DigitaleFotografieTips.nl

34 reacties op “Hoe werkt camera witbalans”

 1. Hoi Kenneth!

  Ik wil je ten eerste zeggen dat je een geweldige site hebt! Op deze manier kan ik begrijpen hoe mijn camera werkt en hoe ik er alles uit kan halen.

  Ik had alleen een opmerking over dit gedeelte: Je schrijft dat de drie primaire kleuren (waaruit wit gevormd wordt) Rood, groen en blauw zijn. Maar naar mijn idee zijn de primaire kleuren rood, geel en blauw. (geel met blauw is groen) Daarbij is wit een “kleur” waarbij juist alle kleuren afgestoten worden en zwart de kleur die alle kleuren opneemt. Ik kan het mis hebben hoor!:)

  Nogmaals! Geweldige site! Ik ben al de hele avond aan het lezen!

  M.v.g. M. Hendriks

 2. @ M. Hendriks:

  ja je hebt het inderdaad mis, de primaire kleuren van licht zijn namelijk wél rood groen en blauw. Ga maar eens dicht bij je tv scherm staan of kijk er een natuurkundeboek op na.

  De primaire kleuren van inkt zijn daarentegen wel rood geel en blauw. Inkt mengt dus anders dan licht.

  Nichon

  1. Inderdaad.
   Er zit een verschil tussen kleur via reflectie (substractief mengen) en kleur via het combineren van licht (additief mengen).

   Bij reflectie spreek je simpel gezegt over verf, waarbij je dus rood, geel en blauw gebruikt.

   Als je licht bronnen gaat mengen, door middel van filters of de kleine ‘lampjes’ in je beeldscherm, dan gebruikt men rood, groen en blauw.

   Een stukje van Wikipedia:
   “In het subtractieve kleursysteem, zoals in de kleurendruk, zijn de primaire kleuren magenta (roze), geel en cyaan (hemelsblauw). Dit systeem wordt ‘subtractief’ genoemd omdat bij vermenging steeds minder licht teruggekaatst wordt, waardoor de donkerdere kleuren ontstaan.

   In het ideale geval levert het mengen van alle kleuren zwart op. In de praktijk blijkt dit niet het geval, daarom bestaat het kleurensysteem voor drukinkt en de meeste kleurenprinters uit vier kleuren: CMYK ofwel Cyan, Magenta, Yellow, Key (black).
   Subtractief mengen van kleuren
   […]
   In het additieve kleursysteem, zoals dat in een beeldscherm of bij een belichting met gekleurde lampen wordt gebruikt zijn de primaire kleuren rood, groen en blauw. Dit systeem wordt dan ook meestal aangeduid als RGB.”

   Het verschil zit dus in hoe het licht bij je oog komt: via reflectie van een oppervlak of (in)direct via gekleurde lichtbronnen.

   Hmmz, ik denk dat ik zojuist iets meer van polarisatie heb begrepen.. :)

 3. Tja, best leuk ;) Maar ik zit nu wat op verslagen te maakske.
  Ik snap je teksj niert :P PAS HET AAN :D IK WIL MEER INFO OVER WITBALANS

 4. Beste Keneth,

  Met plezier lees ik deze digitale cursus. Heerlijk duidelijk, systematisch opgebouwd.

  Bedankt,
  Robert.

 5. Misschien zou u ook een stuk kunnen schrijven over het histogram kunnen maken. Ik snap namelijk een kleurenhistogram niet. Verder vind ik dat alles heel goed is verwoord.

  Groet,
  S. de Jong (13 jaar en nu al topfotograaf! ;-)

 6. Hoi Kenneth,

  Misschien als tip voor andere gebruikers interessant:
  Ik hou zelf erg van warme foto’s. Landschappen, bomen, zon en het liefst wat mist. Ik gebruik de standaard witbalans modi van de camera zelf maar dan net een tikje “donkerder”. Dat wil zeggen dat ik bewolkt kies als het zonnig is en schaduw kies als het bewolkt is.

