DigitaleFotografieTips.nl

135 reacties op “RAW, foto’s onbewerkt uit de camera”

 1. Hoi Kenneth,
  Pas jij dan ook iedere keer het aantal bits aan als je de RAW photo bewerkt? In photoshop wordt het niet automatisch 16 b. Dus dan zou ik dat iedere keer handmatig aan moeten passen en weer terug als je de foto uiteindelijk in JPEG opslaat. Of sla jij de uiteindelijke foto in een ander bestand op?

 2. Beste Jeannette,

  Ik werk vanuit Lightroom. Die exporteert het RAW bestand naar 16 bits (of 8 als je daarvoor kiest) als je “Edit in Photoshop” kiest. Je kunt het bestand als PSD of TIFF exporteren.

  In Photoshop voer ik de benodigde bewerkingen uit en sla het bestand vervolgens op. Lightroom heeft nu een RAW en een TIFF/PSD versie van de foto. Beide versies kan ik vanuit Lightroom naar JPG exporteren en bijvoorbeeld op Flickr plaatsen. De omswitch actie in Photoshop gebruik ik dus niet.

 3. Hoi Kenneth,

  Al een geruime tijd lees ik mee met jou interessante artikelen.
  Nu heb ik toch een vraag betreffende het bovenstaande artikel.
  Ik plaats nogal eens wat foto’s op fora en diverse sociale netwerksite’s, maar ik merk op dat als ik een foto van RAW bewerk en opsla als JPEG alles goed is, ga ik hem dan verkleinen en plaats ik hem op bovengenoemde mediums dan zijn ze ineens onscherp.

  Ik doe in mijn ogen niets verkeerd, ik bewerk met bijgeleverde software, of met Photoshop.
  Dan verklein ik hem met Photoshop of Redstone, met maximale pixel ratio van 900 x 600, met een dpi van 150.

  Kan ik nu dan beter verscherpen na het verkleinen?
  Of is er een beter manier voor het verscherpen?

  Groet,

  Kevin.

  1. Hoi Kevin, als ik het goed begrijp plaats je foto’s van 900×600? Is dat ook de grootte die ze op forums aanraden? Het zou kunnen dat die nog een eigen verkleiningsactie doen om de foto’s in het gewenste formaat op die site weer te geven? Als je de foto zelf met je browser opent, zie deze er dan ook onscherp uit of alleen op die sites?

 4. Hoi Kenneth,

  Het formaat van 900×600 is de aangegeven grote van het forum, tevens is het ook de maximale grote die toegestaan is voor het uploaden.
  De foto’s worden niet meer verkleind.
  De zelf verkleinde versie die ik op de computer heb staan is bij opening ook niet helemaal scherp.
  Het lijkt net alsof ze soft tone gefotografeerd zijn.

  Bedankt al voor je reactie

  Groet Kevin

 5. Hallo,

  Ik heb een vraag betreffende een RAW-bestand.
  Hoe kan het zo zijn, als ik mijn afbeeldingen die van mijn camera (Nikon D5000) in picasa bekijk, dat de Raw bestanden donkerder zijn dan de jpeg bestanden?

  mvg Ronald

  1. Hoi Ronald, dit ligt zeer waarschijnlijk aan de RAW verwerking van Picasa. Misschien dat Picasa de D5000 data niet helemaal goed leest. RAW bestanden zijn over het algemeen ook wel iets donkder, omdat er geen correcties in de camera worden toegepast, waardoor deze vrijwel altijd iets minder contrast hebben, de kleuren iets minder fel zijn en er nauwelijks verscherping is toegepast.

   Wat je kunt doen is de RAW+JPEG instelling kiezen en zowel het RAW bestand als het JPEG bestand in ViewNX en Picasa bekijken en zien of je verschillen ziet tussen ViewNX en Picasa.

 6. Ik heb een groot aantal foto’s in RAW geschoten maar kan deze nu niet rechtstreeks vanuit de camera (Lumix Panasonic) naar iphoto importeren omdat deze het format niet herkend. Is er een andere simpele optie?

  1. Hoi Stella, heb je al de laatste Digital Camera Raw Compatibility Update voor de Mac gedownload? Op http://support.apple.com/kb/HT3825 vind je een overzicht van camera’s die worden ondersteund. Om welk model Lumix gaat het precies?

 7. Hoi Kenneth,

  Heb sinds kort een nieuwe body, de Nikon D5000. De raw foto’s hiervan kan ik ineens niet meer met Photoshop openen. De foutmelding is: ‘kan uw verzoek omdat het niet het juiste soort document is niet uitvoeren’. Ik doe precies hetzelfde als met mijn vorige camera, de Nikon D60 en weet dus niet wat ik fout doe. Heb jij een oplossing?

