DigitaleFotografieTips.nl

201 reacties op “Diafragma, hoe werkt het”

 1. Dat klopt wel, want het diafragma bepaalt de lichtinval, kort gezegd. Door de sluitertijd aan te passen aan het diafragma kun je voorkomen dat je kleurverschillen krijgt. Bij een groot diafragma kun je werken met een kortere sluitertijd. De lensopening is dan groot en er komt veel licht binnen, dan kun je volstaan met een korte sluitertijd. Korte sluitertijd = minder licht, lange sluitertijd = meer licht. Dus bij een klein diafragma, kleine lensopening, moet je meer tijd hebben om voldoende licht binnen te laten komen dus dat betekent een langere sluitertijd. Als je daar mee gaat spelen komen de foto’s er ongeveer hetzelfde uit te zien wat lichtinval betreft. Het verschil in diafragma zie je dan als verschil in scherptediepte.

  1. Hallo Marja! Ik ben een beginner en jouw uitleg is me in 1 keer volledig duidelijk! dank je wel!

 2. Top deze site, volg nu beginnerscursus maar deze uitleg is me een stuk helderder!! Dank je wel!!

 3. Hallo beste, ik heb me nog maar net een spiegelreflexcamera aangeschaft en voor mij is de diaframage zoals Chinees, welke diaframe gebruik ik binnen of voor buiten of bij sporten die dat je binnen / buiten fotografeerd. Aan de isowaarden kan ik stilaan wel aan uit maar die diaframage bleeft een ramp. ;)

 4. Hallo Marja, mijn spiegelreflex heeft een diafragma van F3,5 t/m F22.
  Mijn groothoeklens heeft een diafragma van F3,5.
  Heeft het dan zin om het diafragma op de camera in te stellen op bv. F18?? Ik weet hier niet zo goed wijs uit.
  Alvast bedankt voor je hulp.

  1. Afhankelijk van wat je wilt fotograferen heeft het altijd zijn. Maak een foto met F3.5 en ga steeds een stapje verder tot F22. Zie dan het verschil tussen de genomen foto’s. Zorg er wel voor dat je steeds dezelfde foto op dezelfde plek neemt met hetzelfde licht. Zo kom je er het snelst achter.

 5. Hoe kom ik op een canon 200d bij diafragma moet niet scherpe achtergrond zijn ik weet niet hoe ik daar op moet komen

  1. Google is je beste vriend voor instructies en handleidingen.

 6. Ik heb canon eos 600d, 2x camera lensen tamron.
  18-270m f/3.5-6.3 en 17-50mm f/2.8.

  Het beste is 17-50mm f/2.8 kan dag en nacht fotograferen.

 7. Duidelijk verhaal en door de Jip en Janneke taal ook duidelijk voor de beginnende fotograaf. Ik experimenteer hier op dit moment veel mee en dit is een goede handleiding. Eindelijk mooie(re) foto’s nu ik de camera ook met goed resultaat van de automatische stand af kan halen :-)

1 5 6 7

Laat een reactie achter