  Groetjes, Paul

 7. Beste Kenneth

  Mijn mening is hetzelfde als die van Robert. Deze digitale cursus help mij reuze op weg om diverse aspecten van het fotograferen beter te begrijpen. Witbalans is iets wat ik niet zo heel goed begrijp, vooral als je zegt dat je de witbalans kan afstellen met wit kaartje. Als ik het goed begrijp dan stel je de witbalans zelf in als je het kaartje schuin houdt en op de witbalans knop drukt, en ik ga er vanuit dat je dit zal je moeten herhalen op iedere plaats of moment van de dag waar je een foto van zou willen nemen.

  Met vriendelijke groet Jan

 8. Wat een geweldige uitleg. Ik heb nu 3 avonden les gehad op de fotoschool, waar ik veel geld voor heb betaald, maar heb na het lezen van jouw basiscursus nu al meer geleerd dan 3 avonden op de fotoschool.

 9. 1 vraag heb ik nog naar aanleiding van het lezen van het artikel. Als je van een grijskaart een foto maakt om daarmee de witbalans handmatig in te stellen, welke witbalans moet je dan instellen om die foto van de grijskaart te maken? Gewoon de auto stand?

 10. Ik vind deze uitleg prima, hier heb je wat aan, ik zou ook nog wat meer over witbalans willen weten.

 11. Geachte mijnheer Verburg,

  Zoals ik eerder reeds heb gemeld ben ik gisteren op uw site gestoten. Gewoonweg prachtig!
  Doch bij het lezen van bepaalde vragen van mensen die via uw site een beter begrip willen opdoen over het digitale fotograferen, moet ik jammer genoeg vaststellen dat de meesten onder hen de handleiding van hun camera nog niet eens hebben gelezen of geraadpleegd.
  Ik ben met een groep “ouderen” op stap geweest, die wilden leren betere foto’s te maken. Van de “negen” geïnteresseerden was er GEEN ENKELE die zijn handleiding had geraadpleegd.
  Ik probeer altijd (als autodidact) iets bij te leren vanda

 12. Geachte mijnheer Verburg,

  Zoals ik eerder reeds heb gemeld ben ik gisteren op uw site gestoten. Gewoonweg prachtig!
  Doch bij het lezen van bepaalde vragen van mensen die via uw site een beter begrip willen opdoen over het digitale fotograferen, moet ik jammer genoeg vaststellen dat de meesten onder hen de handleiding van hun camera nog niet eens hebben gelezen of geraadpleegd.
  Ik ben met een groep “ouderen” op stap geweest, die wilden leren betere foto’s te maken. Van de “negen” geïnteresseerden was er GEEN ENKELE die zijn handleiding had geraadpleegd.
  Ik probeer altijd (als autodidact) iets bij te leren vandaar dat ik zoveel bewondering heb voor uw site.
  Indien anderen de moed zouden opbrengen om hun handleiding over hun toestel te lezen, dan zouden zij al heel ver staan in het begrijpen van het werken in de digitale fotografie.
  Groeten,
  Albert

 13. wat een prachtige site ik lees al dagen achter elkaar over de diverse onderwerpen en leer en leer en hoop het ooit allemaal te onthouden en toe te passen, hartelijk dank, Elly

 14. Deze website is inderdaad zeer mooi en veel onderwerpen worden aangesneden.
  Al is het voor iemand die begint wel een beetje moeilijk denk ik, maar een ieder zou dan ook verstandig zijn een basis cursus te volgen en veel te oefenen in de praktijk.

  Wel een vraag aan u, maakt u al de foto’s in de M stand of Av / TV ( waar maakt u meestal gebruik van

  1. Beste Rodney.

   Niet alleen lezen is mijn tip.
   Leg je camera naast de monitor van je pc en speel met de standen zoals deze beschreven worden.
   Maar ook wat foto’s in de verschillende standen.
   Ook al is het in huis en fotografeer je maar je pakje sigaretten, je half volle bierglas, het glas wijn van je meissie, of de orchidee van je vrouw. De foto’s hoeven niet mooi te zijn, als je de verschillen maar ziet in de diverse standen.
   Daarna de volgende dag lekker naar buiten met je camera en nóg meer uitproberen! :-)

