- Aankoopadvies: Compact of spiegelreflex camera
- Aandachtspunten bij aankoop nieuwe camera
- Advies voor het overstappen naar een digitale spiegelreflexcamera
- Tweedehands foto apparatuur
- Introductie systeemcamera’s
- Aankoopadvies: Objectieven
- Aankoopadvies: Statieven
- De ‘plastic fantastic’ 50mm lens
- Introductie werken met een pentablet
Bij publieke evenementen en op vakanties zie je steeds vaker hele batterijen spiegelreflex camera’s (Digital Single Lens Reflex, DSLR) opduiken. Niet verwonderlijk, want de prijs van dit type camera’s is door de hevige concurrentie de afgelopen jaar sterk gedaald. Een instapmodel DSLR camera is net zo duur als een goede compactcamera, maar is veel flexibeler in te zetten. Camerafabrikanten doen erg veel moeite om de instapcameraʼs zo eenvoudig mogelijk te bedienen te maken, zodat de overstap van compact camera naar digitale spiegelreflexcamera zo klein mogelijk is.
Vaak blijkt echter dat de spiegelreflex camera als veredelde compactcamera wordt gebruikt met de standaard ‘kitlens’ erop gemonteerd en in de automatische stand. En dan zijn mensen teleurgesteld over de kwaliteit van de foto’s afkomstig van ‘zo’n dure camera’. Je moet je dan misschien afvragen waarom je niet voor een compactcamera zou kiezen. Je gebruikt de kracht van de camera niet. Waar kies je voor en waar moet je op letten?
Foto: wibs24, iStockPhoto
Het eerste wat meteen duidelijk wordt is het verschil in grootte. De meeste compactcameraʼs kun je eenvoudig in je broekzak steken en er uit halen en vrijwel meteen gebruiken. Spiegelreflex cameraʼs zijn groter en zwaarder gebouwd, maar daarmee ook steviger.
Bij een compactcamera gebruik je het LCD scherm om de compositie te maken, bij een spiegelreflex camera gebruik je de zoeker van de camera om direct door de lens te kijken. De meeste spiegelreflexen komen tegenwoordig met LiveView, waarmee je ook via het scherm een compositie kunt maken. Vooral handig als je iets in een lastige hoek wilt fotograferen.
Foto: TheBlowfishInc, iStockPhoto
Tijdens felle zonnige omstandigheden is het lastig kijken op het LCD scherm. Met een compactcamera moet je meer vertrouwen op het inschattingsvermogen van de camera – wat geen nadeel hoeft te zijn, want de chips zijn zo geavanceerd en precies geworden dat de camera vaak de juiste instellingen voor de situatie zal selecteren.
Een compactcamera heeft maar één lens die niet verwisselbaar is, maar kent vaak wel een groot optisch bereik. Zowel een gedeelte groothoek als zoom is er in afgedekt. Let op dat de camerafabrikant niet digitale zoom aanprijst, dit levert juist een extra korrelig beeld op.
Eén van de voornaamste voordelen van een spiegelreflexcamera is dat je lenzen eenvoudig kunt wisselen zodat je de meest geschikte lens hebt voor het onderwerp dat je wilt fotograferen. Daarnaast is de optische kwaliteit van deze lenzen vele malen beter dan wat er in de meeste compactcamera’s zit. Het ene moment kun je besluiten met een groothoek lens architectuur te gaan fotograferen en terwijl je bezig bent in de stad kun je opeens besluiten naar een evenement te gaan dat daar net start en je telelens daarvoor te gebruiken.
Toch is de investering in een spiegelreflexcamera nog steeds aanzienlijk, de camera zelf – de body – mag dan steeds goedkoper worden, maar de verwisselbare lenzen blijven redelijk prijzig. Dit heeft ook een voordeel, want je investering in lenzen blijft langer waardevast. Er kunnen steeds nieuwe cameraʼs komen, maar de lenzen blijven prima te gebruiken.
Lenzen vormen in veel gevallen bij een spiegelreflexcamera een grotere kostenpost dan de camera zelf. Maar hebben ook als voordeel dat ze over het algemeen veel langer meegaan dan de camera zelf en langer hun waarde behouden. Al die lenzen voegen natuurlijk ook extra gewicht toe aan de cameratas, na een uur of twee fotograferen ga je dat wel voelen.
