DigitaleFotografieTips.nl

51 reacties op “Bijverdienen met je fotografie”

 1. Precies Mandy, Dat vroeg ik me nou ook af…
  Wanneer ben je prof?
  Hier lijkt het wel alsof pro’s supermensen zijn!
  Volgens mij is een pro een pro omdat ie er zijn/haar werk van heeft gemaakt en niet omdat ie per definitie betere foto’s maakt.
  Mooie foto’s maken is volgens mij voor een groot deel een kwestie van ervaring.

  1. Je bent een prof als je een opleiding hebt afgerond. En anders ben je amateur fotograaf. Kun je zeker ook heel goed worden. Je verdient misschien dan wel wat minder aan je werk.

   1. Zeg niet snel wat een onzin, maar bij deze wat een onzin. Goed zijn in je vak heeft niks te maken met een afgeronde opleiding. Wat voor vak je ook uitvoert. Ken genoeg mensen die alle handen vak diploma’s en Masters (MBA) hebben, maar nog steeds niet op het verwachte niveau kunnen presteren.

    De opleiding is leuk, maar je bent dan niet gelijk een Professional. Hier komt meer kijken dan alleen ene opleiding.

    Belangrijk als je voor je zelf begint dat je aan de verwachtingen van de klant kunt voldoen

 2. Kijk anders ook eens op de nieuwe website 746 Images. Ze zoeken nog talentvolle fotografen. Ik heb me daar aangemeld als fotograaf en ben nu in onderhandeling. Wellicht ook iets voor anderen hier?

  http://746images.com/pages/join-us?locale=Nederlands

 3. Ik heb een foto gemaakt van het pand van mijn bijbaan. Nu is deze foto gebruikt voor het programma SAPP en de website. Ik heb hiervoor geen vergoeding gezien of toestemming aanvraag gehad. Wat kan ik hiertegen doen?

  1. Ilona,

   Bel ze of stuur ze een e-mail met verzoek om met voorstel te komen met redelijke vergoeding of verzoek ze de foto te verwijderen. Indien je akkoord gaat met naamsvermelding kan dit ook oplossing zijn.

   Recentelijk is ook weer eens foto commercieel gebruikt zonder toestemming. Ik heb in eerste instantie gebeld met BG groep die mijn foto gebruikte. (onbeschoft bedrijf trouwens), maar die hebben uiteindelijk de foto verwijderd, maar zonder tegen reactie. Meeste bedrijven bieden netjes hun verontschuldiging aan en gaan met je in gesprek. ;-)

   Advies neem contact met ze op ;-)

   1. Ik moet wel een kleine kanttekening maken, ik heb uit al mijn enthousiasme toen ik de foto net had gemaakt deze naar mijn directeur gemaild. en nu ong. half jaartje later gebruiken ze hem opeens. ik heb er toen nooit een copyright op de foto gezet zichtbaar zeg maar. Dus ik gok dat mijn rechten vervallen ofniet?

 4. Waarom zouden jou rechten vervalen ? Heb je in de e-mail aangegeven dat ze de foto commercieel mochten gebruiken ?

  Jij blijft de rechten behouden tot dat jij hebt aangegeven dat ze de foto vrij mogen gebruiken en afstand doet van je rechten. Mailen van je foto om te laten zien betekend niet dat ze deze vrij mogen gebruiken voor bijvoorbeeld commerciële doeleinde.

  Advies ga het gesprek aan ;-)

  Zelf ook wel eens foto doorgestuurd binnen mijn bedrijf, maar op moment dat ze deze commercieel willen gebruiken zullen ze daar toestemming voor vragen. Dit wat ze ook gedaan hebben. Ze wilde geen vergoeding betalen voor gebruik van de foto en geen naamsvermelding. Op dat moment was de keuze aan mij of ze deze mochten gebruiken.

