DigitaleFotografieTips.nl

129 reacties op “Polarisatiefilter, betere kleuren en minder reflecties”

  1. Beste Kenneth,
    Allereerst mijn complimenten voor uw werk en uw site.
    Op mijn zoektocht over het net om een antwoord te vinden op mijn vraag over polarisatiefilters stuitte ik op uw site, waar een ik uitgebreid antwoord vond. Naar aanleiding hiervan zo een filter aangeschaft.
    Blijft ik toch nog met een paar vraagjes zitten.
    1.Klopt het dat het circulaire filter niet als een polaroid zonnebril werkt? Ik zie n.l. geen verschil als ik het draai.
    2. Komt het pola-filter in de plaats van het UV filter?
    3. Zit het altijd op de camera?
    4. Of gebruikt u het alleen in speciale gevallen?
    5. En zo ja, welke zijn dit dan.

    Ik hoop dat u de tijd kunt vinden deze prangende vragen voor mij te beantwoorden.

    Met vriendelijke groet,

    Kes Klare, Rijssen (bij Almelo in de buurt)

  2. Een leuk, helder artikeltje! Het verbeteren van wolkenluchten en “ontspiegelen” van water zijn inderdaad de meest bekende voorbeelden van het nut van pola’s. Wat veel mensen niet weten, is dat pola’s ook heel interessant kunnen zijn voor het fotograferen van mensen. Kijk maar eens hoeveel glimmende plekken je op portretten ziet! Soms omdat het model zweet, soms omdat er niet goed verlicht is. Maar het gaat ook hier om reflecties. Dus kan het polarisatiefilter een uitkomst zijn. Persoonlijk acht ik het pola een filter, dat in de fototas van iedere portret- of modelfotograaf hoort te zitten.

  3. Beste Kenneth, ik heb nog een 49 mm B&W filter liggen. Alleen na de overgang op een digitale camera heb ik een 52 mm lens. Weet u misschien een manier hoe dit filter op mijn lens past, of is dit onmogelijk?

  4. Beste Marco,

    Dit is mogelijk met een ‘step down ring’. Die worden gemaakt in 52 to 49 uitvoering waarbij 49mm de filtermaat is en 52mm de lensmaat. Onder andere Fotokonijnenberg en Kamera-Express.nl bieden deze online aan.

  5. beste Kenneth,

    hardstikke bedankt, zal direct één bestellen

  6. Prachtig artikel Kenneth. Ik had mijn polarisatiefilter al even niet meer gebruikt, maar ik ga er hem direct weer gaan opvijzen zie :-)

  7. Hallo Kenneth,

    Prima artikeltje. maar ik blijf toch met een vraag zitten. Op een van mijn lenzen met autofocus heb ik ook een pola-filter. Die stel ik via de zoker dan goed in (effect soms duidelijk zichtbaar) Maar wanneer ik er mee fotografeer is het effect vaak weer verdwenen of minder, doordat de autofocus dan net anders focust en het filter daardoor klaarblijkelijk weer van richting veranderd.
    Hoe los ik dit op?

    Groet,
    Jan.

    1. Hoi Jan,

      Ik denk dat je eens lens hebt met een roterend voorelement, als de focus wijzigt dan draait het voorste deel van de lens en het filter draait dus mee. Dit is normaal gedrag voor dit soort lenzen, maar maakt het gebruik van een polarisatiefilter lastiger.

      Je moet dan focussen, de handmatige focus inschakelen, het polarisatiefilter goed zetten en dan de foto maken ipv eerst het filter goed zetten en dan focussen.

      1. Gebruik van pola-filter bij auto-focus objectieven.

        De bovenstaande uitleg geldt dat voor linear pola-filter gebruik of wordt hier een circulair pola-filter toegepast.
        Bij toepassing van een auto-focus objectief en daar opgedraaid een circulair pola-filter, geldt dan bovenstaande theorie?

        Groet, Jan

        1. Hoi Jan,

          Het antwoord over het roterend voorelement gaat niet over een specifiek filter type, beide typen pola’s hebben er last van. Het filter draait door het focussen, erg vervelend als je het zelf al hebt ingesteld om een bepaalde donkerte te krijgen in de lucht. Je moet na het focussen dan opnieuw het effect bepalen door weer aan het filter te draaien.

          Een circulair filter is nodig als je gebruik maakt van autofocus, de huidige camera’s raken in de war van lineaire filters.

