DigitaleFotografieTips.nl

206 reacties op “Diafragma, hoe werkt het”

 1. Sinds enkele dagen in het bezit van een canon eos 1100d. Ik ben een absolute beginneling in de wereld van de fotografie. Kreeg deze site door via vriendin, en heb hem meteen opgeslagen in mijn favorieten.. De informatie is erg duidelijk voor mij, en lees de hoofdstukken dan ook keer op keer weer over om het goed in me op te slaan. Geen fotocursus kan hier tegenop :)

 2. Wat een geweldige site! bedankt voor al je uitleg en adviezen.

  Jack.

 3. zo leg je iets uit bedankt

 4. Wordt in een paar zinnen duidelijker uitgelegd dan in een heel boek!!
  Voor Nederlanders die gebruikelijk geen handleidingen lezen is dit de oplossing,

  Bedankt voor de heldere uitleg

 5. Echt heel erg handig! Ik heb een boek over digitale fotografie, maar deze informatie is wat echt nog heb. Ik heb gelijk allemaal dingen uitgaan proberen met mijn camera. Bedankt!

 6. Wat een mooi artikel. Dank. En vooral ook zo helder beschreven.
  Ik kende de basis al, maar het is fijn om het nog eens na te lezen en met de bijgevoegde foto’s de verschillen te zien.

 7. Super uitleg…..

  thanxx and I love this site….

 8. Top,Top en nog eens Top
  Super goede uitleg van alles

 9. Ben al maanden bezig met boeken lezen en nu op een zondag ochtend na het lezen van deze site , snap ik alles.
  Duidelijk geen moeilijke worden .GEWELDIG.

 10. Wel ben ik blij dat ik deze site heb gevonden. Doe zelf ook aan fotografie en veel vrienden zijn ervan gebeten. Maar als ze geen les willen volgen leg dan maar eens alles stap voor stap uit. Daarom zal ik deze site zeker delen met mijn vrienden. Echt de moeite om hier eens te komen lezen, doe zo verder zou ik zeggen. Met vriendelijke groeten Christine Verhelst

 11. Als ik mijn diafragma op 3.5 zet, krijg ik bij een portretfoto een redelijk vervaagde achtergrond. Het model is scherper maar niet zo scherp als ik gewoon de portretstand gebruik. Hoe kan dit. Ik wil ook met diafragmavoorkeuze proberen te werken. Ik heb een Nikon D5100 met een Tamron Lens 18-270mm
  F/3.5-6.3

 12. Hele duidelijke uitleg, toch heb ik 1 vraag, als ik een lens neem zonder autofocus, en mijn camera ( D5100) heeft geen autofocus motor. Is het dan mogelijk om met een hoog diafragma getal (F/11 bijvoorbeeld) de gehele foto te focussen?

 13. Goede duidelijke uitleg, ben net begonnen aan een cursus en wilde nog wat schriftelijke uitleg.

 14. Perfect uitgelegd, en dat allemaal zonder vakjargon. Zo is het nog veel leuker om creatief een mooie plaat te schieten.

  Op de bejaardenstand kan iedereen wel een leuke foto schieten.

 15. Waar staat de f voor? zoals f/2,8 enzo?

 16. Dag Devon,
  Op je wenken bediend? http://nl.wikipedia.org/wiki/Diafragmagetal

 17. Super website!!

  hier staat misschien alles nog beter uitgelegd dan op mijn fotografie cursus!

 18. Wat een goeie en simpele informatie! Heb direct mijn verschillende lenzen erbij gehaald en begrijp nu waar al die getallen voor staan. Ik heb deze site direct bij mijn favoriten gezet….helemaal top!!!

 19. geachte

  ik ben een startende amateur

  hierbij de vraag als je nu fotografeert met een bvb f waarde van 11 moet je dan telkens ook een nd filter gebruiken om een niet overbelichte foto te hebben door de omhoogschietende sluitertijd of kan je bvb ook een foto maken met f 11 en manueel de sluitertijd in te stellen op bvb een halve sec ?

 20. Hallo

  Heb ook een vraagje. Als ik alles scherp wil hebben kan dit al vanaf f9 en hoger? Maar het is toch ook belangrijk op welk punt je scherpstelt? Nou wil ik een landschap fotograferen op welk punt stel ik dan scherp en welke instelling is dan het beste om een landschap geheel scherp te krijgen.

  Groetjes Dennis

 21. Hallo,

  Supergoed artikel! Maar ik heb een vraagje.
  Ik overweeg om een Fuji s5600 te kopen waarbij het diafragma plus sluitertijd zelf is in te stellen. Daar is de kleinste diafragmawaarde f3 nogwat… Is dat goed genoeg om een portret te maken waarbij de achtergrond wazig is. Ojaa. De sluitertijd is ook zelf instelbaar. Welke combinatie moet ik gebruiken van de diafragmawaarde en de sluitertijd?

  Rick