Macrofotografie is één van de makkelijkste manieren om aan je onderwerp te komen, maar één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie. Je hebt er geen superdure lenzen voor nodig (kan natuurlijk wel, hoe dichter je bij je onderwerp kunt scherpstellen des te duurder de lens wordt), je kunt het doen in je eigen tuin als je daar een interessant onderwerp hebt en het kan hele verrassende resultaten opleveren. Eigenlijk kun je voor elk fotografisch onderwerp een macro foto bedenken. Alledaagse voorwerpen worden in close-up vaak toch een erg interessant onderwerp. Vooral als je niet meteen kunt zien wat het is.
Scherpstelafstand
Macrofotografie komt neer op het nemen van close-ups van alledaagse voorwerpen. De meeste camera’s hebben standaard een macro stand, vaak aangeduid met een tulp als icoon. Voor macrofotografie zijn twee waarden van belang. De eerste is de scherpstelafstand van de lens, hoe dichter je met de lens op je onderwerp nog scherp kunt stellen des te beter. Voor spiegelreflex camera’s zijn speciale macro lenzen en tussenringen te koop, maar vaak staat op een telezoom (tot ongeveer 150mm) of een 50mm lens ook al een tulp icoon. Dit geeft aan dat de scherpstel afstand van de lens dichtbij genoeg is om kleine voorwerpen groot in beeld te krijgen. Op mijn 50mm lens staat een tulpje met de waarde 0.45m, dit betekent dat de lens vanaf 45cm scherp kan stellen op het voorwerp. Op mijn 28-135mm lens staat dat deze scherp kan stellen op een halve meter. Maar dankzij de zoomcapaciteiten van de lens kun je een onderwerp toch heel close in beeld krijgen op deze afstand. Beter echter is een echte macro lens, mijn Canon 100mm macrolens stelt nog scherp op enkele centimeters.
Reproductiefactor
Een tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor. Deze staat in de vorm van een verhoudingsgetal op de lens. Bijvoorbeeld ‘1:1’. Dit geeft aan dat het object even groot op de sensor wordt geprojecteerd als dat het echt is. Mijn Canon EF 500mm F1.4 heeft een waarde van 1:1.8, dus het object wordt bijna twee keer kleiner op de sensor geprojecteerd. Fotografeer je een euromunt van 10mm, dan zal hij ook 10mm groot worden geprojecteerd op de sensor.
Is het onderwerp net zo groot als de sensor, dan kun je met een 1:1 waarde hem beeldvullend in beeld krijgen. Houd hierbij rekening met de 1,5-1,6 vergrotingsfactor die niet full-frame digitale camera’s hebben, je hebt dus genoeg aan een verhouding van 1:1,6. Er zijn ook lenzen die een reproductiewaarde hebben van 3:1. Dit betekent dat elke mm drie keer zo groot op de sensor terecht komt. Maar die zijn dan ook loei duur. Hoe groter het voorwerp, hoe vaker je genoeg zult hebben aan grotere verhoudingen. 1:4 Is beter te doen met een grote roos dan met een sneeuwklokje.
Goedkope oplossingen
De goedkoopste manier om macro foto’s te maken (als je geen lenzen hebt die geschikt zijn voor het scherp stellen op korte afstand) is met een compactcamera. Voor de prijs van een goede macro lens heb je camera’s die makkelijk in je zak passen en prima geschikt zijn om dichtbij scherp te stellen. Voor spiegelreflex camera’s kan het de moeite waard zijn eerst naar een close-up lens te kijken. Een close-up lens is eigenlijk een filter (zoals een polarisatiefilter) die je aan de voorkant van je lens schroeft en die het mogelijk maakt om dichter bij scherp te stellen. Nadeel is wel dat de randen onscherpte kunnen vertonen bij maximaal open diafragma en/of volledige zoom. Kijk anders naar bijvoorbeeld een 50mm lens, deze kunnen vaak ook dichtbij scherp stellen en het instapmodel is helemaal niet zo duur.
Heb je een onderwerp dat snel weer weg is (vliegen, vlinders, etc.) als je te dicht bij komt, dan is het handig om een zoomlens te gebruiken, eventueel voorzien van een teleconverter die de zoomfactor nog eens met een factor 1.4, 2.0 kan vergroten. Ook hier geldt dat de lensprestaties snel zullen afnemen, zeker als je voor de goedkope variant gaat, en dat je sneller een statief nodig hebt om voldoende scherpte in de foto te krijgen.
