DigitaleFotografieTips.nl

82 reacties op “Aankoopadvies: Compact of spiegelreflex camera”

  1. Renee,

    Hartelijk dank voor je zeer uitgebreide reactie.

    Ik dacht zelf dat de FZ100 beter was dan de FZ45 (beter chip e.d.) Maar blijkbaar is dat niet zo. Wat een prachtige foto’s van je reis!

    Ik ben nu nog heel benieuwd of iemand weet of er verschillen zijn tussen de FZ18 en de FZ45. Dus mocht iemand dat weten……..

    Alvast bedankt!

  2. Hallo! Supersite en super dat iedereen meedenkt! Ik moet nog heel veel leren en dat kan hier prima. Ook ik twijfel: wel overstappen naar een spiegelreflex of gaan voor een compactcamera waarbij ik wel de mogelijkheid heb om dingen in te stellen (wat ik dus allemaal nog moet leren). Ik wil wel graag over naar een spiegelreflex, maar zie ook wel op tegen de omvang. Ik heb een zoon van 6, die het hoofdonderwerp van mijn foto’s is. Ook wil ik binnen mooie foto’s kunnen maken (en niet zoals nu tot wel 7 sec hoeven wachten totdat de flitser weer wil). Daarnaast wil ik van alles een foto ;-) bloemetjes, lantaarpalen en meer. Nu heb ik een Canon ps a2100 is. Buiten leuk, binnen niet mooi en duurt dus te lang voordat de volgende foto gemaakt kan worden. Daarvoor een Canon ps a85. Die beviel veel beter, maar is overleden. En nu? Als ik voor een goede compact zou gaan (waarbij instellen mogelijk is), wat zouden jullie aanraden? Ik las iets over de nieuw uit te komen Olympus xz1?
    Sorry voor het lange stuk, maar ben benieuwd naar jullie reacties.

    Groetjes, Diane

    1. Diane,

      Blijf beter bij Canon of Panasonic. De Fx47 of de voorganger fx45 doen het enorm goed. Enorme tele krijg je erbij en macro tot op 1 cm. De allernieuweste is de fx150 maar de vraag is of die 100 euro meer dat waard is. Concurrent bij Canon is de sx40 deze kan alleen geen raw foto’s maken.
      Succes
      GJ

  3. Wow, wat een boel tips alleen al in de comments! Echt heel handig! Ik ben een ontzettende beginner (en hobbyist) en mij leek, mede vanwege de compactheid, de Nex 5 van Sony wel wat, vooral omdat ik toch nog geen budget heb voor extra lenzen enzo… Maar ik ga eerst nog even goed doornemen wat hier allemaal staat, toch handig zo’n hoop professionals bij elkaar! :D

    Keep up the good work :) Groetjes!

    1. Hallo jenny,

      Ik had deze NEX5 ook op mijn verlanglijstje staan met de standaard lens en de optionele zoomlens (en die wil je uiteindelijk toch) en dan zul je ervaren dat het een behoorloijke investering gaat worden maar vooral dat de compactheid van het geheel geen argument voor meer is. Dan het meegeleverde flitsertje. Ik had de indruk dat deze geen lang leven beschoren was bij mij. Het vastdraaien van het wieltje…. wat een gepruts.
      Dus bekijk het gehel plaatje met de Sony maar eens goed en dan kom je denk ik al snel op andere gedachten. Ik ben uiteindelijk naar een Nikon spiegelreflex gegaan.
      Succes met je keuze.

  4. Hi Diane,
    Als het goed is is de Olympus XZ1 net uit en te koop voor zo’n €450,-. Hij heeft een goede test en je zou hem het beste kunnen vergelijken naast de Canon G12 en de Panasonic Lumiz 35FZ.
    De prijzen liggen dicht bij elkaar en kwalitatief eveneens.
    Dus ik zou zeggen ga eens naar een winkel waar je ze naast elkaar kan zien, vasthouden en uitproberen.
    Heel veel succes en fotografeerplezier ermee.
    Groeten, Alex.

