DigitaleFotografieTips.nl

129 reacties op “Polarisatiefilter, betere kleuren en minder reflecties”

 1. polarisatiefilters zijn top of the line, smaken verschillen wel van de fotografen succes mijne vaklui !

 2. Beste mensen, is er een mogelijkheid om een Nikon camera: Coolpix P510 te voorzien van een polarisatiefilter?

 3. Beste Kenneth
  Ik heb een canon 550 met een 24-105 lens en een groothoek 10-22 op een lens een uv filter en de ander een polarisatie filter
  Nu is mijn vraag moet ik op bijde lenzen een uv filter plaatsen voor bescherming en het polarisatie filter er bij plaatsen of moet ik dan iedere keer wisselen van filters , als ik het goed heb worden 2 filters op elkaar afgeraden. Alvast bedankt groet
  Arnold kuil

 4. Wanneer je een hoge kwaliteit polarisatiefilter wilt, dan is dit vaak duur. Wil je echter een filter met een fatsoenlijke prijs zodat je er eens mee kunt spelen, dan zou je eens kunnen kijken bij dx.com. Ik heb meer dan een maand moeten wachten voordat ik die van mij geleverd kreeg en hij heeft wel een paar kleine nadelen, maarja je hebt het dan wel over een filter van minder dan een tientje.
  De nadelen waar ik het dan over heb zijn:
  – geen gemakkelijk opberghoesje – alhoewel de originele verpakking ook aardig werkt.
  – draairing is stroever dan het schroefdraad, waardoor je je ring soms los draait

  http://dx.com/s/polarizer

 5. Ik heb een polarizer gemaakt waarmee je eenvoudig foto’s kan uploaden en filters toevoegen, ik sta open voor suggesties?

  http://mypolarizer.com/

  Bedankt!

 6. gebruik al jarenlang pola filters; inderdaad een tot anderhalve stop verlies, maar met tegenwoordige reflexen kun je iso rustig stap omhoog doen.

 7. Ik ben een beginner en heb in de winkel laten vertellen dat er veel verschil zit tussen glazen en kunststof filters. Ik heb een Polaroid set gekocht (UV & Polaroid) voor 139,- deze zouden van glas moeten zijn.

  Omdat ik hier meer van wilde weten ben ik dit gaan opzoeken en kwam ik alleen bij sets van drie uit voor 60,- (bv bij Verschoorre)
  Hoe kom ik erachter of ik ben afgezet of dat de verkoper gelijk had?

 8. Ik heb deze zomer voor het eerst een pola gebruikt op vakantie. Op een enkele foto daargelaten, vond ik het resultaat OF onnatuurlijk OF ik kreeg het idee dat ik door een grote zonnebril stond te schieten. Er kwam een vreemde zweem over de foto, waardoor het leek alsof ik juist heel veel contrast verloor. (B+W circulaire filter, op een canon 50mm 1.4 lens)

  Wat deed ik verkeerd?

  Groet, Joey

 9. Joey,
  Ook het toestel is van belang (niet enkel het objectief!). Wellicht zitten er één of twee instellingen van je fotoapparaat fout. Bijvoorbeeld, witbalans of kleurcorrectie. Bij een DSLR kan je kiezen voor een belichting bij verschillende lichtsoorten (Tungsten, TL-licht, flits, …). De kleurtemperatuur (in Kelvin!) is waarschijnlijk de oorzaak van je onnatuurlijke kleuren.
  Groeten,
  Albert

 10. Een zeer uitgebreid en goed leesbaar artikel.
  En meteen wil ik een polarisatiefilter gaan kopen, maar dan zie ik (denk ik) twee verschillende types, 1 met een schroefje aan de zijkant om het effect bij te stellen en 1 type zonder dat schroefje. IS het bij deze dan niet nodig of mogelijk om de polarisatie in te stellen?
  Voorbeeld bij Amazon:
  1: http://www.amazon.de/Hama-Circular-Polarizer-Filter-72mm/dp/B00005K4A5/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1455833679&sr=8-6&keywords=polarisationsfilter+72mm
  2: http://www.amazon.de/Hoya-Digital-Circular-Polarizing-Screw-/dp/B001G7PMG8/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1455833679&sr=8-4&keywords=polarisationsfilter+72mm
  Waar zit het verschil in?

  Benieuwd naar het antwoord :)
  Ernst

 11. Ik heb standaard een uv filter op mijn lenzen. Draai ik daar de polarisatiefilter bovenop of niet?

 12. Hi, in principe heb je bij normaal gebruik (tenzij je hoog in de bergen zit) geen UV filter nodig.

  Dat het het meest verkochte filter is, heeft meer te maken met het feit dat het een goedkoop filter is en goed kan dienen als bescherming tegen je dure lens.

  Dat is ook voor mij de belangrijkste reden er soms een op te hebben.
  Maar meestal gebruik ik als bescherming van mijn lens een zonnekap, omdat ik die ALTIJD gebruik om het contrast te verbeteren van mijn opnamen.

  Die functie van bescherming heb je natuurlijk niet nodig als je een polarisatie filter gebruikt. Je kunt dan het beste je UV filter vervangen voor je polarisatie-filter.

  Daarnaast is een andere gegronde reden liever maar één filter te gebruiken. Je introduceert extra glas-vlakken, die voor extra interne reflecties zorgt. En coating gaat weliswaar interne reflecties tegen, maar kunnen het nooit voorkomen.

 13. kan iemand mij zeggen of ik bij de panasonic lumix fz 300 een polarisatie filter kan gebruiken en zo ja welke wordt geadviseerd?