DigitaleFotografieTips.nl

133 reacties op “Macrofotografie tips”

 1. Hallo,
  binnenkort wil ik graag een macrolens aanschaffen (ik heb een Canon 1000D met cropfactor 1,6) maar ik vroeg me af of de minmiale scherpstelafstand van de lens hetzelfde blijft ondanks de cropfactor. Dan zou ik aannemen dat ik een onderwerp bij de minimale scherpstelafstand 1,6:1 erop kan krijgen.
  Klopt dit?
  Mvg, Anne

  1. Hoi Anne,

   Het is al een tijd geleden dat ik me hier in verdiept heb en het staat met dus niet meer helemaal helder voor de geest.
   Maar ik meen echt te herrineren en te weten dat wat je stelt inderdaad klopt en dat je een vergroting van 1,6:1 krijgt. Objectieven zijn namelijk niet aangepast aan een cropfactor, het gaat om het effectieve brandpunt en de effectieve vergroting. Vermenigvuldigd met de cropfactor geeft dat dus inderdaad een vergroting van 1,6:1.

   Dat is ook logisch te verklaren. Er wordt door de lens een 1:1 beeld geproduceerd ter grootte van een fullframe sensor. Echter heb je met een cropsensor een uitsnede daaruit en krijg je dus een grotere vergroting ;)

   De scherpstelafstand blijft hetzelfde, dat is namelijk ook een fysieke eigenschap van de lens ;)

   Groeten,
   Erik

   1. Hallo Erik,
    bedankt voor je duidelijke uitleg. Nu heb ik echter weer iets gelezen over de EF-S lenzen van Canon (DX bij Nikon, DC bij Sigma, Di II bij Tamron) die speciaal voor body’s met een cropfactor zijn. Zouden deze lenzen de cropfactor dan wegnemen? Want je kan ook een ‘gewone’ canonlens gebruiken zonder dat EF-S op een camera met cropfactor…..
    Mvg, Anne

    1. Hoi Anne,

     Inderdaad zijn er lenzen die speciaal voor cropsensors gemaakt worden. Dit neemt alleen niet de cropfactor weg. Fysiek blijft het namelijk dezelfde lens met dezelfde eigenschappen. Er is alleen wat minder glas gebruikt.
     Stel dus dat je een EF-s/DX lens op een fullframe body zet, dan krijg je de binnenkant van de lens te zien aan de randen, oftewel, sterke vignettering.

     Groeten,
     Erik

 2. Hoi Kenneth, even een vraagje.
  Ik heb een eos 5d mkII.
  Ik wil graag een macrolens 100mm kopen.
  Kan ik hier een extender 2.0 opzetten om nog dichterbij te komen?Alvast bedankt, Paul.

 3. Beste Paul,

  De EOS 5D MKII is niet compateble met zowel de 1.4- als de 2.0 extender. Wel kan je tussenringen gebruiken die je factor vergroten en het mogelijk maken dichterbij je onderwerp scherp te stellen. Vergroting bijv. met verlengstuk EF12 1,17 – 0,12 en met verlengstuk EF25 1,37 – 0,27.

  Ik wens je veel (macro) fotografeer plezier.

  Groeten,
  Alex.

 4. Weet iemand of er een macroflitser is die past op mijn macrolens: “Tamron SP Di AF 90mm 1:2.8 MACRO 1:1” ?

 5. Hallo Kenneth,

  Ik heb een sony A500 met een lens 18-250mm. Nu wil ik een macro lens kopen, maar ik weet niet welke goed is. Ik wil ook een lens voor portretfotografie…Nu zie ik op Sony site 2 lenzen, welke ook geschikt zijn voor portretfotografie. Dat zijn de sony 50m28 & sony 100m28. Met macro wil ik graag insekten en bloemen fotograferen. Nu zie ik ook dat Sony een macro lens heeft 30m28…Kunt u het verschil van deze 3 lenzen vertellen???

  Ik zie uw reactie tegemoet

  Gabo

 6. Hoi Kenneth,

  Als beginner wil ik ten eerste kwijt dat jouw site echt geholpen heeft voor het maken van betere foto’s. Ik heb wel nog 2 vragen over de kortste scherpstelafstand.

  Ten eerste Is deze afstand vanaf lens of vanaf je oog?

