DigitaleFotografieTips.nl

135 reacties op “RAW, foto’s onbewerkt uit de camera”

 1. Om snel en eenvoudig RAW te bewerken, kun je ook gebruikmaken van het programma Picasa. Middels enkele schuiven kun je je foto betrekkelijk snel bewerken, met hele mooie resultaten!Vervolgens worden ze opgeslagen als JPEG bestand. Het is een zeer gebruiks-vriendelijk programma!

 2. Welk bewerkingsprogramma voor raw te kiezen. ik heb nu Paint shop pro 14, DPP van Canon en Silkypix.
  Met DPP kan ik lichte en donkere gedeelten niet gebruiken, te moeilijk. Bij Paint shop pro en silkypix kan ik niet werken met een dubbel venster. De originele foto en de te bewerken foto

 3. Hoi Kenneth ,

  Wat ik me al een tijdje afvraag :

  Stel je wil een HDR maken. Je hebt 1 RAW foto.
  Deze ga je dan in PS of Bridge zo aanpassen dat je een foto onder en een foto overbelicht krijgt.

  Dan heb je dus 3 RAW foto’s.

  Krijg je dan hetzelfde eindresultaat alsdat je op locatie 3 afzonderlijke foto’s had gemaakt ?

  Hoop dat je de vraag begrijpt :D

  gr Hans

 4. Hallo, leuke artikel om te lezen! Ik ben zelf net bezig met fotograferen en moet nog veel leren! Ik ben zeer blij met deze website en ga het ook zeker volgen! Bedankt.

 5. Beste Kenneth,
  Ik ben nu al een tijdje bezig met fotografie en kreeg vorig jaar voordat ik op safari naar Zuid Afrika ging de tip om zowel in RAW als JPEG te schieten. De JPEG beelden heb ik bewerkt, maar de RAW beelden staan nog steeds onbewerkt op mijn harde schijf vanwege één simpele reden: Ik kan ze niet openen. Ik heb Adobe Photoshop CS2 op mijn computer, maar die kan ze niet aflezen. Weet je misschien wat ik hier aan kan doen? Of welk programma ik anders zou moeten gebruiken?
  Groetjes, Lieke

 6. Vraag:: Ik heb pas de D600 van Nikon gekocht, en ik heb Lightroom 2.7. Deze herkent de Raw beelden niet.. Lightroom 5 kan ik niet op mijn computer zetten, omdat hier Windows Vista op zit. Heeft u een opososing voor mij.. Moet ik de Rawbeelden converteren naar DLG Zo ja, hoe doe ik dat . Kan dat met ViewNx van Nikon?
  Ben heel benieuwd naar uw antwoord.
  Hiervoor had ik de D90 en die Rawbeelden kon ik wel importeren in Lightroom.

 7. Dag Ida,

  Het antwoord is heel simpel. Wil je Lightroom niet upgraden dan zal je voor je huidige- en toekomstige camera’s moeten omzetten naar DNG bestanden. De converter (omzetter) maakt je bestand(en) geschikt voor latere versies PS en/of LR en is gratis te downloaden van de Adobe site.

  Veel succes en plezier ermee,
  Alex.

 8. Dank vast, Ik heb dit echter al geprobeerd, maar de bestanden worden dan naar jpg geconverteerd, dus veel kleiner. Welk programma zet ze om
  in een dng bestand, weet je dat?

 9. Zoals ik je al aangaf kan je de DNG-converter gratis downloaden van de site van Adobe. Je wordt hierbij op je wenken bediend http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5694
  De converter zet om naar .DNG en dit is een (Adobe) RAW format. Deze kan je bewerken in LR en wegschrijven naar welk format je wilt.
  Veel succes ermee.

 10. Zoals ik je eerder al aangaf kan je de DNG-converter gratis downloaden van de Adobe site. Maar om het je gemakkelijk te maken zal ik je op je wenken bedienen http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5694
  De converter zet niet om in naar .JPG maar naar .DNG dit is een (Adobe) RAW format. Dan kan je je foto’s laden in LR, bewerken en wegschrijven naar wat je wilt, bijv. .JPG.

  Veel succes ermee.