Foto’s maken
Gaan we kijken naar het daadwerkelijk maken van de foto. Wat macrofotografie nu zo moeilijk maakt is dat doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om scherp te stellen (met waardes als F1.8 of F2.8 op die afstanden wordt de achtergrond al heel snel onscherp). De kleinste beweging (van de fotograaf of van het onderwerp) verlegt de scherpte weer naar een punt waar je dit liever niet hebt. Je kunt dan een kleiner diafragma kiezen, waardoor je het scherpstelgebied vergroot, maar vaak moet je diafragma wijd open, omdat je anders te weinig licht hebt.
Beide problemen los je op met een statief. Hiermee kun je heel precies bepalen waar de scherpte komt te liggen en sluit je uit dat je camera beweegt tijdens het afdrukken en doordat je met een statief werkt kun je ook een langere sluitertijd hebben en kun je dus een kleiner diafragma kiezen om meer scherpte in de foto te brengen.
Je kunt een groot statief gebruiken voor onderwerpen die zich boven de groot afspelen, maar er zijn ook hele kleine statieven van 10cm met drie poten die al kunnen werken, mits je een niet te zware lens op de camera hebt zitten, anders helt hij over en heb je misschien een deuk in je lens. Wat ook goed werkt is gewoon op de grond gaan liggen (neem een vuilniszak mee), dit heb ik vaak gedaan bij het fotograferen van paddenstoelen, die zijn zo laag dat je de camera op de grond moet hebben staan om op hetzelfde niveau als de paddenstoel te komen.
Spiegelreflex nadeel
Hier komt trouwens een nadeel van een spiegelreflexcamera naar voren ten opzichte van een compactcamera. Doordat je geen omklapscherm hebt moet je met je oog door de zoeker kijken om de compositie te bepalen. Je moet dus echt op je hurken of gaan liggen. Je ziet dat nieuwe spiegelreflexcamera’s wel steeds meer gebruik gaan maken van een ‘Live View‘ functie. Hiermee zie je op het LCD scherm van de camera wat de compositie is en kun je dus iets meer afstand van je camera nemen.
Eén methode om hier mee te werken is ‘brute force’ (een aantal fotografen draaien zich om in hun graf), probeer te ontdekken in welke stand de lens scherp staat met autofocus. Beweeg de camera in een hoek en druk half op de sluiterknop en kijk naar in welke stand hij staat, op den duur weet je voor die situatie precies welke stand in ieder geval het onderwerp scherp stelt en dan is het gewoon veel foto’s maken, veel verwijderen van foto’s die je niet bevallen en de hoek steeds iets aanpassen en hopen dat er iets tussen zit. Is wel een beetje hit & miss, maar met digitaal maak je in ieder geval geen extra kosten. Hooguit is je batterij sneller leeg, dus zorg voor een (opgeladen!) reserve.
Experimenteren
Door de plant op een stoel te zetten en een wit vel papier er achter te houden met de camera op een statief
trek je je onderwerp helemaal uit de achtergrond
Het mooiste van macro foto’s vind ik dat je een heerlijke onscherpte kunt krijgen in de achtergrond door te spelen met het diafragma. Je kunt een onderwerp zo heel mooi uitlichten, maar ook creatieve keuzes maken door juist wel of juist niet bepaalde delen van het onderwerp scherp in beeld te brengen. Let trouwens op, bij macro foto’s kan het soms nodig zijn om relatief kleine diafragma’s (hoge waarden) te gebruiken als je het onderwerp helemaal scherp in beeld wilt krijgen (nog niet eens om de achtergrond scherp te krijgen). Probeer daar mee te experimenteren als je onderwerp niet weg kan lopen, het beste diafragma is afhankelijk van de afstand tot het onderwerp, de afstand tussen onderwerp en achtergrond, de zoomfactor, de beschikbaarheid van een statief (hoeveelheid licht om de foto onbewogen te laten), etc.
Vergeet trouwens ook de groothoeklens niet, daarmee kun je vaak erg dichtbij focussen (het is geen echte macro) en toch meer van de omgeving van je onderwerp laten zien zodat een kijker een beter idee krijgt van de leefomgeving van je onderwerp.
