DigitaleFotografieTips.nl

35 reacties op “Panoramafoto’s maken en bewerken”

 1. Kenneth,

  je site is voortreffelijk. leuke onderwerpen, een goede mix, heldere uitleg.

  wat panorama’foto/s betreft : ik heb zelf een (windows) programma panorama maker (29 euro) dat er nog altijd in is geslaagd mijn foto’s correct aan elkaar te plakken. zelfs als ik ze in willekeurige volgorde aanbiedt.

  wat ik me afvraag: zit er een gedachte achter de nummering van je onderwerpen?

  Leo

 2. Hoi Leo,

  Jazeker, er zijn vijf hoofdstukken, elk artikel krijgt een opvolgend nummer behorend bij een hoofdstuk. Deze gaat naar 3.1 omdat het een complete herschrijving is van een artikel dat eerder onder dat nummer op de site stond, twee artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan en een enkele paragraaf delen vond ik te veel van het goede ;)

  1. Kenneth,

   wat is de hoofstukindeling? wat staat in welk hoofdtsuk ?

   ben je van plan er een boek van te maken? zo niet, dan doe ik je de suggestie dat te doen.

   Leo

   1. De indeling is als volgt:

    1. Camera Handboek
    2. Fototechniek
    3. Bewerken
    4. Lightroom
    5. Presenteren

    Ik heb op dit moment geen concrete plannen voor een boek, maar je weet maar nooit…

 3. Wat een leuke website heb je zeg.
  Ben stik jaloers. Zelf net een aantal dagen aan het prullen met ook iets opzetten en wilde ook een stuk wijden aan panorama foto’s. Maar als ik dit zo allemaal zie, dan heb ik nog een lange weg te gaan.

  Zou je graag toe willen voegen bij links op mijn pagina. Mail me eens als je wilt.

 4. Er is een free-ware programma dat al dit werk uit handen neemt en automatisch panorama foto’s samenstelt genaamd Autostitch.
  De resultaten van dit programma zijn verbluffend. Het zoekt zelf de overlap, zowel horizontaal als verticaal en corrigeert zelfs verschillen tussen contrast en belichting. Je hoeft alleen je foto’s in te laden (alleen jpg-bestanden) en Autostitch doet de rest. Zelfs de volgorde van de foto’s wordt door Autostitch zelf uitgezocht.
  Het resultaat van de panorama foto hoeft alleen nog te worden bijgesneden tot een rechthoek.

  1. Volgens mij wordt autostitch (of de algoritme’s) ook gebruikt in photoshop. Ze zijn in ieder geval de bedenkers van deze methode.
   PS heeft het voordeel dat je ook RAW bestanden kan gebruiken.
   Je uiteidnelijke TIFF bestand kan hierdoor wel erg groot worden trouwens (heb een bestand van 1 GB….)

  2. Al langer gebruik ik het gratis programma van Microsoft ICE
   Omdat de foto’s gemaakt worden op een draaimechaniek waar mijn Canon G12 op 3.20 meter hoogte draait gaat er weinig verloren van een panorama. ( Draadloos 13 foto’s )

   http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice/

   1. Velen kennen niet de FSP viewer voor Panorama’s rond te kunnen laten draaien! Ook foto’s die in de FSP Viewer worden geopend kunnen een speciaal effect geven!

    http://www.fsoft.it/panorama/FSPViewer.htm#Download

    http://www.fsoft.it/panorama/FSPViewer64.zip

 5. Haha ik zie werkelijk niet een keer Auto Pano genoemd,
  terwijl dat naar mijn gevoel toch wel het beste panorama programma is.
  Je bied foto’s aan in willekeurige groottes, witbalans, volgorde etc. en toch komt er een geweldige panoramafoto uit.

  Probeer het eens uit, je kunt zelfs met je mobiele telefoon een leuke panorama maken, maar de voorkeur gaat natuurlijk naar mooi even belichte foto’s van een DSLR.

 6. Hallo,
  Ik heb een hele domme vraag waarschijnlijk, maar ik begin nog maar net met fotograferen. Wij moeten panorama foto’s maken, 360° die rond gaan draaien, nu gebruik ik een sony a330 met de standaard lens 18-50 Is het dan het beste dat ik de lens op 50 zet? of juist niet?
  Ik hoop dat u kunt helpen,
  Groetjes Alex

 7. @Alex:

  de 18-50 lens kun je prima gebruiken om panorama’s te maken.
  Als je op 18mm instelt, kunt je met Autopano makkelijk de foto’s stitchen, maar ook op 50mm – dat kost wat meer werk/foto’s.

  Theoretisch lijkt me 50mm een betere optie, gezien dat je dan minder vervorming hebt per foto.
  Dus minder correctiewerk voor Autopano, dus meer resulaat :)

  Omdat je werkelijk helemaal rond wilt gaan, lijkt het me practischer om met 18mm te werken en dit door Autopano vanzelf te laten corrigeren.

