DigitaleFotografieTips.nl

229 reacties op “Veelgestelde Lightroom vragen”

 1. Goede dag.

  Goede dag.
  Ik heb een vraag aangaande lightroom 3.2,hier heb ik de orginele versie.Nu wil ik versie 5.0 kopen.Kan deze eigenlijk met een update versie gemaakt worden of moet ik de komplete versie aanschaffen.Graag een antwoord hierop.Bedankt

  ik heb een

  1. Dag Ton, je kunt Lightroom 1 t/m 4 direct upgraden naar Lightroom 5 en je kunt daarvoor de upgrade versie kopen.

 2. Vind het nog wel jammer dat Adobe nog geen camera en objectief profielen heeft voor fujifilm. Ben ook erg benieuwd wanneer ze nu eindelijk X serie gaan ondersteunen, zoals de Fujifilm X Pro1

 3. Er is al X serie ondersteuning in Camera Raw, kijk maar op http://www.adobe.com/nl/products/photoshop/extend.html

 4. Klopt er is ondersteuning voor de RAF bestanden in LR 5, maar camera objectief profielen wordt alleen de FinePix X100 ondersteund de X serie helaas niet.

 5. Hallo Keneth

  Ik werk nogmaar kort met LR5 en ik vind nergens doordrukken, kan je me hierop een antwoord geven

  mvg
  freddy

 6. import probleem bij LR 5

  De eerste keer dat ik geheugenkaart in laptop stak kwamen de foto’s automatisch in LR
  Heb deze foto’s gewist maar als ik nu naar importeren ga en klik op de gewenste kaart of map reageert LR niet meer

  Wat kan er mis gegaan zijn?

  gt jan

 7. als ik foto’s uit mijn camera in LR5 importeer staat de witbalans telkens op ‘bewolkt’. Ik wil dat die op ‘als opname’ staat. Dat lukt niet. Hoe stel ik dat definitief in?

 8. ik heb bij lightroom denk ik per ongeluk op een knop gedrukt..
  ik kan de belichting contrast enz niet meer zelf doen..staat die ergens vast??hoe kan ik het weer in de orginele stand krijgen..dat ik het zelf kan doen..ik gebruik LR.nog niet zo lang..maar vind het een geweldig programma Groeten Truus

  1. Hoi Truus ik al een tijdje precies hetzelfde probleem ….wat ik ook doe ik kan mijn fotos niet meer bewerken…..de schuiven doen hety maar er gebeurd niks meer in de foto ! Is er iemand die ons kan helpen ? Ik heb alles al geprobeerd zelfs een nieuw LR progamma en ook die deed niks ………

   1. ik ben er intussen achter…ga naar Venster bovenin..dan Deelvensters ..en dan standaard aanvinken..dan doet ie het weer..ten minste bij mij..
    Groetjes Truus

    1. Hee Truus heel erg bedankt voor de tip !!! Ben uit de problemen….FIJN ! Groetjes Barbara

     1. Ja ik was ook heel blij dat ik het gevonden heb..zal wel komen doordat je wel eens verkeerd klikt..maar nu is het zo weer opgelost..
      Groetjes Truus

 9. We are a group of volunteers and opening a new scheme
  in our community. Your website offered us with valuable
  information to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful
  to you.

 10. In LR 5.2 c.q. 3 zie ik in de Bibliotheek het juiste Fujifilm X-Pro1 camera profile.
  Zodra ik dezelfde foto ga bewerken en correctie profile aan vink zie ik wel de juiste lens profile maar de verkeerde camera, nl. de E-X1
  Nu weet ik wel dat de twee camera’s identiek zijn betreffende de censor, maar toch ?? IK WIL MIJN X-PRO1 zien in mijn profile.
  Enig idee wat hier aan te doen is ?

  1. Bese Jan,

   De X Pro1 heeft al een automatische correctie, maar waarom wil je perse je camera profiel zien. Wat voegt dit toe ?
   Als ik een foto bewerk en exporteer dan staan de camera gegevens netjes in de EXIF….