 5. Door schade en schande ben ik intussen heel wat wijzer geworden
  Een naamsvermelding is geen gunst ,het is een wettelijke plicht art 25 auteurswet Het auteursrecht heb je—familie tot 75 jaar na het overlijden .
  De foto die bedrijven-kranten enz van jou gebruiken is goed anders gebruiken ze de foto niet,laat ze er dan ook maar voor betalen.
  klik op een lege google pagina op afbeeldingen, sleep je foto naar het venster afbeeldingen , loslaten en google doet de rest
  maak een screenshot van de constatering en stuur indien gewenst een factuur of rekening
  hier is een set die ik aangemaakt heb van een groepje ongevraagdde fotogebruikers
  http://www.flickr.com/photos/roel1943/sets/72157627897365335/

 6. Beste,

  Ik heb vorige week, voor mijn Hobby foto’s gaan trekken in een bakker. En op facebook geplaatst. Heeft veel interesse gewekt zo te zien…

  Nu heeft de eigenaar misschien interesse om een nieuwe maar betaalde shoot te houden. Ik heb geen BTW nummer, ben geen zelfstandige. Het lijkt me logisch dat ik de vergoeding accepteer.
  Als de eigenaar deze foto’s wilt gebruiken in een tijdschrift/boek, is het dan noodzakelijk of verplicht de copyright informatie weer te geven? Voor mij hoeft dit eigenlijk niet…
  Ik wil niet naambekend worden omdat het niet mijn vaste beroep zal worden..

  Alvast bedankt

 7. Ik heb eens een vraag , een vriend fotograaf van mij uit Sri Lanka wil zijn prachtige natuur foto,s in Belgie enz aan de man brengen , wie kan me helpen ,met hoe wat en waar aub , tot wederhoren Mevr Vanlaer

 8. Hey Ilona.
  Je moet gewoon een watermerk inje foto’s plaatsen .
  Of gewoon niet op het net zetten.
  Of ze zo klein maken dat het niet interessant is voor sapp om ze te kapen!
  Succes verder.

 9. Ik vraag me af welke gefrustreerde amateurfotografen hier hun gal spuien als ze over een beroeps fotograaf praten,ik kan me indenken dat je als je vandaag een digi kocht in de shop om de hoek dat je je eigen mogen al prof mag noemen,
  Helaas is dit niet zo,ik zelf ben prof geweest en heb daar mijn boterham goed mee kunnen verdienen,maar ook hier deed de amateur graag zijn gratis intreden,ik zeg altijd je wordt niet als prof fotograaf geboren maar gevormd ,heeft ook niets met een dure opleiding te maken want ik kon toen ik 17 jaar was al in de VS studeren in de fotografie iets sat toen anders was dan een cameraatje kopen een kaartje er in en knippen maar.
  Nee wij moesten leren met licht,belichting,fotograferen,ontwikkelen ??? ja ik zie u wenkbrauwen al fronsen en in u zelf zeggen wat was dat ook al weer,maar ook foto’s afdrukken enz.
  Nu heb je iso waarden die ver en dat al met een simpele camera
  12000 iso liggen,maar ja dat weten de meeste amateurs die boos zijn of de prof afkraken ook niet eens wat het is,wij hadden film rolletjes met 36 opnamen in plaats van een compact flash card voor duizenden foto’s nu schieten ze om maar wat te kunnen maken met 6 tot 10 beelden per seconden dus een prof doet dat met iets minder plaatjes.

  En zo zijn er veel meer feiten op te sommen waarom een amateur fotograaf eerst eens moet leren fotograferen en dan mee praten en niet zoals men mij vaak vraagt hoe het nu moet en dan daarna verteld door de amateur dat ik het nog steeds na 55 jaar beroeps fotografie nog niet weer,maar wel daarna vragen of ze met mijn professionele camera(s) op de foto mogen om dan die foto op hun website te zetten,
  Wij leerden vroeger van andere en op school en opleidingen,maar het meest in de praktijk,nu is men dus zoals ik al zij een prof als men een dag op het internet lees hoe men moet fotograferen.of les krijgt van iemand die zelf je gelooft het niet al na één jaar ervaring zelf les gaat geven.

  Ik heb tot slot nog een tip,leer alles over fotografie van A tot Z
  laat je niet gek maken door een verkoper als je een camera wilt aanschaffen of lenzen meteen het duurste te kiezen want daar wordt je geen fotograaf mee het is alleen kapitaal vernietiging,maar ja het is jullie geld toch en wie ben ik.

 10. Als je zulke goede/mooie foto’s maakt dat anderen die graag willen hebben en er voor willen betalen ben je prof. Zelfs als je alleen maar lagere school hebt gedaan.
  He is net als met muziekanten: de besten kunnen soms geen noot lezen.

 11. Handige info. Lees ook het verhaal dat ik heb geschreven over geld verdienen met stockfoto’s
  https://afbeeldingen.net/geld-verdienen-met-stockfotos/