  1. Dag Tiny,

   Ik heb ook een Nikon D5000. Ik heb de proefversie van Photoshop Elements 9 gedownload en kan wel RAW foto’s bewerken.
   Mvg,
   Gilbert

 8. Hoi Tiny,

  Misschien zou je in het bijgeleverde ViewNX je foto kunnen converten naar een Tiff bestand. Als het goed is kan Photoshop daarmee om gaan.

  Anders zou het misschien handig zijn om op het Nikon Club Nederland forum te vragen naar een oplossing. Daar zitten genoeg Nikon gebruikers die je kunnen helpen (want Kenneth gebruikt volgens mij Canon ;))

  Groet,
  Erik

  1. Ik heb zonet even hetzelfde geprobeerd (ben ook Nikon gebruiker en toevallig ook met een D5000). Het NEF-formaat wordt door Photoshop niet herkend en je zult je NEF dus moeten converteren naar TIFF. Dit kan zoals ik zei met ViewNX wat je bij is geleverd. Daarna kan je het bestand gewoon in Photoshop openen.

   Simpele stappen en bij mij werkte het prima ;)

 9. Zie ook: http://nikonimglib.com/nefcodec/index.html.nl

  draait hier onder Windows 7 64-bits

  grtz.Frans

 10. Hallo Kenneth,

  Sinds kort ben ik in het bezit van een Canon EOS 7D. Voorheen had ik een Canon EOS 400D.

  Met het foto bewerkingsprogramma PaintShopPro Photo X2 kan ik wel mijn Raw opnamen van de 400D maar niet die van de 7D openen. Heb jij hier een verklaring voor?

  Wat is het alternatief?

 11. leuke site,

  ik kan geen RAW foto’s op mijn computer openen. niet op xp en niet op vista.
  watmoet ik doen? wat doe ik fout..

  ps

  ik leer veel van je site..

  1. Hoi Bas, welke camera gebruik je?

 12. Hoe kan ik van een DNG bestand een JPG bestand maken met dezelfde kwaliteit? Bij het omzetten gaat de kwaliteit geweldig achteruit zo zelfs dat pixum de foto weigert.

  Alvast dank voor je antwoord,
  Willem

 13. Hallo,

  Onlangs heb ik een Nikon D90 gekocht.
  Met welk programma kan ik de RAW-bestanden het beste bewerken ? en naar welke extensie omzetten ?

  Mvg,

  Ralph

 14. ik heb de canon EOS 1000D.

 15. hey,

  het lukt me niet om RAW foto’s te openen, niet op xp en ook niet op vista.
  ik heb een canon EOS 1000D.

  heb je mischien een tip?

  laters

 16. hoi,

  ik heb een canon euso 550d
  ik kan mijn raw fotos openen via photoshop cs5 maar wil ik deze via picasa doen gaat dat niet ik heb voor cs5 een update gedaan waarom hij mijn bestanden kan lezen.
  is dit er evt ook voor picasa als ik zze nu open worden ze namelijk paars en krijg ik maar een deel van de foto te zien.

 17. Hallo Kenneth,

  mischien kan jij mij helpen, ik heb net light room 3 gekocht maar ik kan mijn foto´s niet vanuit mijn kaartje importeren.
  Ik maak mijn foto´s in RAW en fotografeer met een panasonic lumix GH1

  groetjes Tanya

 18. Hoi,
  ik heb een 550d wat moet ik juist doen om mijn foto’s in CS5 of CS4 te kunnen bekijken of bewerken. Moet ik hiervoor eerst nog een programma op de computer installeren.
  Sorry, mss is deze vraag door een ander gesteld maar ik ben een leek hierin.!

  alvast bedankt!
  Yasemin

 19. Hallo Kenneth, vooropgesteld: ik ben een beginnende maar enthousiaste fotogravin (63). Ik moet voor een tijdschrift een foto aanleveren met een hoge resolutie. Ik fotografeer met een Nikon D90 maar het woord resolutie komt in de grote handleiding van de camera niet voor. Moet ik nu in RAW fotograferen om die resolutie te bereiken? Mijn foto’s die ik normaal als JPEG heb zijn 3,5 Mb en afm.4288×2848. Ik snap het ook niet want de verwarring voor mij is groot met dpi en resolutie. Ik kom er niet uit!
  Dank voor je tijd en antwoord!
  Babs (www.card-rich.nl)

 20. hallo,

  voorheen deed ik alles zonder RAW maar nu wil ik er mee beginnen maar mijn pc herkent de raw-bestanden niet meer wat voorheen wel het geval is.
  wie snapt het?

