DigitaleFotografieTips.nl

43 reacties op “Meer drama met een groothoeklens”

 1. ik ben van plan een groothoek te kopen maar is het wijs om een lens met vaste brandpunt afstand (bv.Sigma 15mm f/2.8 Fisheye)te kopen of is het beter bv. een 10mm-20mm te kopen??
  groeten freddy

 2. Hallo,

  Allereerst een erg interessant stuk! Ik zit met ongeveer hetzelfde probleem als de andere reacties zie ik, ik zoek een groothoeklens.

  Ik heb nu een Canon EOS 1000D, met een 55-250mm en een 18-55mm, de kitlens. Ik heb al een hele tijd lopen zoeken, maar er zijn er teveel! Ik maak foto’s bijna altijd buiten ( van agrarische werkzaamheden ) en heb geen idee welke lens de beste is. En ik twijfel of het een groot verschil is vergeleken met mijn 18-55mm.

  Weet u wat de beste keus is? of iemand anders die dit leest?

  M.v.G Bob

 3. Ik zoek een compact camera met groothoeklens (fisheye) waarvan ik makkelijk de opties zelf kan instellen. Ik kan +/- 150 euro eraan spenderen. Heb de samsung PL120 aangeschaft, maar deze heeft teveel tierlantijntjes (een front-lcd & lach-modus) en werkt vrij omslachtig. Ik had hiervoor een canon powershot, helaas zonder fish-eye maar makkelijk in gebruik.

  welke camera kunt u mij aanbevelen?

 4. groothoeklenzen zijn meer voor landschappen vb 12-24mm of 11-16mm voor een iets breder beeld en meer perspectief !

 5. Hallo Kenneth,
  Ik ben in het bezit van een Pentax K5 met een 17-70 lens. Is er dan nog een (grote) meerwaarde in het aanschaffen van een 10 of 12mm lens? Geeft dat echt zoveel meer breedte? Ik wil het vooral gebruiken voor landschappen en dergelijke. Nu stitch ik vaak foto’s aan elkaar, maar ideaal is dat niet, vooral bij gebruik van filters. Ik heb me suf gezocht op het internet, maar ik kan geen enkele site vinden waar ze op deze vraag een zinvol antwoord geven. Ik hoop dat je de moeite wilt nemen te antwoorden. Anders in elk geval bedankt voor je mooie tips. Ik lees ze altijd met veel plezier. Hartelijke groet, Peter

  1. Zoek eens op Focallengths bij afbeeldingen op google Dan blijkt 17mm bijna twee keer zo groot te kunnen worden als je naar 10 mm gaat.

 6. Hallo Keneth,

  Ik wil als architect al mijn gebouwen fotograferen en digitaal maken. Maar heb veel te weinig breedte of hoohte.

  Ik beschik over een Olympus Camedia C-750 Ultra zoom Met Lens 6.3-6.3 mm 1:28-37 met Kodak Wide 055 x LD-055W.
  Met losse Kenko Digital wide 0,.55 x LD-055W maar beschik over veel te weinig breedte.
  Kunt u mij een goede breedbeeld lens advisenen, waarmee ik uit de voeten kan ?

  Hartelijk dank, Enrique Smolders