Vaak zit er bij de camera een relatief goedkope lens waarbij je kunt zoomen met een aardig bereik in het midden. Niet helemaal groothoek en ook niet helemaal een telelens. Een mooie instaplens om de camera te leren kennen en te ontdekken wat je het liefst fotografeert en hoe de camera werkt.
Beperkte scherptediepte bij de ijsbaan op het Leidseplein,
Canon 50mm f/1.4 op Canon EOS 5D full-frame camera.
Een hele goede tip voor een goede – niet dure – lens is een lichtsterke 50mm lens. Elke camerafabrikant heeft zoʼn lens en doordat ze eenvoudig te maken zijn is deze lens vaak te koop voor rond de €100. Hij voelt dan misschien wat plastic aan, maar voor de prijs/ kwaliteit verhouding is er bijna geen betere. Veel fotografen noemen hem liefkozend de ʻplastic fantasticʼ.
Gebruik een tijdje de kitlens en bekijk welke onderwerpen je veel fotografeert, wat het bereik is waar je veel in gaat fotograferen. Naar aanleiding van die ervaringen kun je vervolgens een keuze maken voor een volgende lens.
Doordat een compact camera klein en goedkoop gehouden moet worden zit er een kleinere sensor dan in een spiegelreflexcamera. Dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit, er moeten meer megapixels op een kleinere ruimte worden ingepast.
Sommige camera fabrikanten kiezen er bewust voor minder megapixels op de sensor te plaatsen zodat de beeldkwaliteit beter wordt, maar vooruitgang in techniek zorgt er ook voor dat er meer megapixels op een sensor passen zonder kwaliteitsverlies.
De sensor van een spiegelreflexcamera is groter. Naast meer megapixels is de beeldkwaliteit ook beter. De grotere digitale sensor in deze camera laat meer ruimte voor de afzonderlijke pixels, soms wel 12-15 miljoen pixels, 12-15 megapixels, waardoor de beeldkwaliteit beter is dan met net zoveel megapixels in een veel kleinere sensor in een compact camera.
Maar ook aan de sensor van een spiegelreflex camera zitten limieten. Het verschil tussen 12 en 15 miljoen pixels lijkt veel, maar in de praktijk kun je er maar een fractie grotere afdrukken van maken, voor zover je uberhaupt fotoʼs afdrukt. Er zijn fabrikanten die kiezen voor minder megapixels in ruil voor een betere beeldkwaliteit. Vooral in donkere omstandigheden.
Een spiegelreflex camera heeft ook een groter intern geheugen en kan sneller naar de geheugenkaart schrijven. Hierdoor is deze met meer beelden per seconde ideaal voor bijvoorbeeld sport fotografie. Bij een compact camera merk je meestal dat het indrukken van de sluiter niet meteen tot gevolg heeft dat er ook een foto wordt gemaakt, er zit een kleine vertraging in. Maar dat kan soms net genoeg zijn om dat ene moment te missen.
Om het fotograferen met een compact camera zo eenvoudig mogelijk te maken, en om onderscheid te maken tussen de cameraʼs van andere fabrikanten, bevatten compact cameraʼs veel handige foefjes die het fotograferen aangenamer maken. Zo kunnen ze herkennen wanneer je een gezicht probeert te fotograferen en hier de focus op instellen.
Sommige cameraʼs hebben ook een systeem om knipperen met de ogen te ontdekken en kunnen meerdere fotoʼs combineren. Steeds vaker is het ook mogelijk om al bewerkingen in de camera zelf te doen, hoewel dit dan vaak wel geldt voor de duurdere modellen.
Spiegelreflex cameraʼs zijn iets minder uitgerust met dit soort functies, maar bieden wel veel meer controle over de instellingen van de camera zodat je het optimale resultaat uit de camera kunt halen als je weet hoe het samenspel tussen diafragma, sluitertijd en ISO waarde werkt. Ze stellen makkelijker en sneller scherp en laten je veel meer instellingen wijzigen (zoals witbalans, lichtmeet opties, lichtgevoeligheid, autofocus functies, etc.). Dit vereist dat je iets serieuzer met fotografie omgaat. Daarom worden DSLR’s ook vooral gebruikt door professionals, semi-profs en enthousiaste amateurs.
Ook qua bewerking heb je meer keus, digitale compactcameraʼs hebben vaak niet de mogelijkheid om in RAW formaat, het bestandsformaat met de hoogste beeldkwaliteit van de camera maker zelf, te fotograferen. Zeker niet in de automatische stand en met de goedkopere modellen. Nadeel van RAW is dat deze bestanden meer ruimte innemen op de geheugenkaart en meer bewerking op de computer vergen.