  Groetjes Roel.

 8. Afgelopen weekend een leuke tutorial geschreven hoe je een 360 graden foto leuk kan bewerken in photoshop. Misschien een leuk idee als toevoeging om je te onderscheiden van je klasgenoten.

 9. Hallo!

  heb een brandende vraag over het monteren van panorama’s.
  Heb een aantal foto’s in RAW formaat waarvan ik een panorama wil maken. Nu kan ik hier in photoshop (CS4) een panorama van maken, alleen als ik deze wil opslaan wordt het een jpeg. Hierdoor kan ik hem niet meer openen in Adobe photoshop camera raw, om zo bijvoorbeeld de belichting van bepaalde gebieden in de foto te kunnen regelen.

  Wat ik heb geprobeerd is om voor het samenbrengen van de panorama elke foto apart in camera raw te optimaliseren, alleen op deze manier krijg je toch kleurverschil tussen de afzonderlijke foto’s.

  Ben erg benieuwd naar tips voor dit probleem!

  Gr. Martijn

  1. Hoi Martijn,

   Je kan de panorama ook opslaan als een .TIFF bestand wat (bijna) het zelfde is. Wel lijkt het mij verstandiger om die instellingen voor het samenvoegen te doen aangezien na het “stitchen” de foto’s vreemde vormen hebben en in elkaar verweven zijn (zie je diverse lagen in PS) en ze dus niet als één foto te bewerken zijn.

   Mvg Ben

 10. @Martijn,

  stel je hebt een Canon EOS camera, dan kun je voor de allerbeste kwaliteit de RAW bestanden omzetten naar jpg, en deze vervolgens in Autopano Giga laden.

  Het voordeel wat je met Digital Photo Professional (het programma van Canon) hebt, is dat je eventuele chromatische abberatie kunt corrigeren, dat kan photoshop helaas niet.

  De belichting wordt gelijkgetrokken in Autopano Giga als je dat tenminste aangeeft, dus maak je daarover geen zorgen :)

 11. Panoramafoto’s maken gaat me goed af. Wat me echter niet lukt is om een panoramafoto van b.v. 15 foto’s breed en 1 hoog goed te laten zien met een beamer aan een groep mensen. Ik heb nog geen programma kunnen vinden waarbij ik op het linkerdeel van de foto inzoom en hierna zonder horten en stoten naar rechts scroll zodat de foto in al lijkt op een professionele filmopname.
  Is er zo’n programma te downloaden of te koop?

  1. Bij mijn eerdere reactie schreef ik dat voor Panorama’s maken het gratis programma van Microsoft ICE is gebruikt.
   Door op meerdere lagen, ongeveer steeds 10 graden hetzelfde aantal foto’s te maken worden die via ICE perfect samengevoegd

   Download op het adres hier onder een panorama, maak een keuze en Download ook de FSP viewer. Dan ziet u het resultaat.

   13 Foto’s zijn voldoende voor een 360 graden panorama. Ik gebruik De Canon G 12 met de standaard instellingen

   http://sdrv.ms/ObuVkp > Panorama’s Downloaden
   Google: Spacesspacer……voor upgeloade ICE panorama’s

   http://photosynth.net/userprofilepage.aspx?user=spacesspacer

 12. @ Klaas Sloots

  Dit is standaard in Windows 7 op een krachtige computer mogelijk.
  Indien het nog steeds schokt op de computer met Windows 7, is de grafische kaart en/of processor te langzaam.
  Naar schatting zou een goedkope Core i3 processor dit al kunnen.

 13. Beste kenneth,
  geinspireerd door je bovenstaande stuk, ben ik bezig geweest met het generen van panormafoto’s via Elements 7. De fotomergefunctie is natuurlijk geweldig, maar toch stuit ik op een aantal problemen;
  Ik wil een 360graden panorama maken van 23 losse foto’s. Na het generen van de foto blijf je de schijfwerking/overlay van de foto’s zien. Ze worden dus niet volledig samengevoegd tot een panorama.
  Vervolgens heb ik het met 21 en 22 foto’s geprobeerd. Met deze aantallen ontstaat wel een volledig samengevoegde panorama, echter hebben deze last van craquelé. De foto ziet er gebarsten uit zeg maar. Hoe kan dit, ligt dit enkel aan het aantal foto’s?
  Bij 15 foto’s ontstaat wel een goede fotomerge, maar dan moet ik toegeven op de breedte van de panorama.
  Ik kan natuurlijk net zo lang proberen tot ik het maximale aantal correct samen te voegen foto’s heb, maar aangezien dit nogal wat tijd in beslag neemt deponeer ik mijn vraag hier ook even. Hopelijk heb je een oplossing/antwoord.
  Alvast bedankt.

