- Aankoopadvies: Compact of spiegelreflex camera
- Aandachtspunten bij aankoop nieuwe camera
- Advies voor het overstappen naar een digitale spiegelreflexcamera
- Tweedehands foto apparatuur
- Introductie systeemcamera’s
- Aankoopadvies: Objectieven
- Aankoopadvies: Statieven
- De ‘plastic fantastic’ 50mm lens
- Introductie werken met een pentablet
Bij publieke evenementen en op vakanties zie je steeds vaker hele batterijen spiegelreflex camera’s (Digital Single Lens Reflex, DSLR) opduiken. Niet verwonderlijk, want de prijs van dit type camera’s is door de hevige concurrentie de afgelopen jaar sterk gedaald. Een instapmodel DSLR camera is net zo duur als een goede compactcamera, maar is veel flexibeler in te zetten. Camerafabrikanten doen erg veel moeite om de instapcameraʼs zo eenvoudig mogelijk te bedienen te maken, zodat de overstap van compact camera naar digitale spiegelreflexcamera zo klein mogelijk is.
Vaak blijkt echter dat de spiegelreflex camera als veredelde compactcamera wordt gebruikt met de standaard ‘kitlens’ erop gemonteerd en in de automatische stand. En dan zijn mensen teleurgesteld over de kwaliteit van de foto’s afkomstig van ‘zo’n dure camera’. Je moet je dan misschien afvragen waarom je niet voor een compactcamera zou kiezen. Je gebruikt de kracht van de camera niet. Waar kies je voor en waar moet je op letten?
Foto: wibs24, iStockPhoto
Het eerste wat meteen duidelijk wordt is het verschil in grootte. De meeste compactcameraʼs kun je eenvoudig in je broekzak steken en er uit halen en vrijwel meteen gebruiken. Spiegelreflex cameraʼs zijn groter en zwaarder gebouwd, maar daarmee ook steviger.
Bij een compactcamera gebruik je het LCD scherm om de compositie te maken, bij een spiegelreflex camera gebruik je de zoeker van de camera om direct door de lens te kijken. De meeste spiegelreflexen komen tegenwoordig met LiveView, waarmee je ook via het scherm een compositie kunt maken. Vooral handig als je iets in een lastige hoek wilt fotograferen.
Foto: TheBlowfishInc, iStockPhoto
Tijdens felle zonnige omstandigheden is het lastig kijken op het LCD scherm. Met een compactcamera moet je meer vertrouwen op het inschattingsvermogen van de camera – wat geen nadeel hoeft te zijn, want de chips zijn zo geavanceerd en precies geworden dat de camera vaak de juiste instellingen voor de situatie zal selecteren.
Een compactcamera heeft maar één lens die niet verwisselbaar is, maar kent vaak wel een groot optisch bereik. Zowel een gedeelte groothoek als zoom is er in afgedekt. Let op dat de camerafabrikant niet digitale zoom aanprijst, dit levert juist een extra korrelig beeld op.
Eén van de voornaamste voordelen van een spiegelreflexcamera is dat je lenzen eenvoudig kunt wisselen zodat je de meest geschikte lens hebt voor het onderwerp dat je wilt fotograferen. Daarnaast is de optische kwaliteit van deze lenzen vele malen beter dan wat er in de meeste compactcamera’s zit. Het ene moment kun je besluiten met een groothoek lens architectuur te gaan fotograferen en terwijl je bezig bent in de stad kun je opeens besluiten naar een evenement te gaan dat daar net start en je telelens daarvoor te gebruiken.
Toch is de investering in een spiegelreflexcamera nog steeds aanzienlijk, de camera zelf – de body – mag dan steeds goedkoper worden, maar de verwisselbare lenzen blijven redelijk prijzig. Dit heeft ook een voordeel, want je investering in lenzen blijft langer waardevast. Er kunnen steeds nieuwe cameraʼs komen, maar de lenzen blijven prima te gebruiken.
Lenzen vormen in veel gevallen bij een spiegelreflexcamera een grotere kostenpost dan de camera zelf. Maar hebben ook als voordeel dat ze over het algemeen veel langer meegaan dan de camera zelf en langer hun waarde behouden. Al die lenzen voegen natuurlijk ook extra gewicht toe aan de cameratas, na een uur of twee fotograferen ga je dat wel voelen.
Vaak zit er bij de camera een relatief goedkope lens waarbij je kunt zoomen met een aardig bereik in het midden. Niet helemaal groothoek en ook niet helemaal een telelens. Een mooie instaplens om de camera te leren kennen en te ontdekken wat je het liefst fotografeert en hoe de camera werkt.
Beperkte scherptediepte bij de ijsbaan op het Leidseplein,
Canon 50mm f/1.4 op Canon EOS 5D full-frame camera.
Een hele goede tip voor een goede – niet dure – lens is een lichtsterke 50mm lens. Elke camerafabrikant heeft zoʼn lens en doordat ze eenvoudig te maken zijn is deze lens vaak te koop voor rond de €100. Hij voelt dan misschien wat plastic aan, maar voor de prijs/ kwaliteit verhouding is er bijna geen betere. Veel fotografen noemen hem liefkozend de ʻplastic fantasticʼ.
Gebruik een tijdje de kitlens en bekijk welke onderwerpen je veel fotografeert, wat het bereik is waar je veel in gaat fotograferen. Naar aanleiding van die ervaringen kun je vervolgens een keuze maken voor een volgende lens.
Doordat een compact camera klein en goedkoop gehouden moet worden zit er een kleinere sensor dan in een spiegelreflexcamera. Dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit, er moeten meer megapixels op een kleinere ruimte worden ingepast.
Sommige camera fabrikanten kiezen er bewust voor minder megapixels op de sensor te plaatsen zodat de beeldkwaliteit beter wordt, maar vooruitgang in techniek zorgt er ook voor dat er meer megapixels op een sensor passen zonder kwaliteitsverlies.
De sensor van een spiegelreflexcamera is groter. Naast meer megapixels is de beeldkwaliteit ook beter. De grotere digitale sensor in deze camera laat meer ruimte voor de afzonderlijke pixels, soms wel 12-15 miljoen pixels, 12-15 megapixels, waardoor de beeldkwaliteit beter is dan met net zoveel megapixels in een veel kleinere sensor in een compact camera.