   Zelf gebruik ik naast de dslr een Pro1 en ik let er persoonlijk niet zo op welk profiel ik te zien krijg. Belangrijkste is dat de foto er goed uit komt. Al heb ik wel een custom profile voor de 18mm.

   Op de adobe site staan voor aantal objectieven custome profiles en waarschijnlijk ook wel voor de Pro1

   1. Hoi Daan,

    Helemaal met je een hoor. Bij staat in de EXIF ook alles correct.
    Maar vreemd blijft het wel als je van Bieb overgaat naar ontwikkelen de body ineens een EX-1 blijkt te zijn.
    Overigens, overschakelen naar Elements 11 gaat perfect.
    Thanks anyway,
    Btw. Heb je met je X-Pro1 flitservaring?
    Ik krijg in het menu (5) mijn flitsfunctie niet geopend. Enif idee?

    MHG, Jan

 11. Ik heb zojuist een batch foto’s via Lightroom verkleind naar 2MB. In het overzicht van pictogrammen verschijnt nu een grijze balk over een groot deel van de foto’s. Als ik desbetreffende foto’s aanklik openen ze wel en zijn ze goed zichtbaar.Wat moet ik doen om de pictogrammen ook geheel in beeld te krijgen?

 12. Hallo beste “amateur” fotografen. Ik heb bij mijn nieuwe Canon camera, een Adobe “Photoshop” Lightroom, gratis gekregen. Alleen, wat kan ik en wat moet ik ermee? Ik heb het geïnstaleerd en bekeken. Op enkele knoppen gedrukt, maar ik sta als een kat in een vreemd pakhuis. Ziet er mooi uit, maar ik kan er niets mee. Kunt u mij iets vertellen waardoor ik kan zien dat er wat met mijn foto gebeurt? Noem slechts één knop. Ik begrijp er niets van.

 13. Ik heb LR5. Het is een geweldig programma. Om te beginnen is hulp wel gewenst.
  Kijk anders op bijgaande site van Adobe:

  http://helpx.adobe.com/nl/lightroom/topics.html

 14. Hallo,

  Mijn vraag,kan ik mijn RAW bestanden zo,n 12000 exporteren als kleine jpg bestanden en de volledige mappen structuur behouden

  Gr Gert

 15. Hallo,

  Ik heb een presets op internet gedownload waar ik erg tevreden over ben. Het enige is dat er een vignette is ingesteld die ik er graag uit wil hebben. Is het ook mogelijk om deze nog te verwijderen?

  Groeten, Annemiek

 16. Beste lezers,

  Sinds een paar weken ben ik in het bezit van het lightroom 5 programma. Hier heb ik al leuke bewerkginen mee gedaan en iedere keer leer ik weer bij.
  Maar nu heb ik waarschijnlijk een instelling gedaan die ik niet meer ongedaan kan maken.
  Elke keer als ik een foto ga bewerken ( steeds een nieuwe )is de lucht al rood of zijn gedeeltes van de foto rood.
  Weet iemand misschien hoe ik dit kan verwijderen.
  Alvast bedankt

 17. Ik heb Lightroom 3 2 jaar met veel plezier gebruikt op mijn XP computor.
  Na overschakeling op Windows 8 krijg ik geen zichtbare afbeeldingen meer te zien. Ook geen thumbnails.
  Met de muis bewegen over het grijze vlak waar de foto hoort te staan laat wel alle beeldinformatie zien in het histogram etc.
  Wat kan er verkeerd gaan?

  1. Beste Fred,

   Zover ik me kan herinneren van het Adobe support forum is deze versie niet geschikt om te gebruiken met Windows 8, maar Adobe heeft van de week nieuwe update uitgebracht van LR versie 5.4. Dit is een enorme vooruitgang op de oude 3 versie. Zelf gebruik ik de Creative Cloud. En je betaald +/- 12 euro per maand voor Adobe Lightroom en Adobe Photoshop CC. (altijd de laatste versie van deze twee geweldige pakketen)

   Wat gaat er verkeerd. Je Windows versie ondersteund je verouderde software niet meer.