  Ten tweede als ik de macro lenzen pak waar ik tussen twijfel (canon 100mm en tamron 90mm) ,hun kortste scherpstelafstand opzoek (canon 31cm en tamron 29 cm) en dit vervolgens vergelijk. Heffen dan de mm’s en de cm’s elkaar op en krijg ik dan hetzelfde plaatje?

  Ik wil graag macro fotografie gaan toepassen op ijs, druppels op gras en bloemen. Ik moet wel erbij zeggen dat er een insect er soms bij gaat zitten. Welke lens zou je mij dan aanraden?

  Groetjes Koen

 7. Ik heb een fujifilm finepix hs 10. Hoe kan ik het beste zulke foto’s krijgen..? Ben overgestapt van een simpel cameratje naar de Hs10, ooit in de toekomst overstap naar spiegelreflex.
  ik heb een lens van30x optische zoom F=4.2-126 / D58mm. Mij is verteld dat het mogelijk is met de juiste instellingen..

 8. @ Koen,

  De afstand is de afstand tot je lens. In hoeverre eea elkaar opheft weet ik niet; maar als je je vasthoudt aan de vergrotingsfactor zit je goed. Als die 1:1 is kun je ervan uitgaan dat het object even groot op je sensor terecht komt als het in werkelijkheid is. Je kunt dichterbij komen (de afstand tussen object en lens verkleinen) door ringen te gebruiken, maar dat is een aanslag op je DOF, maar als je objecten vrij twee-dimensionaal zijn (plat), zoals druppels, is dat geen probleem.

 9. Tip voor Canon gebruikers;

  http://www.eosdigitaal.nl/forum/viewtopic.php?f=52&t=85549

  Heb dit lensje destijds via marktplaats gekocht voor 25€ om om te bouwen tot macrolens. Werkt helemaal prima, hoewel het wel wat eng is om met je dremel een objectief te lijf te gaan…

  Have fun!

 10. Wat is het resultaat of heeft het zin om een close up filter te gebruiken op een macro lens

 11. Ik maak zelf ook vaak foto’s van insecten en bloemen en in het najaar paddestoelen. Voor spiegelreflexgebruikers heb ik nog wat aanvullende tips: met een hoekzoeker is het gemakkelijker om door de lens te kijken als je geen uitklapbare liveview hebt en het probleem met weinig licht is redelijk te verhelpen met een mini filmzon (met ledjes) die voorop de lens geschroefd kan worden.

 12. Hallo,

  Ik overweeg een macro lens aan te schaffen voor mijn canon 550D en verdiep me daarom eerst graag in de reproductiefactor van mijn huidige lenzen.

  Als ik het goed begrijp gaat het hier om de verhouding Beeldafstand / Voorwerpafstand. En is de eigenschap van de 1:1 macro lens dat deze een voorwerp op 2x de brandpuntafstand ook op 2x de brandpunt afstand achter de lens op de sensor projecteert.

  Gezien het feit dat het gaat om de verhouding Beeldafstand / Voorwerpafstand, betekent dit dat de reproductiefactor bij een zoomlens (marco lens of niet) verschilt over het bereik van de lens?? en hoe weet ik dan wanneer ik gebruik maak van de grootst mogelijke reproductiefactor?

  Op een van mijn lenzen staat een verhouding “1: 4 – 5.6” terwijl dit de diafragmawaarden zijn. dit heeft toch niet met de reproductiefactor te maken?

  Ik hoop dat iemand een antwoord heeft op deze brandende vragen…

  Patrick

 13. @Tom

  Nee, dat is niet waar, het is de afstand van je voorwerp tot de sensor. Bijv. Mijn Nikkor 105 mm micro heeft een 1:1 op ca. 31 cm. Dan is de afstand van de voorkant van mijn lens tot het onderwerp niet 31 cm maar ca. 1 dm minder.