Maar ook aan de sensor van een spiegelreflex camera zitten limieten. Het verschil tussen 12 en 15 miljoen pixels lijkt veel, maar in de praktijk kun je er maar een fractie grotere afdrukken van maken, voor zover je uberhaupt fotoʼs afdrukt. Er zijn fabrikanten die kiezen voor minder megapixels in ruil voor een betere beeldkwaliteit. Vooral in donkere omstandigheden.
Een spiegelreflex camera heeft ook een groter intern geheugen en kan sneller naar de geheugenkaart schrijven. Hierdoor is deze met meer beelden per seconde ideaal voor bijvoorbeeld sport fotografie. Bij een compact camera merk je meestal dat het indrukken van de sluiter niet meteen tot gevolg heeft dat er ook een foto wordt gemaakt, er zit een kleine vertraging in. Maar dat kan soms net genoeg zijn om dat ene moment te missen.
Om het fotograferen met een compact camera zo eenvoudig mogelijk te maken, en om onderscheid te maken tussen de cameraʼs van andere fabrikanten, bevatten compact cameraʼs veel handige foefjes die het fotograferen aangenamer maken. Zo kunnen ze herkennen wanneer je een gezicht probeert te fotograferen en hier de focus op instellen.
Sommige cameraʼs hebben ook een systeem om knipperen met de ogen te ontdekken en kunnen meerdere fotoʼs combineren. Steeds vaker is het ook mogelijk om al bewerkingen in de camera zelf te doen, hoewel dit dan vaak wel geldt voor de duurdere modellen.
Spiegelreflex cameraʼs zijn iets minder uitgerust met dit soort functies, maar bieden wel veel meer controle over de instellingen van de camera zodat je het optimale resultaat uit de camera kunt halen als je weet hoe het samenspel tussen diafragma, sluitertijd en ISO waarde werkt. Ze stellen makkelijker en sneller scherp en laten je veel meer instellingen wijzigen (zoals witbalans, lichtmeet opties, lichtgevoeligheid, autofocus functies, etc.). Dit vereist dat je iets serieuzer met fotografie omgaat. Daarom worden DSLR’s ook vooral gebruikt door professionals, semi-profs en enthousiaste amateurs.
Ook qua bewerking heb je meer keus, digitale compactcameraʼs hebben vaak niet de mogelijkheid om in RAW formaat, het bestandsformaat met de hoogste beeldkwaliteit van de camera maker zelf, te fotograferen. Zeker niet in de automatische stand en met de goedkopere modellen. Nadeel van RAW is dat deze bestanden meer ruimte innemen op de geheugenkaart en meer bewerking op de computer vergen.
De meeste compact cameraʼs zijn geschikt om close-up fotoʼs te maken, macro fotografie. Je kunt vaak dichter bij scherpstellen, waar je bij een spiegelreflex camera een (dure) macro lens nodig hebt, en de achtergrond wordt in dat geval sneller mooi onscherp.
Als je gewoon zonder allerlei ingewikkelde instellingen wilt fotograferen met een lichte camera die niet veel ruimte inneemt, alleen tijdens bijzondere evenementen of op vakantie, met veel handige functies heeft zoals gezichtsdetectie, detectie voor knipperende ogen, etc. en je wilt geen grote afdrukken maken dan is een compact camera een prima keuze.
Ben je serieuzer met je fotografie bezig en ben je bereid tijd te investeren in het leren werken met de camera en het aanpassen van de instellingen, dan biedt een spiegelreflex camera veel mogelijkheden om je te verdiepen in fotografie en op een creatieve manier mooie fotoʼs te maken.
Het één sluit het ander natuurlijk niet uit. Dagelijks heb ik mijn iPhone bij me om momenten te vangen die niet meer terug komen. De kwaliteit is vaak prima voor op internet. Maar in het weekend ga ik vaak bewust met mijn camera en foto rugzak op stap om fotoʼs te nemen van een specifiek onderwerp en met de best mogelijk resultaten thuis te komen. Beide modellen hebben verschillende gebruiksmomenten.
Het belangrijkste om te onthouden van dit verhaal is dat de camera je kan helpen om een betere foto te maken, maar het is absoluut niet zo dat als je een spiegelreflexcamera koopt dat je fotografie dan overnacht ten goede verbetert. Je moet gebruik kunnen maken van de tools die je krijgt/koopt.
Iedereen kan met een sportauto hard in een rechte lijn rijden, maar met de rem- en bochtentechniek maakt de coureur het verschil. Een goede fotograaf kan met alle apparatuur uit de voeten en mooie resultaten bereiken. Bedenk waarvoor je de camera wilt gebruiken en bepaal welke functionaliteit voor jou het belangrijkst is.
Door diafragma, sluitertijd, compositie goed toe te passen kan zelfs een foto uit de meest simpele compactcamera of een mobieltje (je kunt daar minder doen met instellingen, maar compositie geldt nog steeds) nog een meesterwerk opleveren die het prima doet op het internet of een kleine kleurenafdruk. Het is niet de camera die een goede foto maakt, het is nog steeds de fotograaf die hierop de grootste invloed heeft. De camera biedt je natuurlijk wel de mogelijkheden om (sneller) te bereiken wat je wilt.
Update @ 8 januari 2012: Sinds 2008 is er ook een nieuwe categorie, de systeemcamera, die het beste van beide werelden probeert te combineren.
Extragratis tip: Flickr (onder andere opslaan en delen van foto’s) houdt constant bij welke camera’s op hun dienst het meest populair zijn. Wellicht interessant om in gedachte te houden bij het uitzoeken van een nieuwe camera. Sommige namen voor camera’s zijn in Amerika anders: de EOS Digital Rebel is in Amerika de Canon EOS 300D, de Rebel XT is de Canon EOS 350D en de Rebel XTi is de Canon EOS 400D.
mooie site, hoewel ik al jaren fotografeer, vind ik dit een mooie duidelijke site, leerzaam, helder. staat onder de favoriten. ga zo door!!aub
Hee heel erg bedankt voor het goede advies ik zat eraan te denken om een reflexcamera te kopen en nu weet ik het zeker :P nu weet ik ook dat ik de camera eerst goed moet leren kennen om hem goed te gebruiken dus ik ga hem van binnen en van buiten leren kennen nogmaals bedankt en keep up the good work!!!