De meeste compact cameraʼs zijn geschikt om close-up fotoʼs te maken, macro fotografie. Je kunt vaak dichter bij scherpstellen, waar je bij een spiegelreflex camera een (dure) macro lens nodig hebt, en de achtergrond wordt in dat geval sneller mooi onscherp.
Als je gewoon zonder allerlei ingewikkelde instellingen wilt fotograferen met een lichte camera die niet veel ruimte inneemt, alleen tijdens bijzondere evenementen of op vakantie, met veel handige functies heeft zoals gezichtsdetectie, detectie voor knipperende ogen, etc. en je wilt geen grote afdrukken maken dan is een compact camera een prima keuze.
Ben je serieuzer met je fotografie bezig en ben je bereid tijd te investeren in het leren werken met de camera en het aanpassen van de instellingen, dan biedt een spiegelreflex camera veel mogelijkheden om je te verdiepen in fotografie en op een creatieve manier mooie fotoʼs te maken.
Het één sluit het ander natuurlijk niet uit. Dagelijks heb ik mijn iPhone bij me om momenten te vangen die niet meer terug komen. De kwaliteit is vaak prima voor op internet. Maar in het weekend ga ik vaak bewust met mijn camera en foto rugzak op stap om fotoʼs te nemen van een specifiek onderwerp en met de best mogelijk resultaten thuis te komen. Beide modellen hebben verschillende gebruiksmomenten.
Het belangrijkste om te onthouden van dit verhaal is dat de camera je kan helpen om een betere foto te maken, maar het is absoluut niet zo dat als je een spiegelreflexcamera koopt dat je fotografie dan overnacht ten goede verbetert. Je moet gebruik kunnen maken van de tools die je krijgt/koopt.
Iedereen kan met een sportauto hard in een rechte lijn rijden, maar met de rem- en bochtentechniek maakt de coureur het verschil. Een goede fotograaf kan met alle apparatuur uit de voeten en mooie resultaten bereiken. Bedenk waarvoor je de camera wilt gebruiken en bepaal welke functionaliteit voor jou het belangrijkst is.
Door diafragma, sluitertijd, compositie goed toe te passen kan zelfs een foto uit de meest simpele compactcamera of een mobieltje (je kunt daar minder doen met instellingen, maar compositie geldt nog steeds) nog een meesterwerk opleveren die het prima doet op het internet of een kleine kleurenafdruk. Het is niet de camera die een goede foto maakt, het is nog steeds de fotograaf die hierop de grootste invloed heeft. De camera biedt je natuurlijk wel de mogelijkheden om (sneller) te bereiken wat je wilt.
Update @ 8 januari 2012: Sinds 2008 is er ook een nieuwe categorie, de systeemcamera, die het beste van beide werelden probeert te combineren.
Extragratis tip: Flickr (onder andere opslaan en delen van foto’s) houdt constant bij welke camera’s op hun dienst het meest populair zijn. Wellicht interessant om in gedachte te houden bij het uitzoeken van een nieuwe camera. Sommige namen voor camera’s zijn in Amerika anders: de EOS Digital Rebel is in Amerika de Canon EOS 300D, de Rebel XT is de Canon EOS 350D en de Rebel XTi is de Canon EOS 400D.
Heeft iemand ervaring met de Nikon 1j (1v).
Ik ben een beginner en wil een goeie camera voornamelijk voor het vastleggen van mijn reizen. De reden dat mijn oog gevallen is op de Nikon1 is omdat deze compact is en niet zwaar hetgeen voor mij erg van belang. Tijdens het reizen wil je niet slepen met een zware camera en verschillende lenzen.
Wel baal ik er van dat de nikon 1 geen panorama foto’s maakt en dat er een beperkte keuze aan lenzen is.
Ik hoor graag van jullie.
Mochten jullie andere tips danwel suggesties hebben zijn deze uiteraard ook welkom.
Hartelijke groet,
Ellen
Ik lees dat je een Nikon camera hebt maar dan kan je ook andere (meestal goedkopere) en toch goede merken van lenzen nemen. Ik bvb werk momenteel met Sony maar mijn zoomlens is van Tamron, een zeer goedkoop maar zeer degelijk merk. Juist je koppeling nakijken en vergelijken met andere merken van lenzen, Tamron, Minolta enz…….