  @Patrick.
  Achteraan beginnend, ja die “1: 4 – 5.6” heeft met je diafrgama te maken. Uitgezoomd is je grootste diafragma f/4, ingezoomd is dat f/5.6. Ik weet niet de reden van het feit dat de fabrikanten dat op deze verwarrende manier weergeven. Maar die waarden staan voorop je lens. De waarde 1:1 waar Kenneth het over heeft staat (bij Nikon) onder op de lens. Overigens geeft Nikon het alleen aan bij de micro lenzen (ja waarom noemt Nikon het nu weer micro….. ???).
  De minimale scherpstelafstand en het brandpuntsafstand is gerelateerd aan de reproductiefactor. Zoals ik al zei is dat bij mijn 105 mm lens een afstand van ca. 31 cm. Meer tele zal de 1:1 bereiken bij een grotere afstand, een kortere lens zal ook dichterbij moeten komen.
  Heb je gelijk het grote nadeel van een te lage brandpuntsafstand, je moet te dicht bij het onderwerp komen en dat vinden de meeste beestjes niet leuk, plus dat het ook nog wel eens erg onhandig is. IMO is ca. 100 mm wel het minimum (heel persoonlijk) en is 180 – 200 mm erg lux. Verder vind ik IF (internal focussing, lens blijft altijd even lang bij een bepaalde brandpuntsafstand) erg belangrijk. Sigma en Tamron hebben erg mooie macro-lenzen in de buurt van 100mm, maar de lengte van de lens varieert als je scherp stelt. Ook dat kunnen sommige beestjes niet waarderen (maar dat is maar één van de nadelen). IF heeft ook nadelen, zo heeft mijn 105 mm behoorlijk last van focus breathing. D.w.z. dat “de uitsnede” wijzigt tijdens het scherpstellen, het lijkt een beetje op zoomen….. en eigenlijk wil je dat absoluut niet. Het is dus geven en nemen.

  Ik weet niet precies wat de achtergrond van je vraag is m.b.t. 2x brandpuntsafstand. Ik kan er wel wat over zeggen. Zoals ik al gezegd heb, is je brandpuntsafstand rechtstreeks gekoppeld aan de afstand tot je object om een 1:1 reproductie te krijgen. Ga je twee keer zo ver van je onderwerp af, krijg je een “cropfactor” 1/2. Dat wil zeggen dat je onderwerp 4 keer zo klein op je sensor terecht komt (1/2 x 1/2). Ik weet niet of dat een antwoord op je vraag is?

 14. Wist je dat een macro lens Kenneth ook heel geschikt is voor potret fotografie , probeer eens zou ik zeggen!

 15. Hoi,

  Ik heb onlangs voor mijn Canon 60D, de Canon 100mm macro USM lens (zonder IS) gekocht. Nu heb ik zelf nog weinig ervaring met macro fotografie, zodat ik eerst nog wat zal moeten oefenen. Inmiddels heb ik mijn eerste foto’s gemaakt, met tamelijk mooie resultaten. Wat mij echter nog niet is gelukt, is om bijvoorbeeld een vlinder van heel dichtbij te fotograferen. De 100mm lens is er eentje met een vaste brandpuntafstand en een scherpstelafstand van minimaal 31 cm. Hoe krijg ik het dan toch voor elkaar om bij een vlinder elk haartje op de foto te kunnen zien, zoals ik vaak op voorbeelden op internet zie. Is dit toch een kwestie van dichterbij gaan met mijn 100 mm lens, of is er bij deze lens een verborgen (interne) zoom die ik nog niet heb kunnen ontdekken?

  1. Maak je gebruik van een statief? Heb zelf gemerkt dat statief erg handig kan zijn met Macro fotografie.

 16. Hallo,

  Sinds kort fotografeer ik ook wat. Ik heb nog niet zo’n goede camera, maar zou ik met de Fujifilm Finepix z300 ook macrofotografie kunnen doen?

  Rick

  1. Jouw lens is vrij klein en je mist vaak teveel licht maar in principe moet het met elke camera kunnen. Sterker nog, met een compact camera kom je er veel dichter bij dan met een SLR

 17. Marcro fotografie niet, maar je kunt natuurlijk wel closups maken. Dit wat velen ook verstaan onder Macro foto’s ;-)

  1. Wat is een closeup? Welke stand moet je gebruiken om een closeup te nemen?

   1. Het bloemetje dient voor close ups en “macro”….

 18. Hallo,

  Ik ben pas begonnen met foto’s maken. Ik heb een fujifilm finepix s2980. Op mijn lens staat ‘Fujinon lens 18x optical f=5.0-90.0mm 1:3.1-5.6’ ik weet niet precies wat dat allemaal inhoud. Maar ik heb altijd al een voorkeur gehad voor macro foto’s. Kan ik dit ook goed doen met de camera die ik heb.