Beste Kenneth,
Ik heb altijd al interesse in fotografie gehad, maar nooit het geld. Heb eerst een Canon Powershot A620 gehad. Nu ga ik in februari voor de 2e keer naar China, om chinees oud & nieuw te vieren. Dus hiervoor wil ik samen met mijn vader een DSLR kopen.
Hij heeft nog minder verstand van deze camera’s, dus ik neigde heel erg naar een Sony Alpha A230, vanwege de prijs en omdat het een serie is voor first-time slr users. Is dit een goede keuze of heb je andere tips?
Groet,
Luuk
Hoi Luuk,
De camera’s in het beginners segment zijn eigenlijk allemaal even goed, het komt neer op de details en hoe de camera in de hand ligt. Soms is het van belang welk merk vrienden of andere familieleden hebben, zodat je lenzen kunt uitwisselen. Ik heb een artikel geschreven over het overstappen naar een spiegelreflexcamera, hierin heb ik het volgende geschreven over de Sony A230:
Sony’s A230 instapmodel biedt een aantal voordelen ten opzichte van de instapmodellen van Canon en Nikon. De sensor heeft de gebruikelijk 10.2 megapixel resolutie en antistoffunctie, maar de camera komt met ingebouwde SteadyShot beeldstabilisatie zodat er geen lenzen met beeldstabilisatie nodig zijn. Het LCD scherm is groter met 2.7″ en er zijn 9 autofocus scherpstelpunten. Verwerkingssnelheid van de foto’s is iets langzamer met maximaal 3 beelden per seconde op JPEG formaat.
Je zou eventueel ook nog naar de A330 kunnen kijken. Functionaliteit is erg vergelijkbaar met de ALPHA 230, maar heeft als belangrijkste extra een kantelbaar 2.7″ LCD scherm en Live View. De zoeker is echter kleiner en hij is iets duurder.
Bedenk dat bij Sony het doorgroeien naar geavanceerdere modellen beperkter is dan bij andere fabrikanten, ze hebben op dit moment zes instapmodellen, maar dit wordt mogelijk in de toekomst gecorrigeerd. Je kunt je wat mij betreft geen buil vallen met de A230, het is een hele capabele camera.
Ik bedoelde eigenlijk ook de A330. Tussen de 2 zat maar een verschil van circa 50 euro. Ik denk dat het de A330 gaat worden, mede omdat mijn vader niet te veel poespas wilt, en omdat deze serie aangeschreven staat als een beginnersserie lijkt het me een goede keuze. Daarnaast vind ik 385 euro een redelijk bedrag.
Bedankt voor je commentaar!
Beste mensen,
Ik heb een klein probleempje met mijn Sony Alpha A330. Klinkt stom, maar in de M(anual) mode kan ik er niet achter komen hoe ik de F waarde kan veranderen. Sluitertijd & iso is geen probleem maar weet niet hoe ik de F waarde kan veranderen.
Zit nu in het buitenland en heb dus geen handleiding in de buurt.
Als iemand me kan helpen hoor ik het heel graag!
Alvast bedankt,
Luuk
Kijk eens of je een +/- knopje hebt naast je sluiter. Deze druk je in en dan draaien aan het wieltje.
Succes!
Gr,
Frank
Ik denk dat dit stuk overgeschreven mag worden nu de digitale systeemcamera’s (Olympus Pen, Samsung NX) op de markt zijn. De keus is dus niet meer compact of dSLR, maar compact, dSC, of dSLR.
Beste Kenneth / beste iedereen,
Ik wil graag gaan beginnen met fotografie als hobby. Nu heb ik twee vragen; welke camera kan ik het beste kopen? De sony 330 of Nikon D5000 (er zit een groot prijs verschil in en weet niet goed of de duurdere dan ook meteen beter is?! en misschien zijn er andere suggesties, maar deze twee heb ik gisteren bekeken…) Verder wil ik goed leren omgaan met mijn camera en mooie foto’s kunnen maken. Is het het beste wanneer ik een thuiscursus volg? En welke kan ik dan het beste nemen?
Vriendelijke groet,
Inge
Beste Inge,
Een tijdje terug stond ik ook voor de keus om een camera te kiezen. Daarin ben ik begonnen met de keus voor een merk. Om die te bepalen ben ik eens gaan kijken naar een aantal dingen.
Om te beginnen het lensaanbod. Heeft het merk genoeg soorten lenzen (en natuurlijk andere assecoires) waar ik in de toekomst mee uit de voeten kan. Je moet namelijk weten dat als je eenmaal een DSLR hebt gekocht het overstappen naar een ander merk erg duur is. Je keus voor een DSLR is een keus voor de lange termijn.
Mijn keus qua merk kwam toen al bij Nikon of Canon terecht. Die werd versterkt toen ik een Sony camera in handen kreeg. Die lag namelijk niet goed in mijn hand. Bij deze de tip om eens naar de mediamarkt te gaan, daar hebben ze meestal veel showmodellen en kan je eens kijken welke je prettig vindt vasthouden.
Natuurlijk is het ook zo dat als je meer betaald, je ook betere kwaliteit gaat. Canon en Nikon hebben beide langere ervaring in het maken van spiegelreflexcamera’s. Ervaring kan dus voor betere resultaten zorgen.
Verder geldt ook dat elke fabrikant in elke prijsklasse vergelijkbare toestellen heeft. Kijk dus ook naar de toekomst en waarin je dus eventueel kan doorgroeien.
De keus is lastig, maar goed te doen ;)
Groetjes,
Erik
Hoi Inge, goede tips van Erik. Ik zou ook kijken naar de camera die ze in je omgeving gebruiken, als je andere mensen kent met hetzelfde merk camera kun je lenzen en ervaringen uitwisselen.
Een cursus kan nooit kwaad, ik zou echter (als ik zo onbescheiden mag zijn) ook eens kijken in de Basiscursus sectie van deze site, daar wordt de basis van fotografie uit de doeken gedaan met veel voorbeelden. Daarnaast kun je kijken in de Fototechniek sectie voor specifieke tips voor specifieke onderwerpen.