Laat meer van de omgeving zien met een groothoeklens
Beestjes
Als laatste nog een tip voor het fotograferen van bewegende onderwerpen, vaak zijn dit insecten. Doordat ze zo beweeglijk zijn heb je een snelle sluitertijd nodig en ook moet je een grotere afstand tot het onderwerp bewaren (anders schrikken ze). Een goed moment om insecten van dichtbij te fotograferen is in de ochtend. Ze moeten dan nog opwarmen voordat ze kunnen gaan vliegen en ze blijven dan mooi stil zitten.
Zo heb ik ook geprofiteerd van een zomerse bui, deze hommel bleef zeker een half uur zitten om weer op te drogen zodat ik met een volledig statief lekker met de compositie en scherptediepte kon experimenteren. En dat allemaal in mijn eigen tuin.
Hallo,
binnenkort wil ik graag een macrolens aanschaffen (ik heb een Canon 1000D met cropfactor 1,6) maar ik vroeg me af of de minmiale scherpstelafstand van de lens hetzelfde blijft ondanks de cropfactor. Dan zou ik aannemen dat ik een onderwerp bij de minimale scherpstelafstand 1,6:1 erop kan krijgen.
Klopt dit?
Mvg, Anne
Hoi Anne,
Het is al een tijd geleden dat ik me hier in verdiept heb en het staat met dus niet meer helemaal helder voor de geest.
Maar ik meen echt te herrineren en te weten dat wat je stelt inderdaad klopt en dat je een vergroting van 1,6:1 krijgt. Objectieven zijn namelijk niet aangepast aan een cropfactor, het gaat om het effectieve brandpunt en de effectieve vergroting. Vermenigvuldigd met de cropfactor geeft dat dus inderdaad een vergroting van 1,6:1.
Dat is ook logisch te verklaren. Er wordt door de lens een 1:1 beeld geproduceerd ter grootte van een fullframe sensor. Echter heb je met een cropsensor een uitsnede daaruit en krijg je dus een grotere vergroting ;)
De scherpstelafstand blijft hetzelfde, dat is namelijk ook een fysieke eigenschap van de lens ;)
Groeten,
Erik
Hallo Erik,
bedankt voor je duidelijke uitleg. Nu heb ik echter weer iets gelezen over de EF-S lenzen van Canon (DX bij Nikon, DC bij Sigma, Di II bij Tamron) die speciaal voor body’s met een cropfactor zijn. Zouden deze lenzen de cropfactor dan wegnemen? Want je kan ook een ‘gewone’ canonlens gebruiken zonder dat EF-S op een camera met cropfactor…..
Mvg, Anne
Hoi Anne,
Inderdaad zijn er lenzen die speciaal voor cropsensors gemaakt worden. Dit neemt alleen niet de cropfactor weg. Fysiek blijft het namelijk dezelfde lens met dezelfde eigenschappen. Er is alleen wat minder glas gebruikt.
Stel dus dat je een EF-s/DX lens op een fullframe body zet, dan krijg je de binnenkant van de lens te zien aan de randen, oftewel, sterke vignettering.
Groeten,
Erik
Hoi Kenneth, even een vraagje.
Ik heb een eos 5d mkII.
Ik wil graag een macrolens 100mm kopen.
Kan ik hier een extender 2.0 opzetten om nog dichterbij te komen?Alvast bedankt, Paul.
Beste Paul,
De EOS 5D MKII is niet compateble met zowel de 1.4- als de 2.0 extender. Wel kan je tussenringen gebruiken die je factor vergroten en het mogelijk maken dichterbij je onderwerp scherp te stellen. Vergroting bijv. met verlengstuk EF12 1,17 – 0,12 en met verlengstuk EF25 1,37 – 0,27.
Ik wens je veel (macro) fotografeer plezier.
Groeten,
Alex.
Weet iemand of er een macroflitser is die past op mijn macrolens: “Tamron SP Di AF 90mm 1:2.8 MACRO 1:1” ?
Hallo Kenneth,
Ik heb een sony A500 met een lens 18-250mm. Nu wil ik een macro lens kopen, maar ik weet niet welke goed is. Ik wil ook een lens voor portretfotografie…Nu zie ik op Sony site 2 lenzen, welke ook geschikt zijn voor portretfotografie. Dat zijn de sony 50m28 & sony 100m28. Met macro wil ik graag insekten en bloemen fotograferen. Nu zie ik ook dat Sony een macro lens heeft 30m28…Kunt u het verschil van deze 3 lenzen vertellen???