          1. Beste lezers,
            Volgens mij moet je met een pola-filter tóch ook de zonnekap gebruiken. Probleem: kan het pola-filter dan nauwelijks gedraaid krijgen. Haal de zonnekap er dan even, pola-filter draaien en zonnekap terug, zou je zeggen, maar, dan is helaas het juiste foto-moment al weer weg.
            Iemand hiervoor een oplossing gevonden (b.v. de gladde binnenkant van de draai-ring ergens mee “opgeruwd”)?
            Al vast bedankt voor een antwoord.
            Groeten, Wim

  8. Beste Kenneth,

    Allereerst bedankt voor alle interessante en leerzame artikelen op deze website!
    Naar aanleiding van al deze informatie heb ik nog wel een vraag. Ik overweeg namelijk een polarisatiefilter aan te schaffen, maar er zijn er zoveel dat ik door de bomen het bos helaas niet meer zie!

    Ik gebruik nu twee lenzen, de canon kitlens EFS 18-55mm IS en de canon EF 70-300mm IS. Moet ik voor beide lensen een aparte filter hebben? En zoja, op welke lens heb je het meeste plezier van een filter?

    Vriendelijke groet,

    Miriam

    1. Beste Miriam,

      Als ik het goed heb gezien dan hebben deze beide lenzen een filtermaat van 58mm (als het goed is staat aan de voorkant van beide lenzen ø58mm). Je zou het dus met één polarisatiefilter af kunnen als je het niet erg vindt deze te wisselen als je de lens wisselt.

      Ik heb zelf niet de 18-55mm lens, maar ik weet dat in ieder geval de oude versie een roterend voorelement heeft. Dit betekent dat tijdens het focussen het filter draait, wat het werken met een polarisatiefilter lastiger maakt.

      Let ook op dat je een wide angle polarisatiefilter koopt als je hem ook op de 18-55 wilt gebruiken, 18mm is groothoek en je loopt kans dat je anders donkere randen in beeld krijgt (vignette).

      Zorg er voor dat je een circular polarizer aanschaft, met een Tiffen filter kun je voor rond de €40-50 klaar zijn.

      1. Beste Kenneth,

        Hartstikke bedankt voor jouw snelle reactie, ik ga gelijk eens kijken!
        Ik heb overigens nog een vraag, maar dan met betrekking tot zonnekappen.
        Kun je een zonnekap van een ander merk voor de canonlenzen gebruiken? Of moeten dit ook canonkappen zijn? (beide lenzen hebben inderdaad een diameter van 58mm)

        Vriendelijke groet,

        Miriam

        1. Bestemd voor Wim Scheerens: Zonnekap op Pola-filter.

          Er is een mogelijkheid om een zonnekap op het polafilter te monteren.
          In mijn geval heb ik een rubber zonnekap op het schroefdraad van de buitenring (binnenzijde) van mijn pola-filter gemonteerd. Het is dan mogelijk om aan de zonnekap te draaien en de buitenring van het pola-filter draait dan mee. De bestaande zonnekap van je objectief kan je naar achter veplaatsen of verwijderen. De ‘losse’ rubber zonnekappen die ik hier voor gebruik zijn geschikt voor 28mm en 45mm. Bij mij werkt en zonder vignettering. Succes ermee.

          Groet, Jan Craane

          1. Beste Jan Craane,
            Bedankt voor je reactie. Ik ga er achteraan.
            Groeten, Wim Scheerens

        2. Hoi Miriam, in principe kun je een andere zonnekap ook gebruiken, mits je er eentje kunt vinden die past en die niet in beeld komt (donkere randen in de hoeken). Zeker op een camera die geen full-frame sensor heeft kun je met meer wegkomen.

  9. Hallo Kenneth,
    Naar aanleiding van jouw artikel en andere sites heb ik een pola filter gekocht. Daar ben ik eerder vanavond even mee op pad geweest. Op sommige momenten kon ik inderdaad het effect zien door de camera (stand van de zon t.o.v. mijzelf was goed, lucht werd donkerder/blauwer). Maar op andere momenten zag ik nauwelijks iets gebeuren.
    Wat ik mij toen ging afvragen: doet een pola filter altijd zijn werk? M.a.w.: ook al sta je niet “perfect” t.o.v. de zon en draai je niet aan de ring of stel je deze in op de “neutrale” stand, worden dan toch kleuren versterkt, contrast verhoogd e.d.?

    1. Hoi Sander,

      Je moet echt aan het filter draaien om effect te zien. Het filter buigt lichtstralen om en als deze in een bepaalde hoek binnenkomen dan zie je het effect en anders niet. Hoe beter de hoek, hoe sterker het effect, hoewel je er dan ook voor kan kiezen minder effect toe te passen door het weer wat weg te draaien.

      Op een bewolkte dag heb je ook minder aan het filter, er is wat zon nodig om het effect ten volle te benutten. Zit het filter er standaard op, dan verlies je alleen enkele stops licht zonder de baten ervan te zien.