Eventueel kun je ook overwegen een boek te kopen gericht op je (nieuwe) camera met specifieke toelichting voor de instellingen van die camera zodat je de dingen die hier worden genoemd op die camera kunt vinden en toepassen. Steeds vaker hebben camera’s ook ingebouwde handleidingen in de camera, zoals de genoemde Sony’s, maar ook de D5000, of vereenvoudigde menu’s waar je wazig/scherp kiest in plaats van het diafragma getal.
In ieder geval veel plezier met je nieuwe hobby!
Zoals Kenneth terecht zegt is het lezen van de basiscursus erg nuttig. Dit heb ik voor mijn aanschaf van mijn nieuwe camera ook gedaan en dat zorgt ervoor dat je weet waar je over praat. Probeer slimmer te worden dan de verkoper in de winkel ;)
Ik heb het vergelijken van de verschillende camera’s die in mijn budget pasten gedaan met behulp van cameralabs.com (engelstalig). De auteur van deze website heeft een groot aantal camera’s en lenzen getest en ook vergeleken. Hij doet dit op een manier waarop je goed kan zien wat voor resultaten je kan behalen met de camera. Erg nuttig dus als je op zoek bent naar een nieuw toestel.
Als je een selectie hebt gemaakt van een aantal toestellen dan kan je ook eens gaan kijken naar wat andere consumenten over dat toestel zeggen.
Wat Kenneth zegt over bekenden met hetzelfde merk is zeker waar. Bij mij werkte dat zo dat ik juist niet voor dat merk heb gekozen omdat ik dusdanig veel last had met de positie van die knoppen dat mijn duim op slot dreigde te slaan (ik weet het, gekke vingers). Dit probleem bij mij leek me totaal niet prettig als ik bezig was met natuurfotografie.
Mijn keus is dus uiteindelijk op de Nikon D5000 gevallen, een erg prettige camera met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.
Echter is ook Sony hard bezig met ontwikkelen maar lopen ze naar mijn idee nog wat achter op de grootmachten Canon en Nikon.
Overigens nog een vraagje, wordt dit je eerste camera? Zo ja, dan is het ook interessant om te kijken naar een compactcamera met een groot zoombereik. Deze zijn er voor een leuk prijsje en daarmee kan je al heel veel experimenteren met de instellingen en uiteindelijk bepalen wat voor fotografie jou het beste ligt. Want lenzen zijn duur en zal je dus moeten afstemmen op jou soort fotografie ;)
Succes met je keuze!
Heel erg bedankt voor alle reacties, ik ga er snel mee aan de slag!
Heel erg fijn weekend!
Gr inge
Beste Kenneth,
Ik heb je een tijdje geleden gesproken voor een bijlage over Digitale Fotografie waarvoor we jou hebben geinterviewd.
Ik hoop dat je het er mooi uit vond zien.
Inmiddels ben ik weg bij Mediaplanet om een halfjaar door Midden- en Zuid- Amerika te trekken en ik heb dus ook de laptop en jouw gegevens niet meer.
Voor deze trip wil ik een camera kopen, maar wel gewoon een compact camera, ik ga immers backpacken.
Wat voor compact camera zou jij aanraden?
Ik heb nu een Canon, maar die is inmiddels al 5 jaar oud en die heeft nogal moeite met fotograferen in het donker en schemer (altijd over- of onderbelicht).
Ik hoor graag van je, kun je mij even mailen?
Dank je!
Groeten,
Hans
Hoi Hans,
Ik lees net jouw vraag en ik heb wel een aanrader. Vrienden hebben een reis door Australië gemaakt en hadden de Panasonic FZ 28; ze hebben fantastische foto’s gemaakt. Super qua kleur en erg scherp, zelfs bij totaal inzoomen. Ik heb deze camera nu zelf ook aangeschaft voor erbij en ben zelf ook supertevreden! Er zitten toch veel functies op waar je alle kanten mee op kunt. Er is ook een iets duurdere versie; de FZ 38 waar je ook nog goed mee kunt filmen ( dit is bij de FZ 28 iets minder ).
Heel veel succes en een fijne reis!
Groet,
Susanne
Beste Kenneth,
Ik ben van plan een Sony nex5 te kopen met een 18-55 lens
is het raadzaam om de 16mm erbij te kopen voor de groothoek,
Of is de 18-55 afdoende ?
Groeten ,
Jan
Hoi Jan,
De Sony NEX is gemaakt om compact te zijn en toch uitstekende kwaliteit te bieden. De 18-55 is niet heel erg compact en daarvoor alleen al is de 16mm een mooie toevoeging.
Je hebt iets meer groothoek maar vooral een vrij lichtsterke lens.
Ik denk dat de 16mm zeker een toevoeging is als je het budget hebt. Je zou ook eerst zonder de 16mm aan de slag kunnen gaan.
Om je (misschien) even te laten twijfelen, heb je ook gekeken naar de Olympus PEN en de Samsung NX serie?
Hallo Kenneth,
Ik overweeg eigenlijk 4 type camera’s van 2 merken.
Canon EOS 500D of 550D of van Nikon de D5000 of de nog uitkomende D3100.
Ik wil wel een filmfunctie hebben en de automatische stand zodat ieder gezinslid een foto kan maken.
We komen nu van een Sony DSC-V1 compact camera en hebben de NEX 5 van Sony overwogen maar de compactheid is met de zoomlens weg, de meegeleverde flitser is met het iele borgingswiel ook niet je van het en dus dan toch maar de stap verder naar de digitale spiegelreflex. Om toch thuis te raken in de vele instelmogelijkheden heb ik mij ook opgegeven voor een cursus om te weten wat welke instelknop doet.
Kun jij ( of een ander lezer op dit forum) op basis van je toestel kennis aangeven wat jij zou adviseren. Met alle specificaties van beide merken naast elkaar kan ik moeilijk beoordelen wat nu echt relevant. En wat is een model wat aanvullende accesoires betreft nog groei mogelijkheden heeft zoals bijvoorbeeld de batterygrip, etc.
Beide merken/modellen (op de D3100 na) heb ik in handen gehad en daar merk ik wat grip betreft geen verschil (wat mij betreft). Ik ben wel van plan om alleen de body te kopen met een betere lens als die in de standaard kits wordt meegeleverd.
Ik lees graag een/de reacties.
Hoi Jan,
Moeilijke keuze! Zeker ook omdat je de D3100 overweegt. Het is heel moeilijk om te zeggen wat die camera gaat doen, er zijn nog weinig tot geen testen aanwezig.