 19. ik heb een ‘oude’ lens gekocht; nikon 50 mm f/2 al excellent; AI kit, die ik volledig handmatig moet gaan gebruiken op mijn camera d3100.
  Ik heb gelezen dat ik niet te dicht bij het object moet staan; dus min 50 cm van het object af.
  op de onderste ring van het objectief staan de diafragma waarden en op de bovenste ring een m met getallen en een ft. Hebben jullie een idee wat de m en ft waarden zijn?

  1. Anne,

   De M betekend meter en FT betekend feet.
   Dit zijn dus de instelbare afstanden van een object tot de lens.

   P.s.
   Wanneer er iemand is die een duidelijkere uitleg heeft, even plaatsen aub.

 20. Hallo,

  Ik heb een dringende vraag, ik maak heel graag macrofoto’s maar sinds ik een nieuwe camera hebt gaat dat moeilijker, ik heb de Sony HX300 en het valt me zwaar om hier fatsoenlijke macro foto’s mee te maken, iemand een advies/tip welke macrofilters ik het beste kan gebruiken voor mijn camera??

  Groetjes Sonja

  1. Ik heb een paar mensen met dit toestel in mijn cursus (die eigenlijk voor SLR’s bedoelt is) en zij kunnen echt op 1 cm afstand fotograferen. Wil het niet scherpstellen dan zet je je camera aan de zijkant van de lens op MF en dan stel je handmatig scherp. Vergeet niet de macro functie in te schakelen (het bloemetje)…Succes!!

   1. Altijd belangrijk bij macro is dat je genoeg licht hebt. Zet er dus evt. een lamp op of verander van positie

 21. Hoi Tobias,

  dank je voor je reactie, ga het uitproberen. ;)

  Er zit helaas geen macro stand/tulpje op deze camera,
  tenminste ik heb hem nog niet gevonden!!!!
  Heb wel ergens gelezen dat je er voorzet lenzen voor krijgt die je erop kan schroeven.

  Gr, Sonja.

 22. Beste Paul,

  Ik heb sinds een week de Canon 500D camera en wil graag bloemen, insecten, waterdruppels e.d.van dichtbij gaan fotograferen.
  Nu overweeg ik om de Canon EF 75-300-1:4-5.6 lens hiervoor te gaan kopen.
  Is dit een goede keus?
  En wat raad je mij aan voor een lens om ‘gewone’ foto’s te maken?
  Even voor de duidelijkheid: ik ben sinds een week fotograaf (smile)

 23. Beste paul,

  Ik zou je zelf eerder een Canon 55-250 IS adviseren. In haar prijs klasse een betere keuze dan de Canon die je zelf voorstelt.

  1. Hallo Daan,

   Geldt jouw reactie op mijn onderstaande vraag?

   Ik heb sinds een week de Canon 500D camera en wil graag bloemen, insecten, waterdruppels e.d.van dichtbij gaan fotograferen.
   Nu overweeg ik om de Canon EF 75-300-1:4-5.6 lens hiervoor te gaan kopen.
   Is dit een goede keus?
   En wat raad je mij aan voor een lens om ‘gewone’ foto’s te maken?
   Even voor de duidelijkheid: ik ben sinds een week fotograaf (smile)

   Mvg. Lilian

   1. Hoi Lilian,

    Zelf heb ik een Canon 600d en ik gebruik dagelijks een 55-250mm canon lens en ben hier zeer tevreden over. Voor macro foto’s gebruik ik bij deze lens een Meike automatic extentiontube(rond de 100 euro), waardoor je mooi dicht bij je object kunt komen. Dit setje heb ik standaard bij me….voor als je verder wilt gaan, raad ik je de 100mm canon macrolens aan, maar echt, de lens en tube doen er niet echt voor onder, zeker niet om er mee te beginnen!!
    Op mijn flickr site kun je ff rondneuzen…je kunt dan ook zien met welke lens ik de foto’s heb gemaakt, onderaan bij additional.
    Succes ermee,

    groetjes, Anneke.

    1. Dank je Anneke, zal zeker even gaan rondkijken tussen jouw foto’s

     Mvg. Lilian

Laat een reactie achter