  5. Hallo Renee e.a.,

    De Panasonic FZ45 is gekocht en meteen geprobeerd!

    Valt eigenlijk meteen wel een beetje tegen: veel ruis op de foto’s, terwijl er met lage iso werd gefotografeerd (100). Instelling op IA (dus automatisch).

    De foto’s werden afgelopen zondag gemaakt op het strand. Het was niet super licht, maar ook niet echt heel donker. En dan dus best veel ruis.

    Ik heb het idee dat er teveel pixels zijn geperst op de kleine sensor.

    Heeft iemand ook deze ervaring met de FZ45?

    Alvast bedankt.

  6. Veel ruis is natuurlijk relatief. Je moet er wel rekening mee houden dat je een kleine beeldsensor hebt met redelijk veel pixels.
    Ga je het vergelijken met een DSLR, tja, dan heeft de FZ45 ongetwijfeld veel ruis.

    Je koopt een compact camera en krijgt ook die kwaliteit. Je koopt een superzoom en krijgt waar voor je geld. Je koopt geen professioneel toestel en dat zal je merken.

    Ik heb ongeveer een jaar met een superzoom gewerkt en zag ook op 100ISO al ruis. De vraag is echter of je dat op afdrukken en je beeldscherm snel ziet. En ja, als ik het nu vergelijk met mn DSLR dan schrik ik me rot van de ruis die mn compact heeft. Maar dat is opzich te verwachten is het niet? ;)

    Je zou eens op cameralabs.com kunnen kijken voor vergelijking tussen de concurrenten.

    Erik

  7. Erik, hartelijk dank voor je reactie.

    Ik heb de FZ45 vergeleken met de FZ18 (die een kennis heeft). Precies dezelfde foto’s gemaakt op hetzelfde moment (dus ook dezelfde omstandigheden en gelijke instellingen) en de FZ45 geeft veel meer ruis (echt veel meer). Vooral als op het object wordt ingezoemd.

    Zou het niet beter zijn als Panasonic 10 megapixel op de sensor van de FZ45 had gezet i.p.v. de huidige 14 megapixel?

    1. 10mp op de sensor was beter geweest voor minder ruis ja.. Minder pixels op een sensor betekent betere ruisprestaties.
      Echter is dat niet waar de consument naar kijkt. En daar is de camera wel voor bedoeld. De consument wil hoge getallen want dat is ‘beter’

  8. Ook ik twijfel tussen een compact (Olympus XZ-1) en een DSLR.
    Als digitale camera heb ik nu een Sony V1, deze doet het goed genoeg bij goede licht omstandigheden, maar binnen (evenementen hallen) is het al snel over.
    Ik zoek dus een digitale camera die in een normaal verlichte hal zonder flits goede foto’s kan nemen.
    De weinige testen van de XZ-1 zijn zeer te spreken over de goede resultaten bij weinig licht. Maar komt dat in de buurt van een DSLR met standaard lens ? Echte vergelijkingen daarover kan ik namelijk weinig (niet) kunnen vinden.
    Even terzijde maar als DSLR denk ik nu aan de Canon 550D, is namelijk in de aanbieding bij Saturn voor 577 euro met de standaard 18-55 IS.

  9. Ik wil even melden dat ik heel blij ben met alle informatie op deze site. Ik heb nu een Panasonic Lumix FZ28 en heb net een fotocursus gedaan. Nu ben ik aan het twijfelen of ik een spiegelreflexcamera zal aanschaffen. Daar heb je toch aanzienlijk meer mogelijkheden mee met handmatig instellen. Met name de diafragma is beperkt op mijn toestel, deze gaat maar tot f 8. Het is erg leuk om alle onderwerpen over spiegelreflexcamera’s en lenzen te lezen. Bedankt.

