DigitaleFotografieTips.nl

206 reacties op “Diafragma, hoe werkt het”

 1. Hallo! Wat een fijne uitleg.
  Ik heb ook nog een vraag; mijn diafragma gaat niet kleiner dan f/5.6. Ik heb de Nikon D3200 met een 18-55mm lens. Weet iemand misschien hoe dit kan?

 2. Als het goed is moet die lens op 18mm tot f/3.5 kunnen gaan, f/5.6 is de maximum opening als je volledig bent ingezoomd op 55mm.

 3. Ik wil even zeggen dat je het goed uitlegt en voor de beginnende hobby fotograaf heb je mij in ieder geval stof tot nadenken gegeven bij ieder artikel dat ik hier lees. Ik haal enorm veel inspiratie uit je duidelijke uitleg en dit is een enorm belangrijk onderwerp! net een 50mm f/1.8 gekocht en daar kun je zoveel mee als je dit verhaal maar goed snapt!!

  ga zo door!

 4. Ik heb een Nikon D3100. Ik heb zojuist gelezen dat als mijn camera in de A stand staat, hij zelf de meest geschikte sluitertijd kiest bij een bepaalde f waarde. Doch als ik deze f waarde verander zie ik geen verandering in de sluitertijd. Wat doe ik verkeerd ?

 5. hoi,

  ik heb van me vriend een nicon gekregen een tijdje terug. nu is elke foto onscherp die ik maak en snap er niks van. alle instellingen waar jullie over hebben lijk ik niet in te kunnen stellen of ik kan ze gewoon niet vinden. veel in het menu is grijs en kan ik ook niet instellen.

  wel is me opgevallen tijdens foto’s maken dat het groene gedeelte scherp wordt, maar de camera kiest zelf wat groen wordt , ik kan wel dan kiezen de foto niet te nemen als niet eens ben met groene gedeelte, maar kan de groene gedeelte niet verleggen, als ik dan speel met inzoemen dan lukt het ook niet. ik baal zeg maar een beetje ik zelf niet kan kiezen wat ik wil fotograveren, heb helaas veel vakantie foto’s nu met glazen scherp inplaats van de persoon die scherp had moeten zijn, en kan dus nergens die instellingen veranderen, hij blijft zelf het voorste voorwerp als scherp stellen keizen(groene gedeelte), ik ben al maanden aan klooien nu, maak met me telefoon betere foto’s dan met dit automatische ding. hoop echt iemand een oplossing voor me heeft,

 6. Ik heb een vraag. Ik heb een canon 100D. Met een canon 18-200 lens. Nu wil ik deze lens vervangen voor een sigma 18-250 macro. Het gewicht van de sigma is 120 minder als van de canon lens. Daar ik de canon lens te zwaar vind wil ik naar de sigma. Kan iemand mij vertellen of dit een verstandige verandering is? Ik hoor het graag . Groet Annemiek

  1. Hier stel je de zelfde vraag. http://vragen.digitalefotografietips.nl/discussion/1524/objectief.-canon-of-sigma

   Hier heb je een reactie ontvangen, maar reageer je verder niet…..

   En nu plaats je hier je vraag. Sorry, maar wellicht de moeite nemen om toch te reageren ;-)

 7. Beste,

  Bedankt voor alle nuttige info op deze site, ik leer er elke keer van bij.
  N.a.v. dit artikel heb ik de volgende vraag. Ik merk, dat als ik binnenshuis fotografeer en 2 variabelen gelijk houd (bv zelfde sluitertijd en iso of zelfde diafragma en iso) en dan telkens op een ander punt focus (en de camera bijgevolg de 3e variabele aanpast – diafragma of sluitertijd) , ik een groot verschil krijg in hoe licht of donker mijn foto is.
  Hoe komt dit? Naar welke informatie dien ik hiervoor op zoek te gaan?

  Groeten, Christophe.

 8. Wow goeie site ! :) … ik heb mn presentatie over fotografie en dit heeft me heel erg geholpen ^^

 9. Hallo, jullie uitleg is super(!) en zeer duidelijk/verhelderend!!

  Ik heb net een Nikon D3300 aangeschaft en zou graag een extra lens aanschaffen waarmee ik portretten mee kan maken of groepsfoto. Nu zie ik bij een prof. fotograaf dat de achtergrond heel onscherp is. Dat zou dan moeten lukken met een groot diafragma (klein scherpte diepte) Echter als ik dat met mijn 18-55 kitlens probeer is dat niet schokkend wazig (max f4,5). Als ik dat met een 55-200 lens probeer kom ik tot betere resultaten echter dan moet ik volledig inzoomen om die blur te krijgen…. dan moet ik weer verderaf gaan staan om twee personen op de foto te krijgen. Moet ik dan door naar een 70-300mm lens? Maar dan moet ik mi nog verderaf gaan staan volgens mij…?

  Ik dus eigenlijk 2 vragen:
  a) moet ik voor het sterke blur effect van achtergrond naar een 70-300 lens?
  b) zijn er betere alternatieven om een sterke blur van de achtergrond te verkrijgen?

  Thanks!!

  1. Misschien heb je wel wat aan een 50mm lens. Goedkoop en mooi bokeh. Er is ook al wat over geschreven op deze site.

   http://www.digitalefotografietips.nl/apparatuur/plasticfantastic/

 10. Wat een super goede uitleg, dank je wel!

 11. sorry hé dat ik op een professioneel forum waar blijkbaar alleen professionele mensen alles weten en begrijpen wat er op deze website word gezegd blijkbaar geen website voor beginners want dan word je onmiddellijk van het forum verwijderd straf ,in ieder geval
  mij hebben jullie niet geholpen , bedankt om me niet te helpen .
  met vriendelijke groeten van een leek ( voor jullie een lompe )

 12. ik ga morgen naar schiermonnikooog waar moet ik op letten met fotograferen, ik bedoel op welke standen krijg je mooie foto’s van het strand en de dieren

  1. dit artikel nog een keer en misschien nog een keer goed lezen

 13. Ik wist hier niet heel veel van en heb net mijn Rx10m2 ingeruild voor een rx10m3. Ik hou van scherpte diepte. Mijn vorige lens was over het hele stuk f2.8 mijn nieuwe lens heeft veel meer zoom maar is f2.4/f4.0, jammer is dat bij minimale zoom hij gelijk naar 4 springt.

  Bij de winkel zeiden ze dat deze beter was maar na dit verhaal twijfel ik heel erg…

 14. Goedemiddag,

  Ik heb een nikon D5300 met een 18-55mm lens erop. Ik moet voor mijn school een opdracht doen en ik kom er niet meer uit. De opdracht luidt als volgt:

  Ik moet mijn lens op brandpuntafstand 35 laten staan (dit lukt). Dan moet ik mijn camera instellen op de A-stand (diafragma) en moet ik 3 foto’s maken (1 van de kleinste diafragma, 1 van de grootste en 1 daar tussenin). Dit lukt wel, maar op 1 of andere manier krijg ik op die 3 foto’s verschillende kleuren (1 donkere lucht, 1 lichte lucht en 1 daar tussen in).

  Ik moet deze opdracht ook maken in de S-stand (sluitertijd) en ook hier gebeurt hetzelfde bij.

  Iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen zodat ik 3x het effect van diafragma krijg, maar niet het kleur verschil?

  Bij voorbaat dank!