DigitaleFotografieTips.nl

229 reacties op “Veelgestelde Lightroom vragen”

 1. Hoi ,vraagje?
  Ik ben sins gisteren in het gelukkige bezit van een mac, alles van lightroom geinstaleerd.
  Alleen is het ff voor mij verwarrend dat zoals ik vroeger in windows de bewerkte foto’s gewoon in de map afbeeldingen terug kon vinden, kom ik daar nu ff niet uit.
  In de finder zie ik ze wel staan maar is daar dan niet zoiets als een map voor zodat ik naar die map toe kan gaan en de bewerkte foto’s kan selecteren en kan versturen.
  Wie kan mij helpen????
  Alvast bedankt

 2. Ik herken dit. De bewerkte foto’s exporteer ik nu naar een nieuwe map : ” bewerkte foto’s” , en zet ze dan in een map met dezelfde naam als de geïmporteerde foto’s.
  Maar misschien is er een veel betere methode, dan hoor ik dat ook weer graag.

 3. ik krijg in lightroom de melding bij openen bestand ontwikkelen de melding , kan map niet vinden ??????

  Help ???

 4. beste

  mijn watermerk exporteert niet mee met de foto’s
  heb je advies?

  mvg

 5. Van het ene op het andere moment verkleint LR bij het exporteren mijn foto’s. Eerst waren de meeste foto’s rond 5 tot 10 mB. Nu ineens maximaal 126 kB. Ik ben me niet bewust dat ik het exportprogramma anders heb ingesteld. Hoe kan ik de normale grootte weer terugkrijgen?

  Weet iemand dat?

 6. Als ik alles in LR5 zet vind ik de foto,s niet terug op de harde schijf waar ze vandaan komen ,waar vind ik de foto,s nu

 7. Ik wil foto’s importeren in lightroom 6 vanaf mijn pro fuji2 , maar hij ziet wel de jpeg maar kan de voorvertoning van raf bestanden niet lezen. Wat doe ik fout ? Ik heb ook geprobeerd op kopieren als dng, maar helaas

 8. Ik krijg in LR5 bij het importeren de melding “kan voorvertoning niet lezen”. Ik heb de Camera een Nikon 1 J5 ingesteld op Raw+Jpeg Fine groote L en kleurruimte sRGB. (mocht dat van belang zijn. Met mijn vorige camera had ik dit probleem niet en kon ik moeiteloos foto’s importeren. Wie kan me helpen?

  1. Hallo Patrick. oud bericht zag ik maar ik loop tegen hetzelfde aan.
   nwe D610 Nikon aangeschaft maar LR5 herkent de RAW besanden niet. wel de jpg. is het bij jou opgelost? hoor graag. vrgr
   Danny

 9. Een goed middag ik gebruik Lightroom 6 sinds kort, ik vind het een fijn programma om er je foto’s te verbeteren, maar als ik m’n foto’s importeer dan zijn ± 17 mb en als ik ze Exporteer voor eventueel ’n foto af te drukken dan is zo ’n foto maar 475 kb of zoiets en dat is soms wel heel erg klein, ook om hier of daar met iets mee te doen bij Frans Lanting of iets dergelijks, kan mij iemand vertellen of mailen wat ik verkeerd doe of verkeerd heb staan in mijn Lightroom, en waar ik moet zijn om het eventueel goed te zetten ?? Bij voorbaat Heel vriendelijk bedankt met de vriendelijke groeten van Harrie Timmermans.

 10. Geachte heer Timmermans,
  Heel toevallig ben ik afgelopen week en vandaag ook met dit probleem bezig. Ik gebruik al jaren tot volle tevredenheid LR5 en ineens had ik hetzelfde probleem. Grote foto’s ingeladen in LR5 en als export VEEL te kleine foto’s. Het is mij een raadsel hoe het kon gebeuren. Daarna heb ik verschillende sites doorzocht en toen bleek dat het probleem echt bekend is, maar de echte oorzaak kan ik nergens vinden. Ik heb aan de instelling op LR NIETS veranderd en dat zult u waarschijnlijk ook niet hebben gedaan. De enige werkbare oplossing schijnt tot nu toe te zijn, is de AFBEELDINGSGROOTTE aan te passen. Maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Het lijkt me overigens een logische oplossing. Het zou mij ook niet verbazen als er een fout in LR zit. Op een Engelse site wordt er ook uitgebreid op ingegaan: “Lightroom export size why so small?” Van een foto van mij van 10,7 mB bleef na export 519 kb over. Te weinig om de foto te vergroten.
  Ik heb voor u niet een echte oplossing, maar ik hoop dat u die wel krijgt. Dan krijg ik hem waarschijnlijk ook.
  Met vriendelijke groet, Wim Snieder

 11. Hallo,

  Ik gebruik sinds kort Lr6. Echter in het tabje ontwikkelen ziet mijn ‘na’ foto eruit als een olievlek, hoe krijg ik deze weer naar ‘normaal’ beeld? Zodat ik ook kan zien wat ik aangepast/gewijzigd heb.