  10. Beste Ronald,

    De XZ-1 heeft een goede pers evenals de 550D. De 550D kost ruim €100,- meer, is zwaarder en groter.
    Als de meer kosten-, omvang- en het grotere gewicht geen bezwaar is en je wilt gaan voor hogere kwaliteit dan kom je bij DSLR terecht.
    Je hebt meer keuze vrijheid aan objectieven, bent meer geld kwijt en haalt meer kwaliteit in huis. Dit komt, naast objectief kwaliteiten, mede door de sensor (die belangrijk is voor je beeldvorming) die ongeveer 2 keer zo groot is.
    Zo zijn er nog een aantal zaken te noemen.
    De XZ-1 zou je kiezen vanwege klein, handzaam en gebruiks gemak. Ook hier kan nog wel wat aan worden toegevoegd.
    Ik hoop dat je hiermee zelf een antwoord kan geven op je vraag.

    Groeten, Alex.

  11. Weet iemand welke lenzen van de F55, op een digitale spiegelreflexcamera passen van Nikon.Wil namelijk alleen de body aan gaan schaffen.

    Thanx

    1. Hoi Diana,

      Dat ligt meer aan de lenzen dan aan de body ;)
      Ik denk je de objectieven op alle camera’s kan gebruiken die een ingebouwde motor hebben. Tenminste, AF lenzen dan. Heb je AI-s lenzen dan mis je dus sowieso de autofocus.

      Je zal als het goed is met de D90, D7000, D300(s), D700 en D3 uit de voeten kunnen ;)
      De D3000, D3100 en D5000 hebben geen eigen focusmotor en kunnen dus alleen de AF-s objectieven volledig gebruiken.

  12. vandaag naar de winkel geweest en na dit bezoek twijffelen over een sony alpha A33 en een canon eos 500d. Heeft iemand ervaring met deze camera’s en wat zijn de voor en nadelen.

    Tot nu toe hebben wij altijd gebruik gemaakt van een compacte camera van panasonic lumix. We willen nu een fototoestel die zowel binnen al buiten kwaliteit goede foto’s maakt en waar we voorlopig mee vooruit kunnen.

    Verder vinden we het belangrijk dat de camera makelijk in gebruik is.

    Graag jullie ervaringen.

    1. Hallo Marjolein,

      Ik heb zelf recent een Sony A55 aangeschaft na lange tijd rondkijken (mijn eerste DSLR) met een Tamron 18-200mm bovenop de kitlens 18-55mm. De A33 is zeer gelijkaardig.
      Daarom kan ik je vooral over de Sony iets vertellen.
      *Pro A33: snel voor beeldenreeksen; opties die je op andere toestellen niet vaak vindt: ingebouwde panorama functie; uit de hand fotograferen bij weinig licht (maakt snel 6 foto’s en combineert die); ingebouwde HDR-functie; stabilisatie in de body; licht en compact; uitklappend display; prima lifeview
      *Contra A33: minder keuze in lenzen (zeker in vergelijking met Canon); batterij snel leeg (een 2de is bijna een must); flitser voet is specifiek voor Sony
      *Pro Canon: meer keuze in lenzen; meer foto’s per laadbeurt
      Als je houdt van een licht en snel toestel en niet van plan bent een collectie objectieven te verzamelen, en als die extra mogelijkheden als panarama en HDR je interesseren, dan zou ik je de Sony zeker aanraden.

  13. Hallo,

    Wat interessant om hier van alles te lezen. Ik heb me pas opgegeven voor een beginnerscursus fotograferen. Het is ehct een hobby en door de verre vakanties wil ik meer weten, zodat ik betere foto’s kan maken.
    Ik vraag me alleen af, wanneer ik aan een cursus begin, kan ik dan beter een compact fototoestel kopen of niet.