      Voor reflecties wegdraaien maakt het trouwens niet uit waar de zon staat, dat werkt altijd. Het is een favoriete toepassing van mij voor bijvoorbeeld watervallen, de reflectie wegwerken en de sluitertijd zo vertragen dat het wat een miseffect geeft.

      1. Kenneth, bedankt voor de reactie!

  10. Beste Kenneth,

    Een hele fijne Site en een heel helder artikel over het pol.filter! Voor het eerst dit filter aangeschaft afgelopen april bij aankoop van mijn camerabody Canon 50d met Canon objectief 24-105 mm F4 IS USM. Ik heb toen een circ.Pol B&W 77mm MRC F-Pro als aankoop meegekregen. Ik vind het nog steeds best moeilijk in te schatten met fotograferen (de vragen/reacties lezend meerderen met mij..) wat de beste stand is per opname (detaillering/reflecties) maar oefening zal hopelijk kunst baren. Voor mijn andere objectief Canon 70-200 mm. F4 IS USM wilde ik ook zo een circ.pol. B&W (67 mm.) filter kopen, in eigen dorp, wat besteld moest worden. Mijn andere filter laten zien alsmede het 70-200mm. objectief. Vandaag was het binnen, opgehaald, blijkt een B&W circ.pol.Slim S03 16926 te zijn. Zij zeggen nu dat er geen verschil in kwaliteit is en behalve de diameter er geen verschil in de filters zit. Wat is uw mening hierover? Vast bedankt en met vriendelijke groet, Maria

  11. Hoi Maria,

    Het inzetten van het polarisatiefilter is inderdaad vooral draaien en het effect zien en dan bijstellen, er is geen magische stand, elke situatie is anders.

    Ik denk dat je doelt op het verschil tussen een normale of een ‘slim’ polarisatiefilter? Die laatste is speciaal voor groothoeklenzen, of er echt een kwaliteitsverschil tussen zit weet ik niet, maar een slim filter is meestal wel iets duurder.

    1. Hallo Kenneth,

      Bedankt voor je snelle reaktie, fijn. Morgen ga ik terug naar de zaak, want zij moeten toch weten dat 70-200mm niet bepaald een groothoekobjectief voorstelt…., en probeer te ruilen voor een B&W MRC circ.pol.filter, wat ik ook gevraagd had. De Canonlensdop kan ook niet gebruikt worden bij het slimfilter wat ik ook niet prettig vind. Toch wel erg jammer dat een fotozaak kennelijk zo weinig op de hoogte is, dat geeft geen vertrouwen voor andere aankopen. Ik blijft alles op je site lezen en steek er heel veel van op! Bedankt en vriendelijke groet, Maria.

  12. dag kenneth,

    bij het deel van groothoek zeg je dat de poli vrij dik is maar producenten hebben dezetijd al zeer dunne poli filters op de markt die zijn zelf dunner dan mijn uv filter en ze hebben ook het draaimechanische ze zijn dus gelijk maar veel dunner :p en dus bruikbaar bij minder dan 24MM

    michael

    1. Michael, dat klopt, deze worden vaak aangeduid met ‘slim’ of ‘slimline’.

  13. Goede middag Kenneth,

    kun je met een polarisatie filter ook de spiegeling van glas van kunstwerken opheffen?

    voor een website moeten wij veel foto’s maken van kunst achter glas.

    met vriendelijke groet

    rob

    1. Hoi Rob, een polarisatiefilter moet daar zeker een verschil kunnen maken.

  14. Goedenavond Kenneth,
    Ik ben een beginnende fotohobbyist, waardoor ik er pas net achter kom wat een polarisatiefilter is. Het lijkt mij erg handig voor m’n tropenvakantie. Heeft u enig idee of ik zo’n polarisatiefilter op een compacte camera (canon powershot a710is) kan gebruiken? En heb ik daar dan nog iets anders voor nodig (een adapterlens of zoiets?)
    Ik hoop snel iets van u te horen =)
    Mvg,
    Liza

    1. Hoi Liza,

      Ik heb vroeger wel eens een polarisatiefilter op een PowerShot G3 gehad. Via internet heb ik een metalen buisje besteld die je over de lens heen kunt plaatsen en bovenop het buisje kan dan een polarisatiefilter worden bevestigd. Verrassend genoeg werkte het nog ook. Voor de A710 heb ik iets op digitalstreet.nl gevonden. Ik heb geen ervaring met het product of de webwinkel, maar misschien is het een optie.