De andere camera’s liggen zeer dicht bij elkaar, de 500D, 550D en D5000 vallen allemaal in hetzelfde segment en zijn elkaars directe concurrenten.
Wat misschien goed is om te weten is dat de toestellen van Nikon die je overweegt geen scherpstelmotor hebben en je dus alleen AF-i of AF-s lenzen kan gebruiken. Tweedehands lenzen kopen is dus lastig en de lenzen worden dus duurder.
Ik gebruik zelf de D5000 maar ik ken ook mensen die de 500D gebruiken. De verschillen zitten echt in details en op dit niveau lijkt het een keuze te worden bij een merk waar je een goed gevoel bij hebt.
Enige doorslaggevende kan zijn dat de D3100 zeer geschikt is voor beginners (de D5000 ook in mindere mate).
Wat de doorgroeimogelijkheden betreft. Nikon heeft voor de D3100 en de D5000 geen eigen batterygrip uitgebracht maar andere merken bieden wel goede alternatieven. Canon heeft wel eigen BG’s gemaakt voor hun toestellen.
Voor de rest bieden beide merken genoeg accesoires en zijn er eigenlijk geen uitzonderingen.
Beide merken zijn topmerken en bieden een heleboel uitbreidingsmogelijkheden.
Je zou eventueel ook kunnen kijken als je geen standaardkitlens wilt hebben naar de D90. Deze is qua prestaties iets beter dan de D5000 (die ook zeer goed presteert voor zijn prijs) maar de D90 heeft nog wat meer gebruiksgemak. Volgens mij wordt de D90 met wat betere lenzen gecombineerd en daarnaast wordt de D90 waarschijnlijk binnenkort vervangen, kan positief zijn voor de prijs.
Kortom, de toestellen liggen te dicht bij elkaar om echt een verschil te laten zien. Dat verschil gaat zitten in die ene foto per seconde sneller of langzamer. Verschil kan je zien in de ruis op hoge ISO’s die naar mijn mening bij Nikon net iets beter is. Maar zet dat tegenover het verschil in resolutie en het wordt weer de vraag of dat verschil doorslaggevend moet zijn.
Ik raad je aan om (als je engels goed genoeg is) Cameralabs.com eens te lezen. Deze website geeft vergelijkingen, waaronder ook tussen de D5000 en de 500D
Heel veel succes met je keuze!
Erik,
Hartelijk dank voor je reactie.
Voor wat betreft je opmerking over de scherpstelmotor, wanneer ik het goed heb begrepen uit de informatie, zit deze in de lens maar dat geldt ook voor de Canon EOS500D/550D.
En wanneer je dan de prijzen van de lenzen bekijkt dan zit daar niet echt een verschil in prijs.
Wanneer je over iets meer gebruiksgemak praat van de D90 waar zit’m dit verschil dan?
Ik heb nu een paar fotozaken bezocht en geen van de winkeliers kan echt aangeven waar nu het verschil zit. Soms heb ik ook het gevoel dat men niet zo’n zin heeft om echt dieper op de materie in te gaan. Misschien omdat men toch denkt dat je hem elders (webwinkel) gaat kopen. Nu zit ik niet zo niet in elkaar. Ik wil best meer betalen voor een goed advies en service. Maar goed dat weten zij (nog) niet.
Ik heb nu bij 2 zaken gevraagd of ze mij willen bellen wanneer de 3100 aanwezig is dus ik ben benieuwd.
Dat wordt een uitgebreide Jan :P Ik zal hier eens wat zaken opnoemen (houd zelf wel btje van verkoopadviezen doen).
Canon heeft in vrijwel elke body een scherpstelmotor zitten volgens mij. De lenzen (als je naar de goedkoopste kijkt) zijn dus ook goedkoper bij canon. Met goedkoop bedoel ik dan ook echt goedkoop.
Wil je qua lenzen de ‘concurrenten’ van beide merken vergelijken, dan liggen de prijzen enorm dicht bij elkaar. Maakt de keus er opzich niet makkelijker op.
Echter, als je de keuze maakt voor de D90 (zometeen meer daarover) heb je meer keuze in tweedehands Nikon lenzen. Nikon heeft in het verleden een groot aantal AF lenzen gemaakt. Deze zijn NIET hetzelfde als de AF-s lenzen ;) De AF lenzen hebben namelijk geen scherpstelmotor ingebouwd en aan die lenzen heb je op de D5000 en D3100 niets als je ze automatisch wilt hebben. Tweedehands vallen dan dus nog leuke lenzen te vinden die kwalitatief nog steeds erg goed zijn.
Waarom nou een D90 in plaats van een D5000 of D3100?
De D3100 en D90 vergelijken gaat moeilijk omdat je niet weet wat de beeldkwaliteit van de D3100 gaat zijn. Behalve dat en de filmfunctie scoort de D90 beter op vrijwel alle fronten.
De D5000 en D90 hebben dezelfde sensor en de beeldkwaliteit is dus vrijwel gelijk. De D90 heeft wel een grote burst-snelheid en heeft een batterypack speciaal van Nikon. Ook heeft de D90 2 instelwielen, voor en achter eentje. Meer gebruiksgemak dus en sneller instellen van je camera. Gebruiksgemak zit dus in de hoeveelheid knoppen die voor de functies beschikbaar zijn. Nikon heeft voor meer functies een eigen knop.
Verder heeft de D90 een beter scherm (groter en hogere resolutie)
Voor een uitgebreide review: cameralabs.com ;) Zeer handig en betrouwbaar.
De keus blijft moeilijk en als het jou niet uitmaakt zou je de rest van de familie eens mee kunnen nemen en laten voelen hoe de camera in de hand ligt en of zij de camera makkelijk kunnen gebruiken en begrijpen.
Het mooiste zou zijn als je eerste de keus voor een merk kan maken, vervolgens een keuze van welk toestel van dat merk geeft waarschijnlijk een beter advies dan wat ik nu kan geven ;)
Dag mensen,
ik wil voor mijn vriendin een camera kopen en twijfel tussen een Sony hx5 en de nex5.. Qua prijsverschil scheelt dit enorm.. Zit hier veel kwaliteitsverschil tussen? Het moet een camera worden voor feestjes en vakantie.. Wat is aan te raden?
