In de standaard instelling van een digitale camera schrijft de camera automatisch JPG bestanden weg naar de geheugenkaart. Hierbij voegt de camera compressie, verscherping en eventuele in-camera bijstellingen toe. Over deze instellingen heb je nauwelijks invloed en door de compressie gaat er detail verloren. Daarom kiezen veel fotografen er voor om foto’s in RAW formaat weg te laten schrijven naar de geheugenkaart. Hierdoor zijn de afbeeldingen groter en duurt bewerken langer, maar dit nadeel weegt niet op tegen de voordelen.
Een RAW bestand is een directe weergave van wat de sensor van de camera heeft geregistreerd. Geen enkele compressie of andere bewerkingen worden toegepast. Dit levert op dat RAW de hoogst mogelijke kwaliteit foto’s oplevert. Laat je trouwens niet foppen door de weergave op het LCD scherm van de camera, hier past de camera namelijk wel stiekem wat bewerking toe en dit beeld is dus niet precies wat je van het digitale bestand kunt verwachten.
Doordat er geen bewerking heeft plaatsgevonden zien RAW foto’s er in eerste instantie veel minder goed uit dan JPG foto’s die zo uit de camera komen. Dat is echter snel te verhelpen met enkele minuten digitale bewerking. En hier komt het grote voordeel van het RAW formaat om de hoe kijken, je kunt nog allerlei dingen bijstellen zonder dat (tot op zekere hoogte) de kwaliteit van de foto slechter wordt.
Een reden waarom veel fotografen voor RAW formaat kiezen is omdat er meer kleuren per pixel kunnen worden vastgelegd in RAW. De kleuren per pixel worden uitgedrukt in de ‘bitrate’ en bij RAW fotografie zijn dit 16 bits. Dit betekent 4096 kleurgradaties voor rood, 4096 kleurgradaties voor groen en 4096 kleurgradaties voor blauw (RGB) per pixel oftewel 68,8 miljard kleuren. Bij JPG zijn dit echter maar 256 kleuren per pixel. Dit betekent dus dat zodra je een JPG maakt die 4096 gradaties teruggebracht worden tot 256 gradaties, een stevig kleurverlies. Nu zijn dit bij JPG nog altijd 16,77 miljoen kleuren (meer dan het oog kan zien), maar je gaat het wel merken bij aanpassingen in bijvoorbeeld Photoshop.
Meestal heb je op je camera niet de keus om RAW te kiezen in het automatische programma en voor andere motiefprogramma’s (landscape, action, portrait, etc). Alleen bij de standen waar je zelf instellingen kiest (M, P, Tv, Ap en A-dep) kun je RAW kiezen. Canon, Nikon en consorten lijken er van uit te gaan dat hun keuzes het beste zijn in de voorgekookte programma’s (geef ze eens ongelijk, meestal klopt het) en dat je dat niet grondig wilt gaan wijzigen. Dus krijg je daar alleen de keuze voor large, medium en small JPG’s.
Bewerkingen
Krijg je niet meteen in de camera de instellingen correct of bedenk je thuis bij de warme openhaard dat je liever toch een ander effect gekozen dan kun je tot op zekere hoogte in RAW behoorlijk wat corrigeren zonder kwaliteit in te leveren. Zo kun je tot ongeveer +1 en -1 stop terughalen in de sluitertijd, wat het verschil kan betekenen tussen een te donkere foto of precies goed. Op die manier kun je nog veel detail in de schaduwpartijen terug halen. Ook bij overbelichting kun je meer terug halen dan bij een JPG, hoewel je wel moet bedenken dat zodra de camera puur wit heeft geregistreerd (bij overbelichting) je dit niet meer terug kunt halen. Het detail is hier weg. Meer daarover in Hoofdstuk 2.10: Histogrammen.
Ook kun je met RAW de witbalans aanpassen. De witbalans heeft te maken met de kleurtemperatuur van het licht dat op de sensor valt, bij een zonsondergang worden onderwerpen die wit zijn bijvoorbeeld geel gekleurd. Wil je dit compenseren (niet aan te raden bij een zonsondergang, dan is je sfeer weg) zodat wit bijvoorbeeld wit wordt dan kun je met RAW de kleurtemperatuur nog volledig wijzigen van koel (blauw) naar warm (geel-rood). Hier kun je de zonsondergang dus ook extra mee aanzetten, dat rood in de lucht nog wat extra aanstippen.
Andere aanpassingen die je kunt doen zonder veel kwaliteitsverlies is het aanpassen van kleuren, het vehogen van het contrast in de foto, terughalen van detail in donkere of lichte delen en het verscherpen van de foto. Je kunt het natuurlijk altijd het beste op dat moment goed doen, maar je hebt nog een manier om een fout te corrigeren zonder dat een foto snel in kwaliteit achteruit gaat zoals bij het meerdere keren bewerken en opslaan van JPEG foto’s het geval is.
Het correct instellen van het diafragma (F-waardes), sluitertijd en iso, blijven natuurlijk gewoon van belang, dit bepaald ook voor een groot deel de creatieve waarde van de foto.
