillen in lenzen, ik kom er namelijk niet helemaal uit of ik nog een extra lens nodig heb die niet standaard bijgeleverd wordt.
Mijn Lumix is 24mm, wat ik erg fijn vind qua compositie mogelijkheden, maar ik heb dan ook geen vergelijkingsmateriaal.
PS. Ik ga de camera vooral aanschaffen voor mijn trip naar West Amerika, waar ik mooie landschapsfoto’s wil maken.
Beste Kelly,
alle vragen die je stelt zijn vrij makkelijk te vinden via Google, maar zijn zelfs voor groot deel reeds beantwoord in de artikelen hierop de website. Advies neem deze eens op je gemak door.
Staar je niet blind op specificaties. Panaroma functie vind ik persoonlijk weinig toevoegen aan een camera. Om daarvoor een camera als de Fuji als optie te laten vallen ?
Wat betreft mm heeft de sensor hier ook invloed op wat de de beeldhoek is. Hier vind je ook de nodige artikelen over met google. Ik weet niet welk formaat sensor de Nikon heeft. De Sony heeft een sensor van 1,5 dit waar de 16-50 een beeldhoek heeft van 24-75mm
En of je een extra objectief nodig hebt hangt helemaal van je zelf af. Voor mijn vriendin heb ik er een 55-210 bij gekocht, zodat ze ook in de dierentuin foto’s kan maken.
Over ruis staat er ook een artikel hierop de website. En ruis kun je met elke camera krijgen. Het is niet alleen de camera, maar ook jij die de camera bedient kan ruis veroorzaken.
Verder kan ik je adviseren om een camera te nemen die ook in RAW kan fotograferen. RAW bestanden geven je meer opties om je foto goed te ontwikkelen. Bijvoorbeeld de ruis reductie in Lightroom.
Advies ga naar de winkel en laat die specificaties even los. Bekijk eerst eens welke camera je prettig vind bedienen en vast houden. Je kunt een geheugen kaart meenemen en vragen of je daar test foto’s op mag maken. Op moment dat je aantal camera’s hebt uitgezocht. Dan pas zou ik gaan inzoomen op de onderlinge verschillen.
En wat bedoel je met je instellingen opslaan. Er zijn helaas geen instellingen die je zo even overal kunt gebruiken. Je zult de camera laten bepalen wat de instellingen worden of je stelt deze voor deel of helemaal zelf in. De instellingen zijn voor grootdeel afhankelijk van het beschikbare licht. Om dit beter te kunnen begrijpen zou ik de artikelen diafragma, sluitertijd en ISO eens rustig door lezen.
Het is maar voor klein deel de camera die de foto maakt. Belangrijkste factor ben jij die op het knopje drukt.
Succes met je maken van je keuze…. Neem de tijd en zoek je vragen eens op met google.
Inderdaad Kelly, ik wou er nog bij zeggen dat voor u de breedhoek wel belangrijk is aangezien je landschapsfotografie beoefent. Je zal allicht gemerkt hebben dat de brandpuntsafstand van lenzen verschilt van fabrikant tot fabrikant om tot eenzelfde equivalente brandpuntsafstand te komen. Bijvoorbeeld de Canon G15 heeft als brandpuntsafstand 6.1 mm en is een 28 mm lens (equivalent van 35 mm filmrol camera’s), de Lumix FZ200 heeft een werkelijke brandpuntafstand van 4.5 mm en is een 25 mm. Die cijfertjes vind je terug op iedere lens. Alles beneden de 50 mm in equivalente mm’s is breedhoek, er boven is tele.
Hoe korter de brandpuntsafstand hoe breder het beeld maar hoe meer de horizontale vertekening, lijnen die horizontaal lopen gaan bovenaan naar buiten lopen. Als je naar systeemcamera’s gaat en specifiek breedhoek lenzen monteert, wat meteen het voordeel van verwisselbare lenzen duidelijk maakt (maar ook andere prijsklasse) dan kan je zoomen in het breekdhoekbereik zoals de lenzen van Nikon en Sony die je daar noemt. Kiezen zou ik doen tussen de Panasonic Lumix DMC-GM1 + 12-32mm, de Sony NEX-5T + 16-50mm (voor 549 euro bij Coolblue) of Olympus PEN Lite E-PL5 + 14-42mm II, Je neemt er in alle drie de gevallen best nog een extra lens erbij vb. Lumix G 45-200mm voor de Panasonic en Olympus, voor de Sony zijn er nog geen lenzen beschikbaar.
Persoonlijk ben ik erg gewonnen voor de Panasonic Lumix DMC-FZ200 met een zeer lichtsterke lens van 2.8 over het ganse zoombereik (van 25 mm – 600 mm). Die qua prijs onklopbaar is, super snel is, sprankelende beelden geeft met zeer weinig ruis in de donkere gebieden maar wel niet erg compact.