DigitaleFotografieTips.nl

201 reacties op “Diafragma, hoe werkt het”

 1. bedankt voor je snelle reactie Kenneth,
  En thanks voor je goede uitleg ook, het gaat om de kitlens 18-55 EFS dus ik zal inderdaad moeten aanvaarden dat ik hier tegen de beperkingen van de lens aan kwam.
  Spijtig van die 200+ foto’s op locatie vandaag, maar ik zal het als een les zien :)

 2. Ik ben opzoek naar een goede lens voor mijn Nikon D70.
  De volgende vind ik interessant:
  Sigma 18-200, 50-200mm & 70-300mm
  Kan je mij vertellen wat nu het verschil is tussen die 18,50 & 70 is.
  En wat nu de beste keuze zou zijn. Ik wil de camera gebruiken voor landschappen, vakanties en zo af en toe een fotoreportage van kinderen :)

 3. hallo..
  ik heb ook een crucus gevolgd en dit is mooie manier om het allemaal weer even op te frissen in mijn systeem erg duidelijk en helder.

  op die curcus hadden wij een ezelbruggetje:
  hoe lager hoe vager..

 4. hebben jullie nog van die ezelsbruggetjes,
  lijkt me beter om te onthouden
  Brigitta

 5. Mooie heldere uitleg

  1. Schitterende uitleg.
   Ik wil mijzelf meer gaan bezigen met fotografie
   dit zal al zeker helpen.

   Bedankt

 6. Steeds opnieuw heel verhelderend en vakkundig uitgelegd,aangenaam om lezen.

  Kenneth,vind ik op de site ergens nog een extraatje rond wat Je schrijft ” Je hebt vooral veel aan een lage f waarde als je vol inzoomt. Dan wordt het effect versterkt”…?

  dank
  mvg
  Pat

  1. Voor mij al absoluut beginner een handige site… Ik lees de artikelen en zit tegelijk met m’n camera de dingen uit te proberen..

   Alleen die opmerking over het voordeel van een grote diafragmaopening bij vol inzoemen snap ik eigenlijk ook niet.

   Groeten Richard.

 7. Beste Kenneth,

  In de aanloop naar de aanschaf van een DSLR ben ik eerst bezig met het vergaren van kennis. Hoe werkt het apparaat en welke mogelijkheden zijn er. Jou website biedt een zeer goede en solide basis om er alles over te weten te komen.

  Zeer uitgebreid en ondersteunend. Voor mij een perfecte binnenkomst in de wereld van de fotografie. Dank hiervoor.

  Met vriendelijke groet,

  Smokey

 8. Reuze bedankt voor de heldere uiteenzetting.

 9. Hallo Kenneth,

  Wat zou het mooi zijn als je al je informatie zou kunnen aanbieden in een app! Eentje waarbij de content ook offline leesbaar is zodat ik als ipad bezitter zonder g3 ook in de trein op mijn gemak je artikelen kan doornemen.
  Voor zo’n app zou ik best een paar euro over hebben en met mij nog vele anderen denk ik.

  Hou je het bij een blog (die overigens helemaal te gek is) of is er een kans dat in de toekomst een e-book of app verschijnt?

  1. ik gebruik zelf evernote: http://www.evernote.com voor dit soort dingen / edit – copy / edit – paste in een nieuwe note en je hebt het altijd bij je…

 10. Heldere uitleg,wat ik alleen zou willen weten of iemand zou kunnen vertellen ,zonder dat er gezegd word lees je handleiding door!! Hoe ik op mijn nieuwe camera Eos 600 D mijn diafragma in kan stellen,zonder na denken oog aan de lens en dat knopje draaien of instellen? En dan niet alleen op de manuele stand.verschil analoog en spiegel reflex is nl best wel ff wennen.