Hallo
Ik heb een vraag.Ik heb al een aantal foto camera’s gehad.Maar nog nooit echt een goede.Nu wil ik een goede compact foto camera hebben.die wel veel zoom heeft(zoals vanaf 20x ofzo)Want ik wil het graag dichterbij kunnen halen.
De merken maken me niet zoveel uit.Ik zat te denken aan deze Olympus SZ-14.Is dit een goede camera?
Ik wil graag foto’s maken van de omgeving buiten(zoals dieren enz. en van thuis mijn eigen huisdieren).
De prijs maakt me niet veel uit(dan ga ik er gewoon voor sparen).
Wie kan me helpen met de juiste keuze voor een goede compacte camera?
Groetjes Natasja
Opzich denk ik geen slechte camera , als je de tijd hebt , voordat je wat kan doen ben je 2 seconden verder en een foto duurt ook 2 seconden . Dat is leuk als hond of kat of konijn stil zit maar dat zal 8/10 keer niet het geval zijn
ik zou je willen aanraden naar de panasonic dmc tz30 te kijken , deze camera is wat makkelijker vast te pakken en minder mislukte foto’s door trillingen de camera stelt snel scherp dus ideaal met actie foto’s van dieren .
maar er zijn meerdere camera merken , de olympus die je had uitgezocht is niet een der snelste 2 sec voor dat je wat kan doen en een foto kost ook 2 seconden , dus alleen als je dieren stil zitten geschikt .
Wat ook meespeelt is de lichtverhoudingen binnen , hoe donkerder des te licht sterker moet je lens zijn .
Met lichtsterk bedoel ik een f 2.8 lens of minder Bij een lens met F 3.x of hoger zal de iso waarde omhoog moeten (als je niet wil flitsen) om een acceptabele ontspanning van de sluiter te krijgen
naarmate het zoom bereik groter is , is de kwaliteit belangrijk , en hoge licht gevoeligheid met een grote zoomfactor kost veel geld
Ik weet niet of het perse een compact camera moet zijn of dat een systeem camera of een dslr mag zijn.
@FotoFreak
Bedankt voor je reactie.Ik zal er is over nadenken.
En inderdaad maar weinig huisdieren zitten weinig stil(de mijne ook niet)Zodra ze ziet dat ik mijn toestel pakt doet ze wat anders haha.
Ik heb het liefst graag een compacte.Want zo’n grote camera heb ik al een tijdje geleden gehad en dat vond ik niet zo heel fijn.Dan moet je altijd maar een tas meenemen enzo.En zo’n compacte kan je makkelijker in je zak doen.
En dat merk fototoestel die jij mij aanraadt die maakt wel snelle foto’s?en het licht enzo is ook goed?Ik zal eens gaan opzoeken.
Groetjes Natasja
Ook deze zit in mijn gedachten.Schijnt dat je achter elkaar shotjes kan maken?Hoop dat je weet wat ik bedoel.
Welke is dan beter die van Olympus of Sony?
Sony Cybershot DSC-HX9V
Groetjes Natasja
Hoi Natasja
in de soprt stand kunnen compact camera’s ook een aantal beelden / foto’s achter elkaar maken
ik neig het meest naar de sony, maar je zal in de winkel de twee toestellen naast elkaar moeten vergelijken , een goede fotozaak helpt je daar bij. (met een goede fotozaak bedoel ik een die je nog echt advies geeft en niet a la de dozen schuivers zegt “deze”is de beste
Compacte cameras worden tegenwoordig steeds beter maar verliezen het van dslr (de logge apparaten) wat instel mogelijkheden en uitbreidbaarheid en ruis gevoeligheid
wil je een camera die ook bij “moeilijk” licht goede foto’s maakt dan kom je met een compacte camera al snel uit op de prijs waar je ook een systeem camera of spiegel reflex voor kan kopen
Wat is “moeilijk “licht , daar mee bedoel ik dat het bv voor jouw ogen nog er “goed”uit ziet maar als je een foto neemt je of heel veel ruis ziet (grijze / witte puntjes in het beeld ) omdat bv de ruimte te groot is voor de ingebouwde flitser .