Ik zie uw reactie tegemoet
Gabo
Hoi Kenneth,
Als beginner wil ik ten eerste kwijt dat jouw site echt geholpen heeft voor het maken van betere foto’s. Ik heb wel nog 2 vragen over de kortste scherpstelafstand.
Ten eerste Is deze afstand vanaf lens of vanaf je oog?
Ten tweede als ik de macro lenzen pak waar ik tussen twijfel (canon 100mm en tamron 90mm) ,hun kortste scherpstelafstand opzoek (canon 31cm en tamron 29 cm) en dit vervolgens vergelijk. Heffen dan de mm’s en de cm’s elkaar op en krijg ik dan hetzelfde plaatje?
Ik wil graag macro fotografie gaan toepassen op ijs, druppels op gras en bloemen. Ik moet wel erbij zeggen dat er een insect er soms bij gaat zitten. Welke lens zou je mij dan aanraden?
Groetjes Koen
Ik heb een fujifilm finepix hs 10. Hoe kan ik het beste zulke foto’s krijgen..? Ben overgestapt van een simpel cameratje naar de Hs10, ooit in de toekomst overstap naar spiegelreflex.
ik heb een lens van30x optische zoom F=4.2-126 / D58mm. Mij is verteld dat het mogelijk is met de juiste instellingen..
@ Koen,
De afstand is de afstand tot je lens. In hoeverre eea elkaar opheft weet ik niet; maar als je je vasthoudt aan de vergrotingsfactor zit je goed. Als die 1:1 is kun je ervan uitgaan dat het object even groot op je sensor terecht komt als het in werkelijkheid is. Je kunt dichterbij komen (de afstand tussen object en lens verkleinen) door ringen te gebruiken, maar dat is een aanslag op je DOF, maar als je objecten vrij twee-dimensionaal zijn (plat), zoals druppels, is dat geen probleem.
Tip voor Canon gebruikers;
http://www.eosdigitaal.nl/forum/viewtopic.php?f=52&t=85549
Heb dit lensje destijds via marktplaats gekocht voor 25€ om om te bouwen tot macrolens. Werkt helemaal prima, hoewel het wel wat eng is om met je dremel een objectief te lijf te gaan…
Have fun!
Wat is het resultaat of heeft het zin om een close up filter te gebruiken op een macro lens
Ik maak zelf ook vaak foto’s van insecten en bloemen en in het najaar paddestoelen. Voor spiegelreflexgebruikers heb ik nog wat aanvullende tips: met een hoekzoeker is het gemakkelijker om door de lens te kijken als je geen uitklapbare liveview hebt en het probleem met weinig licht is redelijk te verhelpen met een mini filmzon (met ledjes) die voorop de lens geschroefd kan worden.
Hallo,
Ik overweeg een macro lens aan te schaffen voor mijn canon 550D en verdiep me daarom eerst graag in de reproductiefactor van mijn huidige lenzen.
Als ik het goed begrijp gaat het hier om de verhouding Beeldafstand / Voorwerpafstand. En is de eigenschap van de 1:1 macro lens dat deze een voorwerp op 2x de brandpuntafstand ook op 2x de brandpunt afstand achter de lens op de sensor projecteert.
Gezien het feit dat het gaat om de verhouding Beeldafstand / Voorwerpafstand, betekent dit dat de reproductiefactor bij een zoomlens (marco lens of niet) verschilt over het bereik van de lens?? en hoe weet ik dan wanneer ik gebruik maak van de grootst mogelijke reproductiefactor?
Op een van mijn lenzen staat een verhouding “1: 4 – 5.6” terwijl dit de diafragmawaarden zijn. dit heeft toch niet met de reproductiefactor te maken?
Ik hoop dat iemand een antwoord heeft op deze brandende vragen…
Patrick
@Tom
Nee, dat is niet waar, het is de afstand van je voorwerp tot de sensor. Bijv. Mijn Nikkor 105 mm micro heeft een 1:1 op ca. 31 cm. Dan is de afstand van de voorkant van mijn lens tot het onderwerp niet 31 cm maar ca. 1 dm minder.
@Patrick.