  Groeten Rik Kranenborg

 14. Om panorama foto’s en filmpjes te maken met mijn Canon G11 heb ik draaimechanieken gemaakt. Het starten van een filmpje of maken van een foto gebeurd draadloos. Om het mechaniek te kunnen draaien, loopt er een kabeltje van het servo motortje naar onderen en kan: linksom – stop – rechtsom worden gekozen.

  door In Google: fotograferen op grotere hoogte….in te vullen ziet u o.a de uitleg filmpjes.

  Overzicht foto’s
  Google: Vierdaagse Nijmegen 2010 in vogelvlucht.

  Voorbeeld rondraaien mechaniek:
  http://www.youtube.com/watch?v=_qWNPeEs6ZI

 15. Hallo Wim. Heel mooie film gemaakt met servo’s. Wordt dat allemaal zamen niet te veel om mee te nemen. Batterijen, camera, statiefje enz. Groet Wim (PC&MSX computerclub).

  1. Hallo Wim.

   Alles is gemonteerd op driepoot statief waarop 2 meter aluminium buis…..waar het mecaniek op gemonteerd is.
   De servo draait alleen het grote tandwiel aan.
   Ik heb een riem aan de opstelling zodat de ingeschoven opstelling aande schouder kan hangen. Verder zit wat ik nodig heb zoals het zendertje in mijn rugzak! Mijn recente rubriek is bezoek aan Emmeich, daar een filmpje gemaakt op de hangbrug.

   http://whmgipman.wordpress.com/2011/05/10/10-mei-2011-emmerich-in-vogelvlucht/

   Direct naar het lawaaierig filmpje…..

   http://www.youtube.com/watch?v=xcC-jZMTFfk

 16. Ik gebruik een trial van Panoramamaker voor de Mac. Dat programma werkt voortreffelijk en snel. In double take (trial) zag ik met dezelfde foto’s allerlei oneffenheden.
  Ik heb al lightroom 4 en ik denk, dat Panoramamaker een mooie aanvulling is. Als ik voorbewerk met lightroom, moet ik wel zorgen voor egale belichting en witbalans gelijk houden. Moet ik nog mee experimenteren.

 17. Gemaakte selectie panorama’s met viewer Downloaden:

  Downloaden Viewer en Panorama’s
  https://skydrive.live.com/?cid=8c46bccc2565f7cf&id=8C46BCCC2565F7CF%216760

  Kijk ook hier:
  http://photosynth.net/userprofilepage.aspx?user=spacesspacer

 18. Ik ben reeds ’n paar jaar bezig met panoramafoto’s maken. De beschrijving van mijn werkwijze vind ik niet terug in de commentaren
  Ik heb ’n Novoflex toestel om 360° te fotograferen. mijn toestel is ’n Canon 5DMII en ik gebruik een FISHEYE LENS EF 15mm1:2.8 in verticale stand. Zeer belangrijk is het instellen van het NODAL punt.
  Ik neem ook alle foto’s in HDR en de montage gebeurd met het programma ‘PTGui’. Het resultaat is dan ’n MOV formaat, in feit een filmpje dat je alleen kunt openen met Quick Time Player. Het mooie eraan is dat je met de muis alle richtingen kunt kijken, inzoomen en zowel 90° omhoog en de grond onder je kan bekijken. Helemaal onderaan krijg je ’n zwarte cirkel waar men tekst of logo in kan plaatsen. Ik zoek echter hulp om dat laatste voor elkaar te krijgen.

 19. In tegenstelling wat je in dit artikel schrijft is het met de sony SLR alpha 580 wel degelijk mogelijk om direct vanuit de camera panorama foto’s te maken. Je hebt hierbij zelfs de keuze om de camera in landscape of portret stand te houden. Het enige wat je hierbij in de gaten moet houden is de richting waarin je je camera beweegt.

 20. Hoi Kenneth,

  kleine aanvulling je kan de ontbrekende stukken aan de zijkant ook met ContentAware van PS aanvullen.
  Wat op zekere hoogte wel goed werkt:
  http://wereldkiek.nl/images/FishRiver%20Canyon.jpg

  Mvg Ben

 21. Fantastische uitleg, proficiat.

 22. Beste Kenneth,

  Heb ik het juist als ik zeg dat het verstandig is de beeldstabilisatie uit te schakelen bij gebruik van een statief omwille van de negatieve invloed op de scherpte. Dit omdat voornamelijk bij het gebruik van langere sluitertijden de beeldstabilisatie tegenwerkt en dus onscherpte geeft of is dit scherpteverlies verwaarloosbaar?

  Groeten Rik

 23. Bedankt voor deze uitleg.

  Ik maak ook regelmatig panorama foto’s.
  Zo heb ik laatst deze foto gemaakt in Oterleek:
  http://www.panoramio.com/photo/118888539

  Groetjes,
  Arnold