 11. Hartelijk dank Alex.
  Het is me gelukt.
  Het zijn wel twee extra handelingen nu: eerst met Nikon transfer inladen van SD kaart en dan in DNG selecteren en omzetten en dan importeren naar Lightroom.
  In de oude situatie kon ik de foto’s rechtstreeks van SD naar Lightroom importeren.
  Maar gelukkig lukt het zo. Of is er nog een handiger manier?
  Hartelijke groet
  Ida Jorna

 12. Je kunt de afbeeldingen ook gewoon met de windows verkenner inlezen in de computer. Afhankelijk van de instellingen van je Windows start de verkenner automatisch wanneer je de SD kaart plaatst, of moet je die handmatig opstarten. Wanneer je een snelkoppeling maakt naar de juiste map op je SD kaart hoef je die alleen maar aan te klikken.
  Maar je kunt ook direct vanaf de SD kaart je foto’s naar DNG omzetten, het enige dat je daar voor moet doen is als bron de map op je SD kaartje opgeven.

 13. Dat is inderdaad het handigst. Hartelijk dank.
  Ida

 14. Hartelijk dank voor alle behulpzame reacties. Ik ben eruit wat betreft omzetten naar DNG. Ik ga nu verder met het leren van de nieuwe camera, want er zijn toch weer allerlei nieuwe functies en andere menukeuzes. Zo ontdekte ik dat de D600 de beelden van de D90 niet herkent (ik wilde ze wissen, maar de camera zag geen beelden). Ik heb toen de SD kaart geformatteerd en nu is de kaart weer volledig te benutten..
  Als ik vragen heb meld ik me weer.
  Ida

 15. hallo ik heb een canon Eos 500 D ik zit met probleem mijn camera maakt kopie alleen is die foto niet zichtbaar. dus als ik heel veel foto’s maak dan moet ik al die foto’s er tussen uit hallen en verwijderen hoe kan ik dit veranderen .?

  1. Als ik je bericht zo lees kan ik er helaas niet uit halen wat je bedoeld.
   Maak je foto’s in RAW en JPEG. Bedoel je dat ? En waar is deze niet zichtbar ?

   Heb je al eens gekeken in de handleiding ? ;-)

 16. Ik heb sinds kort de Lumix FZ200. Prachtig toestel me schitterende Leica lens. Voor de bewerking van RAW opnames is Silkypix meegeleverd. De handleiding op de website van Silkypix is erg gebruiksonvriendelijk. Liefst zou ik een dag training volgen bij een ervaren gebruiker. Wie kent hiervoor een geschikte optie? Alternatief (maar minder wenselijk) is een handleiding.

 17. leuke tips hier zo ik heb net een nikon d3100 en lens 55 200
  18 55 flitser metz 44 af 1 digital net begone met deze camera
  over week ga ik deze tips keer gebruiken dan ga ik naar oostenrijk toe naar westendorf ook hier leer ik weer wat van
  bedankt hier voor

 18. ik heb en nikon d3100 daar ken ik deze zo instelen
  jpeg basis jpeg normaal jpeg fijn nef raw nef raw+jpeg fijn

  hij staat nu op jpeg normaal ik ben net begonnen met deze camera dus voor mij is het ook allemaal nieuw bedankt voor jullie reactie hier op al vast

 19. Ik heb een nieuwe camera Nikon D810. Voorheen haad ik de D300s, ik ben dus overgegaan naar fullframe. Nu kan ik mijn RAW bestanden niet openen. Ik werkte altijd met Aperture van Adobe en Photoshop CS3. Het selecteren en de voorbewerking deed ik in Aperture (wat ik een superfijn programma vond om in te bewerken en te selcteren) en de details deed ik in Photoshop CS3. Wat kan ik nu het beste doen om mijn foto’s te lezen, selecteren en bewerken?

 20. Je kunt deze omzetten naar DNG of er voor zorgen dat je de laatste versie van de software draait die ondersteuning biedt voor je camera.

 21. ik heb al van alles geprobeerd met mijn display van mijn Canon 7D, maar op de een of andere manier lijken de foto’s op het display van de camera zoals ik ze graag wil hebben. Alleen als ik ze dan in RAW op de computer zet (ik heb een 100% RGB monitor) dan lijken ze altijd weer een stuk donkerder en grauwer en moet ik er nog behoorlijk wat aan aanpassen. Dit vind ik heel misleidend. Mijn instellingen voor de foto’s zelf staan goed zover bekend en ik heb ook goede belichting in mijn studio.

  Is er een manier voor om toch mijn display op de camera zo in te stellen dat deze overeenkomt met de foto’s naderhand op de computer? Ik wil namelijk niet telkens er zoveel tijd hoeven steken om de belichting en de warmte etc. te moeten gaan bewerken – zeker niet als ik heel veel foto’s moet gaan bewerken.

  Ik ben benieuwd of iemand hier iets op weet!