   Groet,
   Daan

 18. Hallo,

  Sinds een paar weken ben ik bezig met het bewerken van mijn foto’s in Lightroom 5, tot nu toe ben ik er echt super blij mee en leer ik steeds meer. Ik ben begonnen met m’n foto’s te brushen in lagen (dus achtergrond, gezicht, ogen, haar per laag aanpassen met een brush)
  Alles krijgt dan veel meer diepte en je kan bepalen welk deel van de foto je wil accentueren.. Vast bekend bij velen van jullie want ik heb het tenslotte van youtube :$
  Alleen nu merk ik als ik van ontwikkelen terug ga naar bibliotheek en als ik de foto exporteer, er heel veel scherpte en helderheid uit de foto verwijdend.
  Wat doe ik fout?

  Alvast bedankt,
  Inge

 19. Hoi, ik ben nog maar net begonnen met lightroom 5. Gebruik het programma op mijn laptop. Nu valt tijdens het werken ermee regelmatig alles uit en krijg ik een blanco scherm met een soort trillingen in het midden. Als ik dan de pc weer afsluit en opstart kom ik uit waar ik was gebleven… en kan weer even verder tot het weer gebeurt. Maar dit lijkt me niet de bedoeling.
  Kan iemand me verder helpen?
  Ik hoop het!
  Trui

 20. Ik bewerk mijn RAW foto’s in lightroom. Maar lightroom zet ze om in JPEG waardoor de bestanden veel kleiner worden. Ik wil de mensen een versie van hun bewerkte foto’s bezorgen die ze op welke grootte ze ook willen kunnen afdrukken. Moet ik ze dan als DNG opslaan ? Probleem is dat ik ze dan niet meer kan openen op laptop. Is wel eentje waar zowel XP als Windows 8 opstaat. Heeft het daar iets mee te maken ? Ik kan foto’s maken en bewerken maar heb geen enkel opleiding of technische achtergrond. Nu zijn mijn 128 foto’s 112Mb en als ik ze opsla in DNG worden ze al snel een heel stuk groter wat toch ook de bedoeling is als de mensen voor wie de foto’s zijn ze in groot formaat willen afdrukken, of ben ik hierin fout ?
  Kan iemand me even wat raad geven aub ?

  Greetz Mary

 21. beste,

  het lijkt dat ik al mijn eerder bewerkte en opgeslagen fotos kwijt ben omdat ik een compleet nieuwe catalogus voor me heb, ik zou niet weten hoe ik mijn eerdere fotos tevoorschijn krijg (22.000) die kan ik toch niet “zomaar” kwijt zijn? ik denk dat ik een nieuwe catalogus geopend heb, hoop dat u raad weet,

  groeten Lucienne

 22. Enige tijd gelden lightroom aangeschaft. De bewerkingen die ik doe in lightroom zijn alleen zichtbaar in de navigator of onder in de balk, maar niet op de afbeelding in het midden. Bij croppen wordt afbeelding in het midden grijs. M.a.w ik kan niets met dit programma.
  Inmiddels op labtop geinstalleerd en daar gaat het goed. alle instellingen gecontroleerd en herinstallatie gedaan, echter probleem is niet verholpen. Wie weet waar het probleem zit?

  1. Antwoord op mijn eigen vraag (gedeeltelijk) opgelost, door het programma op een andere schijf te installeren. nu werkt het bij een gebruiker goed en bij de andere niet.

 23. Ik gebruik nu LR4.4 op een Windows laptop, maar ik ga over naar een I Mac. En ik wil graag mijn LR 4.4 upgraden naar LR 5 op de Mac. Kan dat?

 24. Ik heb LR5 geïnstalleerd, maar krijg nu telkens de melding “assertion failed”. Het lijkt alsof LR een catalogus zoekt in een onbestaande map. Ik heb al diverse “oplossingen” uitgeprobeerd, maar niets helpt. Wat kan het probleem zijn, en hoe kan ik het verhelpen? Ter info: het is een officiële aangekochte versie, en ik werk met Windows 7.

 25. ik gebruik op mn werk LR 4.4
  graag wil ik verschillende crops van de zelfde raw foto in verschillende catalogus gebruiken… maar in elke catalogus wordt dat aangepakt… wil ik iets wat niet kan…