    Ik ben juist benieuwd naar de sluitertijd en expres vage foto’s maken. Kan dit ook met een compact toestel? Zo, ja welke?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Karen

  14. Hallo,

    Ondertussen toch de Canon G12 aangeschaft. Ben er blij mee. Ik heb gekozen voor een handzamere camera. Daarmee zal ik misschien minder mooie foto’s kunnen maken dan met een DSLR. Maar of dat direct merkbaar zou zijn…

    Deze week begonnen met een fotocursus en daar hoop ik meer te leren over hoe ik een camera in kan stellen. Dat kan allemaal met een G12. (Wel ben ik natuurlijk de enige met een ‘minicamera’, in vergelijking met de rest met een DSLR ;o)

    Die DSLR zal er komen als blijkt dat ik ‘m ‘nodig’ heb. En wanneer dat kleine mannetje wat groter is (nu 6 en dan is Mama toch degene die al met een rugtas op loopt met de nodige spullen en een hand nodig heeft om op tijd een klein handje te pakken).

    Blij met een Canon, omdat dat vertrouwd is. Functie-knop, menu-instellingen, benamingen, allemaal bekend. Zo bekend dat tijdens de cursus ik alle Nikon-benamingen zo om kon zetten naar Canon en het ook nog zo kon vinden op mijn camera ;o)

    Groetjes van Diane

  15. Ik vind dit geleuter. Het is allang bekend dat je met een goede compactcamera foto’s kunt maken van eenzelfde hoge kwaliteit als de SLR (soms zelfs beter, maar dit terzijde). De door mij totnutoe geconstateerde voordelen van een SLR: minder ruis bij slechte lichtomstandigheden en hoge ASA, de heldere zoeker, aansluiting voor een professionele flitser, de mogelijkheid tot verwisselbare lenzen.
    Dit betekent dus voor de doorsnee gebruiker (vakantiefoto’s, familiefoto’s) dat er met een SLR absoluut geen voordeel te behalen is zolang je geen boodschap hebt aan loodzware en onbetaalbare lenzen en je prints zelden verder gaan dan A4- formaat. Dan is een compact ’the way to go’. Vooral de betere hybrid modellen hebben tegenwoordig prima lenzen ook in het telebereik.
    Hans (Canon EOS 500D en A460 compact)

  16. Ik heb onlangs besloten om verlost te zijn van die vormeloze zware klonten van spiegelreflexcamera’s. Voorheen heb ik altijd analoge Leica’s R.4 en Titanium Nikon FM2’s gehad. Met de koffers vol fotoapparatuur heb ik mij een breuk gesjouwd. Ik was destijds hengelsportfotojournalist, (zie mijn site). Mijn telelenzen en camera’s vertegenwoordigden een klein vermogen. Nu doe ik het anders. Ik werk alleen nog maar met goede compactcamera’s. Ze zijn handzaam, snel weg te stoppen of te pakken als dat nodig is. Vroeger hadden ze de reputatie dat je alleen op de automaat snapshots ermee kunt maken. Maar de Nikon Coolpix P 300 is een ware meester als het om camera’s gaat. Diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze, handbediening, automaat, en nog enkele handigheden voor flitsen of portretten maken in het donker. En een vlijmscherpe 1.8 lens en filmopnamen behoren tot de pluspunten. Ik heb werkelijk alles in huis om dezelfde foto te schieten als ik vroeger met mijn batterij camera’s deed. Maar ik heb geen blok beton meer aan de bekende merkriem om mijn nek hangen. Ik hoor het boegeroep van de reflexwerkers wel. De telelens of liever het ontbreken van de telelens kan een probleem zijn. En hoewel je over een maximaal vier maal zoom objectief bezit waar je die aap in de de boom nog redelijk dichtbij kan halen. Kom je niet aan het bereik van 300, (oude waarde), telelens. maar daar staat tegenover dat je een 28 mm. groothoeklens hebt en dat je je niet een breuk hoeft te slepen aan lenzen en camerabody’s. En dat je ook het geld die zulke spullen kosten hoeft uit te geven. Daarbij kan je met een Nikon Coollpix 9100 compactcamera met 18 X zoomlens weer aardig uit de voeten. Tot slot nog een ding, stof. Bij het verwisselen van lenzen, (en sommige reflexbezitters lijken daar wel een hobby van te maken, komt er veel stof in de camera. Soms zoveel dat de spiegel knarsend zijn werk doet. Eens had ik het onzalige idee om mijn Leica te reinigen met een stofzuiger. Rinkelend verdween het matglas in de stofzuigermond. Dat was dom en het kostte mij 250 gulden. Daar ben ik ook met de compactcamera’s van af. En buiten het geringe gewicht en het gemakkelijke in je broekzak wegsteken maak ik net als vroeger nog steeds mooie foto’s.