Beste Erik,
Ik heb toch besloten te wachten tot de Nikon D3100 op de markt komt. Ik van Nikon begrepen dat de verwachting is eind september begin oktober. Dus krijgt nog een vervolg.
Ben er uit.
Ik ga voor de Nikon D3100 maar nu dub ik nog welke lens.
Een originele Nikkor lens (Nikkor AF-S 18-200 f/3.5-5.6 G IF-ED VRII DX, € 549,=) of een Sigma (18-250 F/3.5-6.3 DC OS HSM, € 409,=).
Ik lees wisselende berichten.
Heeft iemand een goed advies waarom de ene wel/niet?
Ik lees het graag.
Hallo,
Ik heb heel veel reacties gelezen en al veel wetenschap opgedaan via deze site. Heel leuk!
Ik ga zaterdag naar australie en NZ voor een aantal maanden en twijfel welke camera ik zal kopen (ben er al erg laat mee). Ik heb altijd een F55 Nikon analoge spiegelreflex gehad met groothoek en telelens. Ik was er erg blij mee. Ik denk nu aan of de Nikon D3100 (waar mijn oude lensen niet op kunnen als je autofocus wilt behouden) of de panasonic lumix FZ45 (compact camera). Ik wil uiteindelijk een digitale spiegelreflex camera maar weet ook van mezelf dat ik op dit moment nog niet kundig genoeg ben om goed handmatig instellingen te verrichten om bijzondere foto’s te maken (weet er nog te weinig van af). Ik weet dan ook niet of het verstandig is nu al deze spiegelreflex aan te schaffen (met het doel ook een 18-55 nikon kitlens die misschien niet heel bijzonder is en een 70-300 van sigma F/4-5.6 DG OS). Zal ik het kwaliteitsverschil gaan zien als ik toch niet veel aan de nikon zal gaan instellen handmatig? De kosten voor een nikon met lensen zit al snel op 1000 euro en die van de panasonic op 300. Als de kwaliteit heel erg zou verschillen zou ik kiezen voor de Nikon maar ik betwijfel dat met mijn kennis van camera’s op dit moment. Heeft iemand een tip of advies?
renee
Hoi Renee,
Een interessante keus. En wat je zou kiezen zou ik afhankelijk laten zijn van wat je na je vakantie met fotografie wilt doen. Als je na je vakantie je er weer in wilt verdiepen zou ik niet eerst 300 euro aan de panasonic uitgeven en daarna nog weer aan een DSLR. Dat is zonde van je geld ;)
De 300 euro die je dan zou uitsparen kan je goed investeren in een wat duurdere body waar je oude lenzen op gebruikt kunnen worden. Namelijk een D90. Dit toestel is inmiddels vervangen door de D7000 maar blijft een prima toestel. Het voordeel is dat de prijs inmiddels lekker aan het zakken is. I.c.m. je oude lenzen is je investering dan niet heel groot. Over de automatische stand zou ik me niet direct zorgen maken, die doet zijn werk minstens zo goed als bij panasonic. Het enige waar je goed op moet letten is de gevoeligheid in het scherpstellen en dus oppassen dat je focus niet net verkeerd ligt.
In vergelijking met een panasonic ga je uit een Nikon D90 veel meer halen ook al gebruik je alleen nog de automatische stand. Denk alleen al aan de betere sensor. Combineer dat met betere lenzen en je hebt een belangrijk deel van de kwaliteit te pakken. Daarbij geef je dus niet dubbel geld uit.
De keus ligt uiteraard bij jou. Een DSLR is lastiger in gebruik maar presteert veel beter. Welke je dan zou moeten aanschaffen is een ander verhaal, zowel de D3100 als de D90 hebben voor en nadelen. Het lijkt mij het handigst als je eerst beslist of je voor een DSLR of superzoom gaat.
Groeten,
Erik
Hoi Erik,
Wat fijn dat je zo snel reageert! Een uitgebreid verhaal met goede informatie. Je hebt absoluut gelijk dat ik de keus voor compact danwel DSLR eerst moet maken, lastig hoor. Het is meer dat ik geen ervaring heb met compact camera’s en de kwaliteit ervan. Ze zijn voor zo’n lange stoffige reis (veel outback:-)) wel praktisch. Ik heb inderdaad ook de D90 overwogen vanwege de mogelijkheid mijn oude lenzen daar op te zetten. De groothoek (die is 28-80) is dan niet voldoende groothoek meer op een digitale versie maar de telelens zou erop kunnen. Toch vind ik de D90 eigenlijk te zwaar. Ik denk toch dat ik me daar aan ga ergeren. Het is wel absoluut een hele mooie camera met veel opties. Vandaar toch de keus voor de D3100 als ik voor een DSLR ga. Als ik terug ben van de reis wil ik me tzt zeker meer in de fotografie verdiepen maar een volgende grote reis zal dan wel even op zich laten wachten ( en de verdieping mogelijk ook wel even:-)). De ontwikkeling van de DSLR gaat zo snel dat ik me daarom afvroeg of ik niet beter met de aanschaf kan wachten tot ik er echt meer mee kan en van weet. Daarom ook de overweging voor een compact camera. Heb jij daar zelf ervaring mee of iets van gehoord? Ik heb me daar niet erg in verdiept maar denk dat de panasonic op zich een goede keus is als ik voor compact camera ga (helaas geen CMOS lens). Indien de D3100 dan heb ik van vele mensen gehoord dat de 18-55 kitlens niet zo heel bijzonder is en de lenzen bepalen toch voor een groot deel de kwaliteit van de foto’s. Zou het voor mij lonen toch deze lens te kopen of een andere (18-135?)? Nou ja, vandaag moet ik maar de knoop doorhakken want zaterdag zit ik al in het vliegtuig:-). Erik, ik hoop dat je nog even op deze mail wilt en kunt reageren en anders in ieder geval ontzettend bedankt voor je reactie.