 21. Kenneth,
  Ik heb al veel geleerd over RAW door jouw artikel en beantwoorde reacties. Nu zag ik een vraag van ene Ralph op 24 augustus die, net als ik, in het bezit is van een Nikon D90 over welk RAW-bewerkingsprogramma hierbij het beste past. Een antwoord hierop heb ik niet kunnen ontdekken. Je zou zeggen NIKON Capture NX maar misschien zijn er redenen om toch voor een ander programma te kiezen. Ik ben beginnend hengelsportfotograaf en ben me aan het specialiseren in “springende” vissen. Dat lukt al aardig met aangepaste diafragma (f8 à 9), AF-c, ISO 400 à 800 en 5 opn./sec. maar veel foto’s hebben weinig tekening in met name de lichte delen (onderkant) van de vis. Ik hoop met RAW-nabewerking hier verbetering in aan te brengen.

  Thomas

  1. Capture NX is opzich een prima programma. Werkt goed met NEF bestanden. Is wel wat beperkt maar kan de bewerking die jij zoekt prima aan.

   Je zou eens kunnen kijken naar het gebruiken van Lightroom. Vergelijkbaar met Capture NX alleen dan nog veel beter ;)

   Verder moet je in principe met RAW-nabewerking meer uit de foto kunnen halen, maar verwacht niet direct de grootste wonderen ;) Het kan zijn dat je veel winst eruit kan halen maar dat is nooit gegarandeerd. Verwacht niets, dan maak je altijd winst ;)

   Als ik jou was zou ik beginnen met Capture NX gebruiken. Mocht je daar tegen beperkingen aanlopen dan kan je kijken welk programma dan geschikt is. Maar zolang je niet beperkt wordt door een programma kan je dat programma prima blijven gebruiken.

   1. Erik,

    Bedankt voor het duidelijke antwoord. Tussen beide programma’s zit nieuw aangeschaft een nogal fors prijsverschil! Of hebben jullie nog een advies daar goedkoper aan te komen?

    Thomas

    1. Thomas,
     Gratis In showFoto is een raw plug in, ik weet niet of het in
     windows werkt.

     Gijs.

 22. Hallo Kenneth, sorry voor de late reactie maar ik heb van jou een uitleg gekregen die ik begrijp en waar ik wat mee kan. Heel hartelijk dank hiervoor en ik ga er mee aan de slag. Ook heel leuk om te lezen op je website over het fotograferen van vuurwerk. Dat ga ik morgen (voor de zoveelste keer) uitproberen. Je hoort van me!
  Ik wens je een heel goed en gezond 2011!
  Babs Eliasar

 23. Beste Kenneth,

  Ik heb heb onlangs een Canon 550D gekocht en wil graag mijn RAW fotos bewerken op het bijgeleverde photo digital professional alleen is dit alleen in het engels en voor een leek niet echt makkelijk..

  Weet jij een oplossing hiervoor?

  alvast bedankt.

 24. Beste Kenneth,
  Ben van plan een systeemcamera te kopen.
  Sigma DP2
  Olympus E-PL2
  Leica D lux 5

  Heb de recensies op internet doorgespit.
  Kom er echter niet uit.
  Het nadeel vd Leica is weer dat je er 2 fotobewerkingsprogr. bij “krijgt”.
  Lightroom en premiere elements.
  ik werk nu met Paint shop pro, bevalt goed. (kan alleen niet in RAW bewerken, maar zit daar niet zozeer op te wachten) of zeg je, RAW moet je doen .

  Mag ik jouw mening ? Wat zou jij doen en waarom?
  Alvast bedankt!
  Ingrid

 25. Allereerst wat een geweldige site word hier veel wijzer van als al die boekjes tezamen,duidelijke uitleg en begrijpbaar, is een kunst op zich om iemand anders wat te leren.Geef zelf ook wel eens begeleiding in mijn vakgebied en dan zie je ook hoe simpeler de uitleg hoe sneller het begrepen wordt.Chapeau!!!!

  En nu mijn vraagje ik heb pse8 en de plugin 6.1 geinstalleerd voor het verwerken van raw,maar nog steeds zegt ie onbekend bestandstype.Heb jij enig idee hoe ik dit kan oplossen ik ben uitgevogeld!!!!

  1. Hoi Patrick,

   Van welke camera zijn de RAW bestanden afkomstig?

   1. Hoi Kenneth ik gebruik de Canon
    d3100.

    1. Ik denk dat je de Nikon D3100 bedoelt? Adobe heeft ondersteuning toegevoegd in Camera Raw 6.3, maar die kun je alleen gebruiken met Photoshop Elements 9: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4920