    1. Hoi Sensor,

      Op zoek naar een kwalitatief goede en lichtsterke compactcamera kwam ik uit bij Nikon (inderdaad, die P300-serie), maar mij viel op dat Nikon qua standaard kleurtemperatuur iets aan de fletse kant zit. In mijn oude spiegelreflex met rolletje gebruikte ik meestal Kodakfilms vanwege de iets warmere kleur. Wilde ik iets koudere kleurtinten dan nam ik een ander merk. Bij de compactjes en mijn huidige DSLR merk ik ook dat ik die iets warmere kleurtemperatuur het prettigste vind. Met Nikon fotografeerde ik nooit, maar als compactje denk ik nu dus aan die P300-serie, want kwalitatief is die inderdaad super. Maar die (voor mij) iets te fletse kleurtemperatuur houdt me tegen. Daarom: kun jij me zeggen of bij die P300 een iets warmere kleurtemperatuur-instelling als standaard in te stellen is, en dat die iets warmere kleurtemperatuur automatisch meegenomen wordt in alle programmastanden? (Tenzij je ‘m uiteraard handmatig weer verandert voor in mijn geval vaak kortere tijd.) Heeft die P300 trouwens ook de mogelijkheid voor een raster op het schermpje als zeg maar hulplijnen? Stiekemaan vond ik dat bij een van mijn vorige compactjes wel vaker een handig iets. Hoe lang heb/had je de P300 nu? Is er iets wat minder goed beviel of waren er tot nu toe al ooit technische problemen mee?

  17. Maar het zou wenselijk zijn als de compactcamera’s wat groter en dan van het zelfde model al de Nikon Coolpix P300 zouden zijn. Zeg maar zoals het oude M4 model van de Leica. We hebben niet allemaal van die dameshandjes. Mijn vingers dekken de flitser of het objectief of de scherpstelsensor van de huidige kleine cameraatjes wel eens af. Dus een beetje grotere camera heb je beter houvast aan.

  18. Ik denk eraan om een Nikon Coolpix P 500 aan te schaffen, voor algemeen gebruik en voor foto’s vanaf een statief. met name voor uitzichten en natuurfoto’s. Ik ga er maar vanuit, dat ik met een 36x zoom alles haarscherp kan fotograveren, of is dit niet waar?

  19. Hallo, ik wil graag weten wat het verschil is tussen een compact camera en een digitale camera? welke is het beste ?
    Ik ken er niks van..

    Dank bij voorbaat!

    1. Een compact camera heb je ook nog in film en digitaal. digitaal kan je direct na het nemen van de foto terug kijken , bij film moet je het rolletje eerst volschieten en dan laten ontwikkelen en afdrukken.

      het voordeel van een compact camera is dat hij compact is, dus makkelijker mee te nemen en toch vaak digitaal dus het resultaat is direct te zien .