RAW Tools
Elke camera fabrikant heeft zijn eigen RAW standaard, die ook nog eens per camera verschilt. Dit betekent dat als je de foto’s op je computer inlaadt om te bewerken dat je speciale software nodig hebt om dat specifieke RAW formaat te lezen, eventueel te converteren en vervolgens te bewerken. Elke fabrikant levert bewerkingssoftware hiervoor op de cd die bij je camera zat, maar vaak is deze software niet van hoogstaande kwaliteit. Daarom zijn er softwarefabrikanten die specifiek voor RAW bewerking applicaties ontwikkelen. Voorbeelden zijn Camera Raw (bijgeleverd bij Photoshop en Photoshop Elements) en Lightroom van Adobe, iPhoto en Aperture van Apple, producten van PhaseOne en nog vele anderen.
Zowel Apple als Adobe brachten recent (eind 2006 en begin 2007) een gespecialiseerde fotobewerkings en organisatie applicatie uit. Apple’s Aperture kwam als eerste uit. Het is een volledig nieuwe applicatie in de Pro reeks en vanaf de grond opgebouwd. Adobe Photoshop Lightroom volge iets later, de applicatie is voor een deel gebaseerd op Camera RAW van Photoshop (en bouwt er op verder), maar ook Lightroom is volledig opnieuw opgezet.
Kenmerkend van de twee applicaties is dat ze beide gebruik maken van een database om de foto’s te organiseren. Alle bewerkingsstappen worden hierin vastgelegd zodat je te allen tijde terug kunt naar een vorige bewerking. De RAW foto’s waarmee deze applicaties kunnen werken worden niet zelf aangepast. In de database wordt een RGB weergave opgeslagen en alle bewerkingen worden hier ook opgeslagen. Op het moment dat je de foto exporteert worden razendsnel de gekozen bewerkingen erop toegepast. Hierdoor kun je ook heel makkelijk ‘virtuele kopieën’ maken van je originele foto en hierop nieuwe bewerkingen uitproberen. In Hoofdstuk 4.10 De Lightroom Catalogus vind je meer informatie over hoe Lightroom met de database en de bewerkingen omgaat.
Beide applicaties zijn hiervoor ideale applicaties. Ikzelf heb gekozen voor Adobe Photoshop Lightroom als mijn favoriete applicatie, deze ondersteunt zowel Mac als PC, Aperture is alleen voor Mac. Daarom heeft deze site een gespecialiseerde Lightroom sectie (Hoofdstuk 4).
DNG (Digitaal NeGatief)
Adobe heeft het gevaar van de verschillende (gesloten) RAW formaten onderkend en in 2004 besloten een open standaard te ontwikkelen die door alle hardware- en softwarefabrikanten gebruikt kan worden. Dit formaat hebben ze DNG genoemd, wat staat voor Digitaal NeGatief.
Het grote voordeel van DNG is dat dit een open formaat is dat door veel software applicaties wordt ondersteund. RAW formaten zijn cameraspecifiek en zijn gesloten formaten waardoor het lastig is voor veel software fabrikanten om volledige ondersteuning te bieden voor elke camera. Er zitten vaak geheime stukjes informatie in het RAW formaat die de eigen software van de fabrikant wel kan ontsleutelen. Met DNG kun je dus beter garanderen dat je foto’s ook in de verre toekomst door (nieuwe) applicaties te openen zijn en zit je niet vast aan de software van de fabrikant. Of dit bij Nikon en Canon snel het geval zal zijn betwijfel ik, maar wat als de camerafabrikant failliet gaat.
DNG bestanden zijn kleiner (Adobe claimt dat dit zonder kwaliteitsverlies is), de bewerkingen komen er in mee en de preview zit er ingebakken. De import zal wat langzamer gaan, maar die tijd komt in het bewerken dus terug. Alle beeldbewerkinsapplicaties van Adobe ondersteunen DNG, maar Adobe heeft ook een DNG Converter uitgebracht voor Windows en Mac zodat andere ontwikkelaars ondersteuning kunnen leveren.
dag Kenneth
ik heb een canon 400 D
en kan foto’s maken in JPEG en RAW
met adobe photoshp elements 10
kan ik de Raw foto’s bewerken maar kan ze niet op slaan in JPEG
maar alleen in diverse photoshop instelingen
of ping
of tift
Wat moet ik doen om wel in een JEPG formaat op te kunnen slaan
xxelma
Halo Elma.
Als je in bestand opslaan als gebruikt dan kan je in de regel indeling bepalen in welk formaat je de foto wilt opslaan zo ook jpeg, jpg.
Mocht jpeg er niet bijstaan dan is er iets met je programma,
Groet Bert.
Adobe is een perfect progamma , alleen als niet gebruikt wat Adobe kan , is het heel tijdrovend .
Ik werk daarom al jaren met ACDSee , een betrekkelijk simpel progamma , waarbij je in no time je foto’s heel makkelijk bewerkt , tot A3 of A2 formaat aan toe .