  Alvast bedankt!

  Groeten Bianca / MBBM

 12. Beste

  Ik kan mijn foto’s van lighroom niet exporteren naar mijn bureaublad of elke andere map doordat de originele foto’s niet meer op de computer staan. Is er toch een manier om deze te exporteren?

 13. Beste

  Ik kan mijn foto’s van lighroom niet exporteren naar mijn bureaublad of elke andere map doordat de originele foto’s niet meer op de computer staan. Is er toch een manier om deze te exporteren?

  Alvast bedankt!

 14. Beste,

  Opnamegegevens verschijnen in de linkerbovenhoek van mijn foto in beeld. Blauwe vlekken zijn te zien = diepzwarten.
  hoe kan ik beide zaken verwijderen?

  Dankjewel

 15. Hi,

  Ik maak regelmatig gebruik van Lightroom maar sinds net is mijn ‘gereed’ knop verdwenen. Voor de rest werkt het programma prima, maar nu kan ik geen vlekken meer verwijderen etc en andere toepassingen toepassen.

  Kan iemand mij helpen en vertellen hoe ik die knop terugkrijg?

  Bedankt alvast!

  Groet,
  Fleur

  1. Hallo
   Bij mij idem dito nog geen oplossing gevonden twee pc’s met lightroom 6 op de ene pc wel een gereed knop en op de andere niet???????
   Groet Chris

   1. Is op gelost gewoon instelling in de werkbalk verandert
    Groet Chris

 16. hoe kan ik van een opgeslagen lightroomfoto een PC achtergrondfoto maken?

  1. Zoek de foto op op je harde schijf en volg de normale routine om van een willekeurige foto een achtergrond te maken.

 17. Vraag: ik kan me herinneren dat er altijd een optie was bij Importeren via Lightroom: foto’s verwijderen van schijf.
  Dus je importeert ze van de kaart via Lightroom in een map op je harde schijf en verwijdert ze (er werd eerst na importeren nog een bevestiging gevraagd) daarna automatisch van je SDkaart.
  Dat gebeurt nu niet meer – is de optie er niet meer of mis ik iets?

 18. Het probleem is opgelost eenvoudig weer in schakelen via de werkbalk weergave

 19. laatste versie van lightroom geinstalleerd. Werkt slecht. hoe installeer ik de oude terug?

 20. Bij het downloaden/installeren v Lightroom6 werd bij het scrollen voor de taalkeuze accidenteel op Japans gekomen. Van dan af kon ik niks meer verstaan (Japanse karakters!) en werd niet verder gegaan met de installatie.
  Bij nieuwe pogingen tot downloaden/installatie kom ik in het Japans terecht en kan ik niet verder gaan.
  HELP, wie kan mij helpen!
  Via de helpdesk was het 20 minuten wachten op verbinding, moeilijk te verstaan Engels in een slachte verbinding die uiteindelijk verloren ging! Onbegonnen werk.
  D. Ceka

  1. Hallo
   Deinstaleer Lightroom run dan een register cleaner en verwijder ook alle tijdelijke bestanden (dit alles kan met bv Ccleaner gratis op het internet) start daarna de pc op nieuw op en probeer dan een nieuwe installatie van lightroom. Mocht dit niet lukken kun je altijd nog terug naar een vorig herstelpunt van Windows van voor de installatie
   Suces Chris

 21. Beste Chris
  Dank voor uw raadgevingen.
  Vorige week is een ICTer van mijn vorig werk is er in geslaagd om er een of ander vertaalprogramma op los te laten (bij mij lukte dat niet) en heeft hij het probleem opgelost.

  Nogmaals dank en vriendelijke groeten,

 22. Ik wil misschien Lightroom 6 gaan kopen, maar bij de productspecificaties staat dat als ik deze heb gekocht maar één keer kan downloaden, maar wat als ik een nieuwe laptop heb? Hoe krijg ik Lightroom dan op mijn nieuwe laptop? Mvg

 23. Hi,

  Zodra ik mijn foto’s exporteer uit LR is er een extreem kwaliteitsverlies, al zeg ik t zelf. Waar foto’s in LR zo bewerkt zijn dat ze scherp zijn, krijg ik het niet zo scherp zodra ik de foto heb geëxporteerd.

  De resolutie staat op 300 per inch.

  Iemand een idee wat ik kan doen om te zorgen dat ik na het exporteren nog net zulke scherpe foto’s heb?

  Alvast bedankt!

 24. Scherp op het beeldscherm of scherp op een afdruk?
  Pixels per inch is goed, maar exporteer je ook een lengte x breedte met voldoende inches?
  Staat de beeldkwaliteit op 100%?

 25. Ik heb mijn export verwijderd en wil nu dezelfde foto’s opnieuw importeren in Lightroom. Als ik op importen klik geeft Lightroom de foto’s niet meer weer. hoe kan dit?