 15. Geachte heer Jan Kamphuis,

  Als autodidact kan ik U verzekeren dat de site van de heer Verburg heel leerrijk en verrijkend werkt. Dus blijft U die maar volgen.
  Wat uw probleem betreft aangaande de witbalans is het zo, dat op sommige digitale toestellen er onder de knop “witbalans” (althans bij NIKON) een mogelijkheid is om die door middel van de primaire knop naar het einde van de reeks witbalans mogelijkheden te verschuiven tot U de letters PRE tegenkomt. Dan zoomt U volledig in. Houdt de grijskaart voor de lens (een dertigtal centimeters) en drukt af. Indien de tekst O.K verschijnt in het schermpje dan is de witbalans voor die omstandigheid goed afgesteld. Krijgt U de vermelding O.K. niet te zien dan moet U de witbalans met de grijskaart opnieuw proberen in te stellen tot U O.K. te zien krijgt. Het is uiteraard zo, dat wanneer de omgeving of de lichtomstandigheden wijzigen U dezelfde witbalans aanpassing voor de nieuwe toestand moet over doen. Sommige amateurs hebben daar problemen mee (met het opnieuw moeten instellen van de witbalans) doch bedenk dat U ook het diafragma of de sluitersnelheid moet wijzigen volgens de nieuw ontstane situaties die U wilt fotograferen.
  Groeten,
  Albert

  1. De PRE optie bij de Nikon (de D7100 iig) is eigenlijk bedoeld om 6 foto’s met specifieke witbalanssituaties (bv 1 met een grijskaart) op te slaan (d1-d6) die vanuit het witbalans menu op te roepen zijn. Er kan dan 1 van die 6 foto’s gemarkeerd en gebruikt worden als witbalans instelling die je op dat moment wilt gebruiken.
   Dat is een andere methode als die Kenneth beschreef (volgens mij) waar je een foto maakt, met een grijskaart in beeld, om de witbalans van dat moment op te slaan en dit te herhalen als er een verandering optreedt.

   Maar helemaal begrijpen doe ik die d1-d6 methode niet.
   Want zoiets kun je volgens mij alleen maar gebruiken op locaties (studio misschien) waar je 100% zeker weet dat de situatie exact klopt met 1 van die d1-d6 foto’s

 16. Ik heb de basiscursus in dezelfde volgorde gelezen (eigenlijk geleerd) zoals a de site is opgebouwd.
  Onder elk artikel kan ik eigenlijk wel schrijven dat het een prachtige site is met waardevolle informatie.
  ik stuitte 2 weken voordat ik aan een cursus begon op deze site.
  Het grappige is dat ik vooraf dus al (een beetje) op de hoogte ben en de mondelinge uitleg en voorbeelden van de cursusleider nu nóg beter aankomen.

  Overigens raad ik een ieder die deze site leest aan, om uw camera bij uw monitor te houden en de uitleg van Kenneth diect eens te proberen. Dan krijg je meer gevoel bij de tekst.
  Het gaat er dan even niet om of de foto mooi is, maar het gaat erom, dat als u het gelijk even probeert, u direct ZIET wat er bedoeld wordt.

  ik hoop dat deze site NOOOOIT meer offline gaat, ik zal ‘m nog vaak gebruiken als naslagwerk.
  ik wens alle bezoekers veel lees- en leerplezier! …ik ga nu snel weer doorleren op de site! :-)

 17. Beste Kenneth Verburg.Na maanden lang,veel boeken,sites en youtube te raadplegen,snap ik nu eindelijk alle aspecten van de camera en instellingen :) Heeeeel erg bedankt voor alle duidelijk begrijpbare uitleg ;) U bent de beste leraar fotografie die men zich wensen kan :D

 18. Heel goede, duidelijke cursus! Hoog in Google, dat klopt. Zeer bedankt Kenneth!

  Marijke

 19. Dag heer Verburg,

  Kunt u mij zeggen waar die afkorting PRE witbalans vandaan komt en wat de betekenis ervan is?

  Mvg
  Jan

 20. Wat te doen als het beeld geel is. Ik kan hem niet op de witbalans krijgen.