Niet in raw , maar gewoon in jpeg , volgens mij en ook volgens sportfotograaf Mooi uit Egmond , goed genoeg om Kruif en andere toppers in de galerij van de Arena te hangen , allemaal jpeg .
Adobe en RAW zijn uiteraard perfect voor professionels , in het leger kun je een paar schoenen met een truk vervoeren , op de fiets gaat het ook prima
Hallo Piet.
je kunt de schoenen ook gewoon aantrekken.
Onbekend maakt onbemind, als je goed met RAW overweg kunt dan kan je vele malen meer met je foto’s doen aangezien alle informatie die bij JPG weg gegooid word blijft bij RAW bewaard.
Deze info kan je weer gebruiken bij een volgende fase van bewerken.
Daarmee wil ik niets ten nadele van ACDsee zeggen.
Groet Bert de Groodt
Hallo Kenneth,
Heb vorige zomer een digitale spiegelreflex aangeschaft de Nikon 5100 voldoet prima ben nu nog steeds de camera aan het ontdekken en haal heel veel informatie uit jouw site ben erg blij deze te hebben gevonden. Maak de foto’s tegenwoordig in RAW + JPG voor het bewerken van de RAW kreeg ik van een kennis de site FastStone Image vieuwer. Deze is gratis te downloaden vind dit voor een beginner als ik een vrij duidelijk en simpel programma is in het nederlands de mogelijk heden zijn talrijk en je krijgt een dubbel beeld zodat je gelijk kunt zien wat je veranderd.
Groet Klaas
Ik heb nu een Sony DSC-HX400V en wil hem verder ontdekken wat adviseert U voor een site of hoofdstuk .Is het een compact,bridge of superzoom
Met RAW krijg ik foto’s heel slecht geopend vooral op een laptop
Wanneer ik een foto in RAW bestand genomen ga bewerken, kan ik deze hierna comprimeren naar JPG met dezelfde bewerkingwijzigingen of worden deze bewerk.wijzigingen dan vervormd weergegeven? Wordt de raw bewerking misschien helemaal niet meegenomen na comprimeren naar JPG?
Sinds een paar weken heb ik een Sony RX10.
Veel foto s heb ik opgenomen in RAW.
Daarna heb ik ze bewerkt in RAWTherapee 4.2.222.
Op zich gaat dat prima; maar het daana converteren naar JPG wil maar niet lukken.
Wie weet raad?
Plaats de foto’s in de “verwerkingsrij” (CTRL+B).
In de “verwerkingsrij” (links boven drie tab-bladen en dan de middelste kiezen).
In de “verwerkingsrij” kan je verder alles invullen.
Bestand type (JPEG of TIFF) , doel-map , etc….
Weet niet of Capture One Uw camera ondersteund, anders die eens proberen.
Ook een goeie hoor!!!
https://www.phaseone.com/en/Downloads/Materials/Software-Archive/CaptureOneArchiveWin.aspx
Ik fotografeer met een canon 450 D meestel in RAW maar krijg de afbeelding niet te zien in Lightroom 6. Wel een jpeg foto.
Wie kan mij helpen?
meestal de raw in een andere map zetten en dan importeren. werkt bij mij. RAw en jpg in dezelfde map werkt bij ook niet. Ik ben er nog steeds niet uit. voor mijn gevoel blijft een jpg scherper hoe ik ook een raw bewerk. IK schiet altijd dubbel.
Hallo,
Ik heb sinds kort elemens 14 Maar kan ik ook meerdere Raw foto’s tegelijk omzetten in Jpeg?
Heb het nog nie eerder nodig gehad maar loop er nu tegen aan.
help. Ik gebruik al jaren lightroom en kan mijn raw-bestanden van de d7100 nikon importeren en bewerken. Echter heb ik nu foto’s gemaakt met een d750 (fullframe) en geeft de Imac aan dat de bestanden niet worden herkend door de raw ondersteuning in lightroom. De bestandsnamen beginnen nu met DSC_ (nr) NEF.
Wat moet ik nu doen? Het zijn erg belangrijke foto’s. Wie heeft er een makkelijk advies voor mij?
Zou Lightroom probleemloos aan moeten kunnen. Behalve als je een heel oude versie hebt. Heb je een moderne versie dan zou ik een (RAW) update doen.
Veel succes.
Mijn lightroom 5 wil geen RAW formaat importeren.
Mujn camera is een Panasonic Lumix GX80.
Wat doe ik in lightroom fout?
Ik heb gegoogled naar een RAW converter, maar dat bood geen oplossing.
Beste,
Ik heb onlangs de Leica D-Lux 7 aangeschaft. Deze levert geen .RAW bestanden maar .RWL, nu heb ik deze omgezet naar .dng bestanden zodat ik ze kan openen met lightroom 6… Alleen laat hij de kleuren dan niet zien… wat ik dus precies wil. Weet u hier een oplossing voor?
Groet,
Maurice Weststrate