Achteraan beginnend, ja die “1: 4 – 5.6” heeft met je diafrgama te maken. Uitgezoomd is je grootste diafragma f/4, ingezoomd is dat f/5.6. Ik weet niet de reden van het feit dat de fabrikanten dat op deze verwarrende manier weergeven. Maar die waarden staan voorop je lens. De waarde 1:1 waar Kenneth het over heeft staat (bij Nikon) onder op de lens. Overigens geeft Nikon het alleen aan bij de micro lenzen (ja waarom noemt Nikon het nu weer micro….. ???).
De minimale scherpstelafstand en het brandpuntsafstand is gerelateerd aan de reproductiefactor. Zoals ik al zei is dat bij mijn 105 mm lens een afstand van ca. 31 cm. Meer tele zal de 1:1 bereiken bij een grotere afstand, een kortere lens zal ook dichterbij moeten komen.
Heb je gelijk het grote nadeel van een te lage brandpuntsafstand, je moet te dicht bij het onderwerp komen en dat vinden de meeste beestjes niet leuk, plus dat het ook nog wel eens erg onhandig is. IMO is ca. 100 mm wel het minimum (heel persoonlijk) en is 180 – 200 mm erg lux. Verder vind ik IF (internal focussing, lens blijft altijd even lang bij een bepaalde brandpuntsafstand) erg belangrijk. Sigma en Tamron hebben erg mooie macro-lenzen in de buurt van 100mm, maar de lengte van de lens varieert als je scherp stelt. Ook dat kunnen sommige beestjes niet waarderen (maar dat is maar één van de nadelen). IF heeft ook nadelen, zo heeft mijn 105 mm behoorlijk last van focus breathing. D.w.z. dat “de uitsnede” wijzigt tijdens het scherpstellen, het lijkt een beetje op zoomen….. en eigenlijk wil je dat absoluut niet. Het is dus geven en nemen.
Ik weet niet precies wat de achtergrond van je vraag is m.b.t. 2x brandpuntsafstand. Ik kan er wel wat over zeggen. Zoals ik al gezegd heb, is je brandpuntsafstand rechtstreeks gekoppeld aan de afstand tot je object om een 1:1 reproductie te krijgen. Ga je twee keer zo ver van je onderwerp af, krijg je een “cropfactor” 1/2. Dat wil zeggen dat je onderwerp 4 keer zo klein op je sensor terecht komt (1/2 x 1/2). Ik weet niet of dat een antwoord op je vraag is?
Wist je dat een macro lens Kenneth ook heel geschikt is voor potret fotografie , probeer eens zou ik zeggen!
Hoi,
Ik heb onlangs voor mijn Canon 60D, de Canon 100mm macro USM lens (zonder IS) gekocht. Nu heb ik zelf nog weinig ervaring met macro fotografie, zodat ik eerst nog wat zal moeten oefenen. Inmiddels heb ik mijn eerste foto’s gemaakt, met tamelijk mooie resultaten. Wat mij echter nog niet is gelukt, is om bijvoorbeeld een vlinder van heel dichtbij te fotograferen. De 100mm lens is er eentje met een vaste brandpuntafstand en een scherpstelafstand van minimaal 31 cm. Hoe krijg ik het dan toch voor elkaar om bij een vlinder elk haartje op de foto te kunnen zien, zoals ik vaak op voorbeelden op internet zie. Is dit toch een kwestie van dichterbij gaan met mijn 100 mm lens, of is er bij deze lens een verborgen (interne) zoom die ik nog niet heb kunnen ontdekken?
Maak je gebruik van een statief? Heb zelf gemerkt dat statief erg handig kan zijn met Macro fotografie.
Hallo,
Sinds kort fotografeer ik ook wat. Ik heb nog niet zo’n goede camera, maar zou ik met de Fujifilm Finepix z300 ook macrofotografie kunnen doen?
Rick
Jouw lens is vrij klein en je mist vaak teveel licht maar in principe moet het met elke camera kunnen. Sterker nog, met een compact camera kom je er veel dichter bij dan met een SLR
Marcro fotografie niet, maar je kunt natuurlijk wel closups maken. Dit wat velen ook verstaan onder Macro foto’s ;-)
Wat is een closeup? Welke stand moet je gebruiken om een closeup te nemen?
Het bloemetje dient voor close ups en “macro”….