      De nadelen van de meeste digitale compact camera’s zijn :
      – in de regel niet erg snel (shutter lag / ontspanvertraging*)
      bij de meeste compact camera’s is er weinig ruimte voor uitbreiding
      (denk aan een andere (voorzet) lens of flitser

      de sensor- beeldchip is kleiner dus de pixels (puntjes) zitten dichter op elkaar bij een vergelijkbare grote van de beeld chip
      waardoor dynamische verschillen in licht minder mooi vast gelegd kunnen worden en er ruis optreed bij erg slecht licht (eigenlijk is het beter of lastig of weinig licht te spreken)

      bij een spiegel reflex camera (film) of digitale spiegel reflex camera , werk je dus met verwisselbare lensen en heb je een grotere beeldchip en bij gelijke resolutie (oplossing) is een digitale spiegel reflex in de regel veelzijdiger en sneller maar ook complexer en duurder .

      als je zo als de meeste mensen op maximaal 10×15 cm afdrukt heb je geen grote megapixels nodig dan is bijna elke digitale compact camera van 10MP al meer dan genoeg

      kijk altijd of je een combi deal kunt maken van toestel , tasje , extra batterij en geheugenkaart en je bent helemaal klaar.

      elke digitale camera heeft eigen software (programma’s) om foto’s te bekijken en te bewerken .

      succes

  20. Nuttig verhaal. Top!

  21. Hallo,

    ik wil graag een spiegelreflex camera kopen. Ik ben een beginner, dus fancy camera’s hebben voor mij niet veel nut denk ik. Graag zou ik willen weten wat een goede camera/lens is om mee te beginnen. Het liefst wil ik een combinatie tussen groothoek en telelens, zou u mij daarin kunnen adviseren?
    Voor de body had ik een Canon EOS 1000d op het oog, is dit wat? En wat is het verschil tussen de hoge en de lage getallen? Naar wat ik heb gezien zijn de lage getallen voor wat professionelere fotografen dacht ik.

    Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

    Vriendelijke groet,

    Frédérique

    1. Vandaag de dag is er een groot aanbod in bodies van verschillende merken. Een paar merken zetten de toon zoals Canon en Nikon, Sony komt hard opzetten en er zijn er nog veel meer. Verschillen zijn er natuurlijk maar die zijn in het instapsegment in mijn optiek niet heel erg groot. Ik zou in beginsel kiezen voor een gerenommeerd merk met een groot lenzenprogramma. Uiteindelijk gaan lenzen langer mee als de body, vandaar. Het lange bestaan van een merk zegt iets over de ervaring die ze hebben, dat is iets waard. Verder zou ik een set kopen met een kit lens die niet een groot bereik heeft. Dus geen lens van 18-200mm. beter is het om een lens te kopen van 18-55mm en een tweede lens bijvoorbeeld 55-250mm. Een lens presteert nooit op zijn best op de uiterste standen, je zult zien dat je last krijgt van grote vertekening vignettering en chromatische aberratie (digitaal overigens wel redelijk oplosbaar), Denk ook aan gestabiliseerde lenzen, dat is bij tele wel een mooie feature. Laat je verder ook niet te sterk beïnvloeden door het aantal megapixels. Alle camera’s die je nu koopt hebben er minimaal 12, dat is echt ruim voldoende om foto’s groot af te drukken. Verder moet je veel aan de slag gaan en veel op dit soort websites kijken en lezen over de technieken en de do’s & dont’s. Veel succes bij het uitkiezen van een camera!

      Groeten Marcel, Canon 5DMKII met een aardig setje L-lenzen

  22. hallo beste mensen heb me over 3 weken een camera gekocht hé voor ik hier terecht ben gekomen hoor nu is mijn vraagje of ik wel een goede heb gekocht hé in mijn ogen wel hoor maar wie ben ik zal hem hier op zetten voor commentaar te krijgen hé denk wel goede koop ??? had daar voor een digitale camera maar vond dat ik er niet mee kon doen wat ik verwachten hé was een sony die ik nu heb is een canon EOS 500D wat denk u van men aankoop ???

  23. Victor, leer eerst maar eens Nederlands schrijven/spreken..