Ik vond het trouwens wel grappig dat ik na het doorspitten van de digitalefotografie-site opeens sommige verkopers van camera- verkoopcentra nog nieuwtjes kon vertellen:-)
Gr Renee
Hoi Renee,
Ik heb zelf een jaar met een superzoom gewerkt voordat ik de overstap naar een DSLR heb gemaakt. Ik heb gebruik gemaakt van een Fuji en een Panasonic en heb daar zodoende ook ervaring mee ;)
Panasonic heeft een aantal zeer goede compacte superzooms in hun assortiment zitten. Natuurlijk haalt dit het niet bij een DSLR maar daar koop je ook geen compact voor. De beeldsensor is kleiner dan bij een DSLR en daardoor ook van mindere kwaliteit. Er zitten namelijk toch net zo veel pixels op. Zeker als je op hoge ISO’s gaat fotograferen zul je dat merken.
Als ik je goed begrijp is gewicht een belangrijk punt voor je. De D90 is te zwaar en reken daar een goede telelens bij en je zit al snel op minstens 1,5kg. Dat is een flink gewicht. Ik heb een relatief kleine uitrusting en sjouw toch al 10kg mee als ik ga fotograferen. Een DSLR wordt snel zwaar aangezien je behoorlijk wat accessoires meeneemt.Ook een D3100 wordt met lenzen een zware combinatie, zeker bij wat verdieping zullen ook je wensen gaan toenemen.
Als het om gewicht gaat zou ik dus geen DSLR nemen. Een panasonic is dan een mooi alternatief. Bij panasonic camera’s is het zo dat deze prima uit te breiden zijn (ik weet niet hoe de Canon’s op dat gebied zijn). Ik heb gewerkt met de Panasonic DMC FZ18 en deze kon middels een adapter voorzetlenzen gebruiken. Deze kon je op de camera draaien en geven al een hoop meer mogelijkheden zonder dat het gewicht veel hoger wordt. Echter zit je dan mogelijk met lange levertijden en voor meer informatie kan je het beste naar een van de bekende fotozaken gaan. Fotokonijnenberg bijvoorbeeld staat goed bekend en heeft de juiste spullen in het assortiment. Je zou eens contact met hun op kunnen nemen.
Verder het gebruik van de kitlens. Het zijn geen perfecte lenzen. Verre van dat zelfs. De prijs is er ook niet naar. Toch zijn de kitlenzen goed te gebruiken, ik heb er al zeer goede foto’s mee gemaakt en gezien van anderen. Mocht je meer willen dan zou je eens kunnen kijken naar de 18-200 van Nikon, een breed bereik wat positief is voor het gewicht, je hoeft immers niet enorm veel lenzen mee te nemen als je daar geen behoefte aan hebt. Een 18-200 is als vakantielens veel gebruikt en de algemene ervaringen zijn positief. Bij een groter zoombereik komt wel altijd een minder kwaliteit en dat is dan ook meteen het grote nadeel.
Je zou ook kunnen kijken naar een 18-105, 18-135 (die is al wat ouder en niet meer nieuw te verkrijgen) of een 16-85. Deze laatste is de topper van Nikon als het gaat om standaardlenzen.
Om het nog moeilijker te maken kan je ook naar Sigmalenzen gaan kijken. Hun 17-50 en 17-70 staan ook goed aangeschreven.
Ik heb zelf eerst verdiept in de fotografie toen ik nog een compact gebruikte. Dat kan erg goed maar ik had na een tijdje toen ik de techniek goed kende wel behoefte aan een betere camera (lees: DSLR). Een compact heeft sterke beperkingen en het enige voordeel vind ik het gewicht. Echter loop ik nu ruim een half jaar met 10kg op mijn rug en dat went ;) Wat bij mij wel belangrijk is geweest is het gevoel dat ik bij een camera had. Ik wilde een goed gevoel bij het toestel hebben omdat ik tenslotte voor mijn plezier fotografeer. Als je ertegenop ziet om met een DSLR te gaan werken, dan kan je prima een superzoom kopen ;) Het is ook een beetje wat je gevoel zegt, je moet met plezier je camera uit je tas pakken en met plezier fotograferen. De tijd dat ik met een compact werkte fotografeerde ik met plezier, het toestel dat ik gebruikte was beperkt maar door daarmee te leren werken leer je ook beter fotograferen ;) Leer je camera (ongeacht welke je besluit te kopen) kennen en leer met de beperkingen om te gaan.
Succes met de keuze en veel plezier op de reis ;)
Erik
PS: ik ben doorgaans dagelijks online dus aanvullende vragen kan ik zeer waarschijnlijk nog wel snel beantwoorden. Bedenk overigens wel dat wat ik zeg ook gekleurd is door mijn ervaringen, neem het dus niet voor dé waarheid aan, blijf kritisch ;)
Hoi Erik.
Dank voor je reactie. Ik las net je bericht toen ik konijnenberg uitliep:-). Ik ben een aantal weken geleden in Den Ham geweest waar ik erg tevreden over was (itt Den Haag filiaal overigens waar ik vandaag was). Om even op het gewicht terug te komen, de body van de D 90 is idd zwaar maar ik heb er geen moeite mee iets meer gewicht mee te slepen dan die van een compact camera. Ik heb altijd de F55 DSLR analoge nikon gehad en had absoluut geen moeite met het gewicht. De D3100 van Nikon zou voor mij dan ook geen bezwaar zijn( met lenzen). Het is niet zo zeer het meeslepen maar het vasthouden wat me te zwaar is. Je schreef over een 18-200 nikon lens, dat is misschien voor de reis die ik ga maken voldoende ( dus geen extra telelens wat ik van plan was). Misschien zelfs wel beter dan de combi van een 18-55 kitlens van nikon + een 70-300 van sigma samen?
Ik heb vanmiddag eigenlijk al de keus gemaakt voor de compact Panasonic fz45. Toch vind ik het ergens eng om met deze camera op zo’n mooie reis te gaan omdat ik bang ben dat het niet de kwaliteit haalt die ik gewend ben (ondanks dat ik handmatig nog weinig kan presteren met een DSLR camera:-)). Je hoort het al, eenmaal in je hoofd dat je DSLR wilt, moeilijk om los te laten. Ik heb ook de Panasonic fz18 naderhand bekeken. Heeft minder zoom maar doordoor misschien juist betere beelden? Ik had me echter enkel gefocust op de FZ 45 en FZ 100. In fotokonijnenberg konden ze me niet echt overtuigen dat de Panasonic fz 100 beter zou zijn dan de fz45 en op verschillende reviews lees je wisselende verhalen over de fz 100 (ook zeer negatieve bij mensen die beide hebben geprobeerd).Advies? Beide camera’s hebben een 24x optische zoom wat mogelijk kwaliteitsverlies geeft? Kortom, ik heb nu de FZ 45 maar ben helaas na al mijn speurwerk nog niet helemaal overtuigd of het de goede keus is. Of gewoon maar proberen en de gok wagen?