Hallo,
Ik ben pas begonnen met foto’s maken. Ik heb een fujifilm finepix s2980. Op mijn lens staat ‘Fujinon lens 18x optical f=5.0-90.0mm 1:3.1-5.6’ ik weet niet precies wat dat allemaal inhoud. Maar ik heb altijd al een voorkeur gehad voor macro foto’s. Kan ik dit ook goed doen met de camera die ik heb.
ik heb een ‘oude’ lens gekocht; nikon 50 mm f/2 al excellent; AI kit, die ik volledig handmatig moet gaan gebruiken op mijn camera d3100.
Ik heb gelezen dat ik niet te dicht bij het object moet staan; dus min 50 cm van het object af.
op de onderste ring van het objectief staan de diafragma waarden en op de bovenste ring een m met getallen en een ft. Hebben jullie een idee wat de m en ft waarden zijn?
Anne,
De M betekend meter en FT betekend feet.
Dit zijn dus de instelbare afstanden van een object tot de lens.
P.s.
Wanneer er iemand is die een duidelijkere uitleg heeft, even plaatsen aub.
Hallo,
Ik heb een dringende vraag, ik maak heel graag macrofoto’s maar sinds ik een nieuwe camera hebt gaat dat moeilijker, ik heb de Sony HX300 en het valt me zwaar om hier fatsoenlijke macro foto’s mee te maken, iemand een advies/tip welke macrofilters ik het beste kan gebruiken voor mijn camera??
Groetjes Sonja
Ik heb een paar mensen met dit toestel in mijn cursus (die eigenlijk voor SLR’s bedoelt is) en zij kunnen echt op 1 cm afstand fotograferen. Wil het niet scherpstellen dan zet je je camera aan de zijkant van de lens op MF en dan stel je handmatig scherp. Vergeet niet de macro functie in te schakelen (het bloemetje)…Succes!!
Altijd belangrijk bij macro is dat je genoeg licht hebt. Zet er dus evt. een lamp op of verander van positie
Hoi Tobias,
dank je voor je reactie, ga het uitproberen. ;)
Er zit helaas geen macro stand/tulpje op deze camera,
tenminste ik heb hem nog niet gevonden!!!!
Heb wel ergens gelezen dat je er voorzet lenzen voor krijgt die je erop kan schroeven.
Gr, Sonja.
Beste Paul,
Ik heb sinds een week de Canon 500D camera en wil graag bloemen, insecten, waterdruppels e.d.van dichtbij gaan fotograferen.
Nu overweeg ik om de Canon EF 75-300-1:4-5.6 lens hiervoor te gaan kopen.
Is dit een goede keus?
En wat raad je mij aan voor een lens om ‘gewone’ foto’s te maken?
Even voor de duidelijkheid: ik ben sinds een week fotograaf (smile)
Beste paul,
Ik zou je zelf eerder een Canon 55-250 IS adviseren. In haar prijs klasse een betere keuze dan de Canon die je zelf voorstelt.
Hallo Daan,
Geldt jouw reactie op mijn onderstaande vraag?
Ik heb sinds een week de Canon 500D camera en wil graag bloemen, insecten, waterdruppels e.d.van dichtbij gaan fotograferen.
Nu overweeg ik om de Canon EF 75-300-1:4-5.6 lens hiervoor te gaan kopen.
Is dit een goede keus?
En wat raad je mij aan voor een lens om ‘gewone’ foto’s te maken?
Even voor de duidelijkheid: ik ben sinds een week fotograaf (smile)
Mvg. Lilian
Hoi Lilian,
Zelf heb ik een Canon 600d en ik gebruik dagelijks een 55-250mm canon lens en ben hier zeer tevreden over. Voor macro foto’s gebruik ik bij deze lens een Meike automatic extentiontube(rond de 100 euro), waardoor je mooi dicht bij je object kunt komen. Dit setje heb ik standaard bij me….voor als je verder wilt gaan, raad ik je de 100mm canon macrolens aan, maar echt, de lens en tube doen er niet echt voor onder, zeker niet om er mee te beginnen!!
Op mijn flickr site kun je ff rondneuzen…je kunt dan ook zien met welke lens ik de foto’s heb gemaakt, onderaan bij additional.
Succes ermee,
groetjes, Anneke.
Dank je Anneke, zal zeker even gaan rondkijken tussen jouw foto’s
Mvg. Lilian