  1. excuus ik heb ff over een stukje heen gelezen staat wel in je uitleg ;( tis nog vroeg he ?? hahahahha

 11. Ik ben blij dat ik deze site erop heb gezet,ik zit op een foto cursus maar dat gaat zo vlug.Dat kan ik niet allemaal onthouden, want er zitten nog al wat knopjes op de camera.Ik heb een Olympus camera
  SP-59OUZ maar ik vind de uit leg in het boekje niet zo goed.

 12. Een goede nederlandse uitleg, die heb ben ik nog niet vaak tegen gekomen, thanks

 13. Leuk zo’n website met heldere informatie!

  Deze (basis)tips dragen zeker bij tot het maken van mooiere foto’s.

  Groet,

  Richard

 14. Wow echt goeie tips hier! Hier kan ik wat mee! Goede beknopte uitleg ;-) ´k Ben blij met jullie!

 15. Heey, ik ben een meisje van 15 en ik ben al een hele lange tijd geintreseerd in fotografie, en moddellenwerk. Ik mag helaas van mijn ouders niet naar de kunstschool om daar fotografie te gaan volgen maar na lang zoeken en nadenken over welke camera nu het beste bij mijn fotostijl past heb ik er eentje gevonden! Past perfect binnen mijn budget en is net wat ik nodig heb! de Nikon P500 coolpix, en voor dat ik hem heb wou ik wel op mijn eigen houtje de fotografische wereld verkennen en deze site vind ik dan ook GE-WEL-DIG! Ik zou het geweldig vinden om fotografe te worden maar dat kan ik dus neit als ik niet de juiste kennis bezit en deze site leert me alvast de basis! Dankjewel voor de duidelijke info! Desirah

 16. Dank u, dank u, dank u!

  Ik ben heel erg bezig met fotografie, maar kwam door de vele technische verhalen maar niet echt verder met handmatig instellen. Dit is heel helder en fijn uitgelegd. Ga absoluut zo door, ik ben fan. :)

  Dank u!

  Groeten,
  Tanja

 17. Ik kom net terug van een vakantie in Egypte. Ik vind fotograferen bij fel zonlicht wel moeilijk. Wat kun je dan als diafragma het beste gebruiken

 18. Beste Kenneth,

  Ben een tijdje weggeweest in het buitenland, maar het is een verademing weer naar jouw website te kijken en…te leren.
  veel succes!

  Theo

 19. Beste Kenneth.

  De tips die jij geeft zijn zeer verhelderend en eerlijk gezegd heb ik op internet nog niet zo’n site gezien. Ik doe al weer enkele jaren aan sport en evenementen fotografie en zodoende vindt ik jou tips uitmuntend maar vooral goed te begrijpen.

  Ik raad dan ook iedereen aan jou site regelmatig te bezoeken.

  Anjo de Jager

 20. Bedankt voor al de informatie die je ons geeft op je site. Ik heb er als beginnende hobby fotograaf erg veel aan en kan me ook echt verheugen om op mijn vrije dag te gaan fotograferen met jouw tips in mijn achterhoofd.

 21. “De hoeveelheid licht die op de sensor valt bepaalt hoeveel scherptediepte er in de foto zit. ”
  Dit is natuurlijk grote onzin, de hoeveelheid licht die nodig is om een goed belicht negatief of sensorbeeld te krijgen is altijd het zelfde, alleen “regel” je dit met de drie heilige eenheid, gevoeligheid, sluitertijd en diafragma. :-)

 22. Sedert enkele weken volg ik deze site met aandacht. Hier is inderdaad veel te leren als je meer uit je toestel wil halen dan alleen maar ‘auto’. Bovenliggende pagina’s heb ik al enkele keren doorgenomen en gemerkt dat deze informatie niet direct overal terug te vinden is. Bij deze van harte dank aan dhr. Kenneth Verburg ddie het allemaal ook nog eens in duidelijke taal weet te gieten.
  BTW: net als Brigitta kijk ik uit naar ezelsbruggetjes (what’s in a name) …alvast bedankt.
  jan

Laat een reactie achter