Echt goede en dus dure compact camera’s hebben een lage F waarde van F 1.8 of F2.8
je moet dat zo zien bij een lens met een F1.8 licht waarde hoef je bijvoorbeeld een lagere ISO waarde te nemen om toch een acceptabele foto te krijgen
Vroeger had je film rolletjes met een vaste ASA waarde bv 100 ASA
wat voor normale dag licht foto’s prima was en is , tegenwoordig praten we niet meer over ASA maar ISO (de digitale tegenhanger even simpel uitgelegd)
dus heb je 100 iso , maar bij weing tot geen licht zale je dus alleen een zwarte foto krijgen (als je niet zou flitsen)
heb je bij F2.8 lichtwaarde bijvoorbeeld 1600 ISO nodig dan is dat bij F1.8 nog maar 800 ISO
Des te lager de iso waarde kan worden ingesteld des te beter de foto wordt (ivm ruis) maar het vehaal is nog niet compleet om bij een F waarde van F2.8 even veel licht op de camera sensor te krijgen als bij bijvoorbeeld F1.8 moet je ongeveer 2x zo lang de sluiter (ontspan knop) in gedrukt blijven houden zonder de camera te bewegen
het belangrijktse is lezen , lezen en lezen.
en bij vergelijkingsites als kieskeurig toetstellen met elkaar vergelijken. neem de meeste “reviews”met een gezonde instelling over van “zou het allemaal zo mooi zijn als ze schrijven ? ”
9 van de 10x namelijk niet . vraag ook aan andere (vrienden vriendinnen / familie met dezelfde huisdieren welk toestel die gebruiken en of je daar eens wat plaatjes van mag zien
elk toestel is nooit 100% GOED in ALLES , het ene merk heeft een makkelijke menu structuur en weinig opties en het andere bv een ingewikkelder menu maar wel met veel opties
mijn tip is ook google de toestellen die je overweegt en zet er VS tussen bijvoorbeeld : SONY DSC-HX9 VS Olympus …
soms zie je dan welk toestel technisch beter is (die de meeste points heeft ) en waarom (9 van de tien keer in het engels)
helaas is het niet mogelijjk om het perfecte toestel aan te raden omdat elke persoon uniek is , jij vindt handzaamheid (formaat) belangrijk , ik misschien liever een toestel met een wat betere lens
ik ben best bereid je met zo veel mogelijk kennis te voeden waar ik kan en probeer mijn best te doen om zo simpel mogelijk naar de meest reschikte toestellen te komen
probleem is ook wat nu goed verkrijgbaar is kan over 2 -6 weken anders zijn (ja zo snel kan het gaan)
Heeft iemand ervaring met de Olympus PEN Camera E-PL3 DZK Starter Kit Silver. Bij ING Rentepunten is deze camera te krijgen voor € 399, inclusief 2 lenzen van 14-42mm en 40-150mm. Lijkt mij wel een scherpe prijs voor een interessante camera, maar ben benieuwd wat jullie ervan vinden?
Ik heb een aantal sigma fd lenzen die in het verleden gebruikt zijn op een analoge camera van Canon.
Weet iemand of deze lenzen ook te gebruiken zijn op een digitale EOS camera
Goed artikel, bedankt. Ik zit echt te dubben, voor mijn werk moet ik fotos maken van fazendas, soja, mensen e.d. die dan in folders, boekjes terecht komen. Nou, om dan zo’n grote camera, ik zit te denken aan een Nikon 3200, mee te slepen is wat. Maar wel goeie qualiteit. Daar tegenover staat dan bijvoorbeeld een Panasonic DMC LX5, klein, met lichtsterke Leica lens, maar dan geen spiegelreflex, hoewel ze zo een soort zoeker erbij verkopen. Minder pixels, maar wel goeie chip, en RAW. Wat zou jij kopen? Die Panasonic is zelfs duurder als de Nikon.
Ik heb nu een Sony DSC-HX400V en wil hem verder ontdekken wat adviseert U voor een site of hoofdstuk .Is het een compact,bridge of superzoom
Beste lezer,
Ik ben op zoek naar een nieuwe camera voor mijn makelaars kantoor en wilde graag wat advies vragen.
Zoek een camera die hoge kwaliteit foto’s maakt, makkelijk te bedienen is (wij zijn geen ervaren fotografen) en wellicht een groothoeklens heeft of kan hebben.
Heeft u goede tips. Budget is vrin flexibel, zolang de camera geschikt is.
Vriendelijke groet en alvast bedankt
Hoi,
Ik heb nu een gewone digitaal fototoestel van Nikon. Wou overgaan naar een spiegelreflex camera maar zat een beetje te zoeken naar het zoom bereik.
Heb nu een 36x optische zoom weet je misschien met welke sterkte van lens dat dit overeenkomt op een spiegelreflex toestel.
Alvast bedankt