  15. Goedenavond Kenneth,
    Bedankt voor het antwoord.
    Als ik het goed begrijp moet ik een lensadapter en een polarisatiefilter van 58mm aanschaffen. Nu vraag ik me nog af of die polarisatiefilter ook een schroef moet hebben (ik lees dat sommige dat wel hebben en sommige niet). Wat bedoelen ze met een schroef? En heb ik dit nodig?
    Ook had u het al over lineaire en circulaire filters. Ik heb geen spiegelreflexcamera, maar wel een compacte camera met autofocus. Welke soort filter raadt u mij aan? En merk ik uberhaupt het verschil met een compacte camera?
    Ik lees trouwens op internet dat er veel soorten merken zijn. Is het kwaliteitsverschil groot? Ik bedoel meer: zie ik erg het verschil met m’n powershot a710 of wordt het kwaliteitsverschil pas opgemerkt met een dure spiegelreflex?
    Ik hoop spoedig iets van u te horen!
    Mvg,
    Liza

  16. Beste Kenneth,

    allereerst bedankt voor jouw adviezen, ik ben op digitaal gebied nog wat nieuw. Op het moment ben ik bezig een digitaal fotoalbum te maken van foto’s van Zambia. Ik heb daarbij soms een digitale canon ixus gebruikt en soms een ouderwetse canon eos 300-x, spiegelreflex met uv filter en polarisatiefilter van b+w. Toch zijn sommige foto’s duidelijk overbelicht.

    Heb jij tips welke lensen erbij te kopen?

    Sommige foto’s zien er op mijn beeldscherm overbelicht uit, maar zijn op fotopapier veel mooier. Weet jij welke correctie toegepast wordt? (het was bij albert heijn, maar ik ben toch best tevreden).

    Bij het digitaal bewerken, klopt het dat vooral de polarisatiefilter handig is als iets overbelicht is?

    dank je wel alvast, en ik kan eventueel ook foto’s opsturen,

    Roland Knaap

    1. Hoi Roland,

      Een polarisatiefilter helpt voor het tegengaan van reflecties in bijvoorbeeld ramen of op auto’s, fellere kleuren en mooiere blauwe luchten, maar heeft geen invloed op de algemene belichting van de foto. Als de foto overbelicht is dan kan dit aan de instelling of meetmethodiek van de camera liggen of omdat het om zo’n contrastrijke situatie gaat (wat ik me kan voorstellen in Zambia) dat de camera niet alle lichtniveaus kan vastleggen die het mensenlijk oog kan zien. Zeker een camera die uit 2004 komt of een compactcamera zal hier wat meer problemen mee hebben dan de huidige generatie digitale camera’s.

      Als je zegt overbelicht, bedoel je dan dat delen volledig wit zijn op het beeldscher, maar detail tonen op de print? AH voert kleurcorrecties uit op de foto’s aan de hand van het kleurprofiel in het digitale bestand, ik weet niet zeker of ze ook de belichting van de foto iets corrigeren als deze is overbelicht.

      Ik kan geen goede suggestie geven voor lenzen die je er bij zou kunnen kopen, want ik weet niet welke lenzen je op dit moment hebt, wat voor soort foto’s je graag maakt en wat je budget is.

  17. hoi kenneth, wat ik mij af vraag heeft het zin om meerdere filters op elkaar te plaatsen , bv skylight, uv ,en een pl , kan dat , heb een canon ps 560 ,ps sx120 , d60, en een 550d, wat denk je .

    bvd pieter

    1. Hoi Pieter,

      Het is niet aan te raden dit te doen, dit kan wel leiden tot extra vignetting, donkere randen doordat de filters in het zichtveld van de lens komen. Daarnaast wordt het licht op onvoorspelbare manieren gebroken waardoor je rare reflecties kunt krijgen.

  18. Beste Kenneth,

    Ik heb zelf deze gekocht toen ik in hongkong was
    http://www.cameranu.nl/artikel/19803/Hoya_Circulair_Polarising_67mm_HD.html

    Kan ik deze altijd op me lens laten zitten?
    Of moet ik bij een bewolkte dag me UV filter erop plaatsen?

    1. Hoi Menno, als je niet gebruik wilt maken van het effect, dan kun je het beste weg laten, want het gaat ten koste van de hoeveelheid licht dat op de sensor valt, waardoor je sneller bewegingsonscherpte in je foto’s kunt krijgen.

  19. Hoi Kenneth,

    Mijn complimenten voor je site, kijk er zeer regelmatig op en je tips zijn altijd bruikbaar. Ik heb een vraag over het gebruik van het polarisatiefilter in combinatie met de zonnekap. Ik fotografeer altijd met zonnekap, maar zit dan wel te hannessen met het filter om goed bij de draairing te kunnen, met het ‘risico’ dat je vingerafdrukken op het filter krijgt. Hoe kan ik het filter in combinatie met de zonnekap goed gebruiken ? Alvast hartelijk dank.

    1. Dat is vrijwel niet mogelijk. Je zou een rubberen zonnekap kunnen kopen met dezelfde diameter als de buitenkant van je Polafilter. Dan kan je aan de zonnekap draaien en zo je filter dus ook draaien.