Hoi Renee,
De D90 is 120 gram zwaarder dan de D3100 en 2x zo zwaar als je F55. Opzich is dat te overzien maar het is je eigen keus. Ik zou persoonlijk liever het gebruiksgemak hebben van de D90 in plaats van de D3100.
Ik weet niet of de 18-200 beter is dan de combinatie van een 18-55 met een 70-300. Een feit is dat je dan wel meer millimeters hebt wat handig kan zijn. Als je naar een 70-300 kijkt zou ik de nieuwste versie van Tamron (met VC) ook meenemen in je overweging, evenals de 70-300 van Nikon. Die laatste heb ik en het is een fantastische lens en zijn geld zeker waard.
Of de beelden van de FZ18 (respectievelijk de iets nieuwere FZ28 en FZ38) weet ik niet. Ook in Compacts zit vooruitgang en hoe de optische vooruitgang is durf ik niet te zeggen. De verschillen tussen de FZ45 en de FZ100 zijn klein en zitten in de details. De verschillen zitten volgens mij voornamelijk in gebruiksgemak. Eén van de duidelijk zichtbare verschillen is de flitschoen bij de FZ100.
Ik vind het lastig om een goed advies te geven. Een compact valt altijd tegen als je het vergelijkt met een DSLR. Daarnaast is het vaak ook zo dat de negatieve verhalen op internet staan en de positieve minder. Mensen gaan pas op internet klagen als er iets fout zit ;) Daar houden Nederlanders ten slotte van.
Nu je de FZ45 hebt is het even de vraag wat je budget is. Klinkt heel gek, maar als het geldt niet direct een probleem gaat zijn in de toekomst zou ik eerst gaan wekren met de FZ45. Verdiep je in de technische instellingen en krijg ze onder de knie. Probeer er achter te komen welke tak van fotografie je trekt. Als je daar eenmaal achter bent en uit je FZ45 gehaald hebt wat erin zit kan je gaan kijken naar een DSLR. Doordat je weet welk soort fotografie je trekt kan je je lenskeuze daar op aanpassen.
De FZ45 is zeker een goede camera. Er is altijd een betere totdat je bij de D3s uitkomt. Verkijk je dus niet op al die mensen die zeggen dat je iets beters kan kiezen en beter een DSLR kan nemen. De fotograaf ben je zelf en die maakt de foto. Het toestel bepaalt niet of de foto goed is, het werkt er hoogstens aan mee. Er zijn ook heel goede foto’s te maken met een wat mindere camera ;)
Ik zou de FZ45 gewoon houden en er volop van genieten. Voor het geld een prima camera met zeer veel mogelijkheden. Later kan je de stap naar een DSLR alsnog maken. Het belangrijkste voor nu is dat je lekker aan de slag gaat met je nieuwe toestel en lekker foto’s gaat maken ;) Lees de basiscursus bijvoorbeeld nog eens door, lees wat artikels over compositie en alleen daarmee al gaan je foto’s vooruit ;)
Heel veel succes!
Hallo,
Op dit moment heb ik een compacte camera, panasonic DMC-FX33. Deze camera wordt vooral gebruikt voor het maken vakantie foto’s. Nu merk ik alleen dat hij met name ten aanzien van het inzoomen te kort komt daarom wil ik mede voor een vakantie naar afrika een nieuwe camera aanschaffen. Nu twijffel ik alleen tussen een digitale camera met superzoom functie, systeem camera of spiegelreflex. Na de vakantie wil ik wellicht meer gaan doen met fotografie.
Mijn vraag welke soort van de eerder genoemde camera’s zou jij adviseren.
groet
Marjolein
Wat een fijne uitgebreide website. Mijn complimenten!
Kan iemand mij misschien vertellen wat het verschil is tussen een Pansonic DMC FZ18 en een FZ45? En dan bedoel ik eigenlijk vooral de kwaliteit. Dus niet zoombereik e.d.
Heeft iemand toevallig ervaring met beide camera’s?
Alvast hartelijke dank!
Hoi Piet,
Ik heb geen ervaring met de FZ 18, wel met de FZ 45. Een zeer goede camera en uitstekende kwaliteit. Boven verwachting! Ik ben goede foto’s gewnd met mijn analoge reflex camera en stel behoorlijk hoge eisen aan de kwaliteit van mijn foto’s. Ik heb me voor de aankoop verdiept in zowel de spiegelreflex camera’s als de compact camera’s en besloten eerst meer van fotografie te leren voor ik een spiegelreflex koop. Intussen heb ik ook nog een analoge reflex waar ik erg blij mee ben en nu op mijn reis door Australie ook mee heb. Maar om terug te komen op de FZ45, zeker met genoeg licht maakt deze camera uitstekende foto’s, zelfs bij inzoomen tot 20-24x optische zoom! Zonsondergangen zijn echt boven verwachting goed en scherpte prima. De macro functie doet wat er van verwacht wordt. Je kunt veel handmatig instellen en daar ben ik een beetje mee aan het experimenteren, toch, ook op automatische functie krijg je waar voor je geld. Enkel wanneer er weinig licht is en de flitser niet het bereik haalt buiten de 9 meter, dan zie je ruis. Maar eerlijk gezegd merk ik dat dit maar een enkele maal nodig is (ik zelf pak dan mijn andere camera). Wil je wat foto’s zien die ik tijdens mijn trip in Australie met deze camera heb gemaakt dan kun je evt even kijken op reneeinkangoeroeland.waarbenjij.nu. Succes met het maken van je keuze.
PS. Ik heb de afweging tussen FZ 45 en FZ 100 gemaakt en ben blij dat ik niet de FZ100 heb gekocht. Minder goede recenties en meerdere mensen gesproken en ontmoet die deze camera hebben gekocht (en eerder de FZ45 hadden) en minder blij zijn met de FZ100. Persoonlijk zou ik de FZ 100 nooit kopen.
Groetjes Renee